HVALEVRIJEDNA AKCIJA

OTOČANI DOBILI SUPERMODERNO OKUPLJALIŠTE Dalibor Matanić sa 'Zvizdanom' otvorio novouređeno kino u Malom Lošinju

Tijekom vikenda sve projekcije će biti besplatne, a prikazivat će se filmovi „Pripravnik" , „Blinky Bill", „PAN", „Transporter" i „Zvizdan"
 Promo

Premijerom „Zvizdana“ Dalibora Matanića uz crveni tepih, poznate uzvanike i kratak nastup Olivera Dragojevića u Malom Lošinju otvoreno je novouređeno kino. Bio je to finale akcije „Veliko kino za Mali Lošinj“ vrijedne 800 tisuća kuna, u kojoj su se udružili Grad Mali Lošinj i Ministarstvo kulture te gospodarski subjekti Lidl, Jadranka i Adria Oil. Začetnik ideje je fotograf Hrvoje Serdar.

Kako je rekao gradonačelnik Malog Lošinja Gari Cappelli, otočani sada imaju priliku gledati filmove na suvremenom, digitalnom kinoprojektoru u jednakoj kvaliteti slike i zvuka kao i stanovnici Zagreba. Podsjetio je da su na Lošinju početkom stoljeća prikazivani nijemi filmovi te je obnova kina iznimno bitna za otočku kinokulturu koja nije zamrla.

U zgradi koja je izgrađena 1904. godine, s 400 sjedećih mjesta u parteru i na galeriji, prvo je djelovalo kazalište Giusepe Bonetti, a osim predstava prikazivani su i nijemi filmovi. Projektor nije imao lampu ili žarulju već je radio na petrolejsku lampu, a bio je prijenosan pa su projekcije organizirane u svim otočkim mjestima. Prvo je kino u istoj zgradi osnovano 1928. godine, a u isto vrijeme u Malom Lošinju djelovalo je još jedno, u današnjem Domu kulture.

Poseban dio za ton montiran je 1934., a nakon Drugog svjetskog rata kino je otvoreno 1946., da bi 2012. prestalo s radom zbog zastarjelosti tehnologije. Filmove je dugi niz godina prikazivao legendarni Lošinjanin Antonio Corsano, dobitnik nagrade Grada Malog Lošinja za životno djelo.

Nakon zatvaranja, rodila se ideja o obnovi koja je rezultirala akcijom prikupljanja sredstava i u konačnici otvaranjem zgrade s udobnim stolicama, kvalitetnim projektorom i zvukom, po čemu Mali Lošinj može parirati puno većim gradovima u Hrvatskoj. Tijekom cijeloga vikenda sve projekcije će biti besplatne, a prikazivat će se filmovi „Pripravnik“ , „Blinky Bill“, „PAN“, „Transporter“ i „Zvizdan“.

Gala svečanost otvorenja oduševila je Lošinjane koji su dupkom ispunili kinodvoranu, a pored Matanića i filmske ekipe te već spomenutog Olivera Dragojevića, na otok su stigli celebrityji kao što su Žarko Radić, glumci Bojana Gregorić Vejzović i Enes Vejzović, pjevač Sandi Cenov i drugi.

Promo

Promo

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 19:52