OPROŠTAJ U SARAJEVU

POSLJEDNJI ISPRAĆAJ KEMALA MONTENA Halid Bešlić: 'Vozdra Moke, vidimo se negdje ponovo!'

Sarajevo, BIH, 280115.U sarajevskom Narodnom pozoristu danas u podne odrzana je komemoracija za Kemala Montena, glazbenika koji je preminuo 21. sijecnja.Foto: Denis Ruvic / CROPIX
 Denis Ruvic / CROPIX

U srijedu u 12 sati počela je komemoracija za pokojnog Kemala Montena u njegovom rodnom Sarajevu.

Komemoracija se održava u Narodnom pozorištu, a kako piše Radio Sarajevo, prisutni se u tišini i uz suze opraštaju od velikog sarajevskog pjesnika i pjevača.

Halid Bešlić, Nazif Gljiva, Zijo Valentino, Jovo Divjak, Hanka Paldum, Neda Ukraden, Zdravko Čolić kao i mnogo drugi poznanici i prijatelji, odat će poštovanje umjetniku kojeg ćemo pamtiti po mnogo čemu dobrom.

Pamtit ćemo ga po lijepim pjesmama. Kemo je čovjek koji je mnogo dao Sarajevu, BiH i cijeloj regiji. Vozdra Moke, vidimo se negdje, ponovo', rekao je Halid Bešlić, piše Dnevni Avaz.

'Teško je govoriti o čovjeku koji mi je bio idol... Ovo je veoma težak trenutak za sve', rekao je Zdravko Čolić.

Prisutnima se obratio i Ivica Šarić, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo. 'Kemal je neodvojiv od Sarajeva i kao poeta i kao umjetnik. Njegove pjesme su naša tradicija, grad je rastao uz njegov glas koji se ne može opisati. Pjevao je o radosti i o tuzi. Uživao je u muzici. Nije bilo Keminog koncerta gdje publika do kraja ne pjeva njegove pjesme. Naše Sarajevo neće biti isto, otišao je Kemica, ali ostaju njegove pjesme. U svom glasu nosio je Sarajevo. Sve dok budemo pjevali njegove pjesme, čuvat cemo grad koji je volio i u kojem je rastao'. rekao je Šarić, a prenosi Klix.ba.

Cvijeće i gitara na bini Narodnog pozorišta, ali i Montenove fotografije na platnima dale su posebnu dimenziju tišini koja je vladala u Narodnom pozorištu, piše Radio Sarajevo.

Uz zvuke pjesme pjesme 'Sarajevo, ljubavi moja' završena je komemoracija, a brojni građani, prijatelji i obitelj uputili su se prema groblju Bare gdje će on biti sahranjen u 14.30 sati. Na sprovodu će prisustvovati Montenova supruga Branka, sin Đani, kći Adriana te brojni kolege pjevači i drugi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 18:07