NOVAC OD GRADA ZAGREBA

OSTVARILA ZAKONSKO PRAVO Tatjana Dragović za treće dijete zatražila pomoć od 56 tisuća kn

Bivša supruga Gorana Ivaniševića nedavno je malenu Luce rodila u privatnoj zagrebačkoj poliklinici Podobnik
 Nikša Duper/CROPIX

Tatjana Tanja Dragović, kako saznajemo iz pouzdanih izvora, predala je zahtjev Gradu za novčanu pomoć za opremu novorođenog djeteta, kao i za jednokratnu pomoć od 2362 kune od države.

S obzirom na to da je bivša 36-godišnja manekenka 1. listopada rodila kćerkicu Luce, a to joj je treće dijete, Tanja Dragović ima pravo na iznos od 54 tisuće kuna, kao i svi drugi roditelji u Zagrebu s troje djece bez obzira na njihovo imovinsko stanje.

Taj iznos, čija je visina određena 1. srpnja 2011., Tanji će biti isplaćen ako joj, naravno zahtjev bude odobren, u jednakim godišnjim obrocima tijekom šest kalendarskih godina i ako se ne preseli u drugi grad dok se pomoć ne isplati u cijelosti.

Bivša supruga teniskog asa Gorana Ivaniševića, s kojim ima dvoje djece - 7-godišnjeg sina Emanuela i 11-godišnju kćer Amber Mariju - treće dijete u vezi sa 24-godišnjim Vlahom Arbulićem, djevojčicu Luce, rodila je u privatnoj poliklinici Podobnik. Prvo dvoje rodila je u u Münchenu, pa je htjela i Luce, no kako se malena požurila na svijet, nije bilo druge nego da je rodi u Zagrebu. Cijena poroda carskim rezom u poliklinici Podobnik inače se kreće oko 20 tisuća kuna.

Brzo se oporavila, pa je već 20-ak dana nakon poroda s Goranom Ivaniševićem, s kojim je ostala u iznimno dobrim odnosima, otputovala na vikend u Italiju.

Boravili su tamo tri dana, Ivanišević na ATP Champions Touru, a Tanja Dragović navodno u šopingu u Milanu i Genovi, usputno se opuštajući i obnavljajući garderobu.

Njezin dečko Vlaho Arbulić, inače maneken i student iz Dubrovnika s kojim sada živi u stanu u strogom centru Zagreba, u Dalmatinskoj ulici, koji je Ivanišević prepisao na Tatjanu Dragović, ostao je, kako se pisalo u medijima, čuvati kćerkicu.

Do komentara Tanje Dragović jučer nismo uspjeli doći, no iako će neki ironično primijetiti da njoj, s obzirom na lifestyle, ta pomoć vjerojatno nije nužna, nedvojbeno na nju ima zakonsko pravo koje joj nitko ne može oduzeti. A to pravo ili barem njemu slična iskoristili su i drugi, i to ne samo u Hrvatskoj.

Želeći dati pozitivan primjer očevima u Velikoj Britaniji, princ William postao je prvi otac iz britanske kraljevske obitelji koji je odlučio koristiti porodiljni dopust. Iskoristio je dva tjedna plaćenog dopusta da bi se zbližio s prvorođenim sinčićem princom Georgeom od Cambridgea, kojeg je njegova supruga Kate Middleton, sada vojvotkinja od Cambridgea, rodila u srpnju prošle godine. Učinit će to vjerojatno i sada, jer mu je supruga ponovno trudna.

Prema obiteljskom zakonu uvedenom u Velikoj Britaniji 2003. s namjerom da pomognu mladim obiteljima, osigurano je prvih šest tjedana porodiljne naknade u iznosu od 90 posto plaće, a nakon tog razdoblja ona pada svima na 137 engleskih funti u naredna 33 mjeseca. S obzirom na to da je princ William u službi države, njegovu porodiljnu naknadu platili su porezni obveznici. To nije bila jedina pomoć koju je kraljevski par primio, a jedna je stigla čak iz Finske.

U toj skandinavskoj državi još od 1949. godine novopečene majke primaju ogroman paket prepun potrepština za dijete, od pelena, benkica, jaknica, preko vreće za spavanje i kozmetike, do ilustrirane knjige s uputama mladim roditeljima. Finska vlada poslala je takav paket kao simboličan poklon Kate i Williamu, bez obzira na njihov kraljevski status i na to što njihova ekonomija odlično stoji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:46