SKROMNA ZVIJEZDA

ON JE INDIANA JONES I U STVARNOME ŽIVOTU Harrison Ford o helikopterskim akcijama spašavanja: 'Nisam heroj, samo volim pomagati ljudima u nevolji'

 Profimedia, Abaca

Iako je ovo ljeto proslavio 75. rođendan, američki glumac Harrison Ford i dalje beskrajno uživa u akcijskim vratolomijama, kako u filmu, tako i u privatnom životu.

Holivudski veteran, legendarni Indiana Jones i Han Solo iz "Ratova zvijezda", čiji je novi blockbuster "Blade Runner 2049" ovih dana imao dugoočekivanu svjetsku premijeru u Los Angelesu, otkrio je neke od svojih spasilačkih podviga, kojima se, kaže, jako ponosi, ali ipak ne želi da ga se zbog njih zove herojem.

- Volim pomagati ljudima u nevolji. Nekoliko puta pružila mi se prilika da helikopterom izvučem unesrećene iz požara ili neke druge nesreće, ali ne osjećam se kao junak. Ima puno ljudi koji redovito riskiraju vlastite živote u borbi protiv šumskih požara, primjerice u Kaliforniji ili Wyomingu, i njih treba slaviti. Daleko sam ja od njihove lige, ali uvijek sam im na raspolaganju - izjavio je skromno glumac i pilot.

Tako je Ford 2001. godine, upravljajući svojim helikopterom, spasio 13-godišnju Cody Clawson, koja se usred noći izgubila u nacionalnom parku Yellowstone. Godinu dana prije sudjelovao je u akciji izvlačenja 20-godišnje planinarke Sare George - djevojci je pozlilo dok se penjala na 3385 metara visoku planinu Table Mountain, a dehidriranu i ozlijeđenu pronašao ju je upravo Harrison.

Iako ima dugogodišnje iskustvo u pilotiranju, glumac je u nekoliko navrata za dlaku izbjegao vlastitu smrt - prije dvije godine njegov avion srušio se na golf igralište, pri čemu je slomio ruku i ozlijedio glavu, a ove godine skoro se sudario sa zrakoplovom American Airlinesa na aerodromu u kalifornijskom Orange Countyju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:42