GOST PULSKOG FESTIVALA

Slavni britanski glumac Ralph Fiennes u Hrvatskoj: 'Na Balkan sam došao zbog Shakespearea'

Fiennes će na Pulskom festivalu predstaviti svoju verziju tragedije ‘Koriolan’
Pula,220712.Proslavljeni britanski glumac i redatelj Ralph Fiennes u Circolu za vrijeme Pula film festivala.Foto: Srecko Niketic / CROPIX
 Srećko Niketić / CROPIX

- U Puli sam bio posljednji put prije 18 godina i u sasvim drukčijim okolnostima. Branko Lustig pozvao me na premijeru ‘Schindlerove liste’, a na večeru kod predsjednika Tuđmana na Brijune vozio nas je vojni helikopter - prisjetio se proslavljeni britanski glumac Ralph Fiennes , koji je nakon 18 godina u nedjelju ponovo pohodio pulski festival da bi predstavio svoju adaptaciju Shakespeareova “Koriolana”.

Neočekivanog izgleda, s dugom bradom i kosom koju je pustio jer u biografskom filmu glumi Charlesa Dickensa, Ralph Fiennes je na tiskovnoj konferenciji objasnio zašto se latio “Koriolana” i zašto je odabrao lokacije u bivšoj Jugoslaviji.

- Igrajući Koriolana u kazalištu, shvatio sam da je to i suvremena priča koju treba smjestiti u suvremeni ambijent da bi je gledatelj shvatio tako. Obišao sam Rumunjsku, Crnu Goru, u Hrvatskoj Zagreb i Split, ali sam za Rim na koncu odabrao Beograd jer je veći od Zagreba, iako je Zagreb ljepši.

Fiennes je dodao kako u film nije namjerno unosio vizualne reference na jugoslavenski rat devedesetih. - Suradnicima sam dao tisuće slika iz suvremenih ratnih konflikata, od rata Rusa i Čečena, rata u Jugoslaviji, do Bliskog istoka i Kolumbije. Sve je to prisutno u Koriolanu.

Na pitanje kako je glumiti u “Harryju Potteru”, Fiennes je odgovorio: - Dva sata sjedite u prikolici, potom malo mašete štapićem i nadate se da to radite uvjerljivo. Nakon toga opet odete u prikolicu i čekate dva sata da namjeste zeleni ekran i da dođe vaš red.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 14:25