NOVA SVJEDOČANSTVA

ŠOKANTAN INTERVJU JEDNOG OD NAJCJENJENIJIH REDATELJA 'Znao sam dovoljno i to nisu bili tračevi. Nisam trebao raditi s tim seksualnim predatorom...'

Quentin Tarantino i Harvey Weinstein
 Mario Anzuoni / REUTERS

Jedan od najcjenjenijih redatelja današnjice, Quentin Tarantino, rekao je da je desetljećima znao za sklonosti holivudskog seksualnog predatora Harveyja Weinsteina te da mu je neugodno što nije prekinuo svaki odnos s njim.

‘Znao sam dovoljno da napravim više od onoga što sam napravio. Bilo je jasno da u tome svemu ima puno više od običnog trača. Nisu to bila prepričavanja iz druge ruke. Znam za nekoliko slučajeva zlostavljanja’, rekao je Tarantino za New York Times.

Redatelj i producent surađivali su na više projekata, poput filmova ‘Reservoir Dogs’, ‘Pulp Fiction’ i ‘Kill Bill’.

Početkom listopada NY Times prvi je objavio priču o navodnim neprimjerenim ispadima moćnog producenta u kojoj su opisali Weinsteinovo napastvovanje koje je trajalo desetljećima. Mnoge su slavne glumice otvoreno progovorile o svojim iskustvima, a među njima su Ashley Judd, Angelina Jolie i Gwyneth Paltrow. Potom je i New Yorker objavio nekoliko svjedočanstava nakon čega je Weinstein dobio otkaz iz vlastite firme. Nakon toga istupilo je još poznatih i manje poznatih glumica da bi broj žena koje ga optužuju za zlostavljanje narastao na preko 40.

Bivša Tarantinova djevojka, Mira Sorvino, također je jedna od glumica koja je podijelila svoju priču za New Yorker. Brat producenta Bob Weinstein, koji je također optužen za zlostavljanje, rekao je za Hollywood Reporter da nije znao za slučaj Mire Sorvino u vrijeme kad se dogodio te da su njih dvoje prijatelji. Rekao je da su se dopisivali porukama nakon što je javno progovorila o tome.

‘Mira, njezin muž i njihova djeca dolazili su k nama, satima smo se znali družiti. Nikad mi nije rekla. Kad smo se dopisivali, ona me pitala ljutim li se na nju. Odgovorio sam da se ne mogu ljutiti, nego da sam ponosan na nju i da mi je mučno što je toliko dugo to morala skrivati’, rekao je Bob.

Tarantino je rekao da već dugo zna za Weinsteinove ispade, piše Rolling Stone. Sorvino mu je ispričala da joj se neprimjereno upucavao i dirao je, kao i da zna za druge slučajeve. Dodao je i da je znao da se Rose McGowan nagodila s njim nakon optužbi.

Osim što se ispričao za šutnju, Tarantino je izrazio žaljenje što nije bio odgovorniji i upozorio na zlostavljanje: ‘Nisam trebao raditi s njim.’ Pokušao ga je kontaktirati nakon što su optužbe izašle u javnost, no još se nisu čuli. Pozvao je Hollywood da promijeni svoj stav prema ženama: ‘Pozivam i druge muškarce koji su nešto znali neka se ne boje. Nemojte samo davati izjave. Priznajte da je nešto ‘trulo u državi Danskoj’. Obavežite se i budite bolji prema našim sestrama. Ono što je nekad bilo prihvatljivo, sad je za apsolutnu osudu svakome tko ima trunku savjesti.’

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:23