NOVI LIK U SAPUNICI

SULEJMAN VELIČANSTVENI Rustem-paša, najbogatiji Hrvat u Carstvu, katolik je iz Skradina

ZAGREB - Novi lik u popularnoj RTL-ovoj seriji “Sulejman Veličanstveni” Rustem-paša Opuković, koji je ostavio dubok trag u turskoj povijesti, osmanski je general i državnik hrvatskog podrijetla i jedan od najpoznatijih pripadnika zajednice Hrvata u Osmanskom Carstvu.

Rođen je u Skradinu u katoličkoj obitelji, ali kao dječak je otet i odveden u Carigrad, gdje se školovao i izgradio impresivnu vojnu karijeru.

Poznat je i kao Damat Rüstem-paša (damat - mladoženja osmanske dinastije) te kao Hďrvat Rüstem-paša (Hďrvat - na turskom Hrvat), ali budući da je među širim narodnim masama bio iznimno nepopularan, ubrzo dobiva nadimak Uš ili Ušljivac.

Dobio titulu damat

Nosio je titulu ričab-age, inače ceremonijalnog dužnosnika koji sultanu pridržava stremen dok se uspinje na konja. Titulu damat, odnosno mladoženja osmanske dinastije, dobio je 26. studenoga 1539., kada se oženio s Mihrimah, kćeri Sulejmana Veličanstvenog. Pet godina kasnije sultan ga je postavio za velikog vezira Osmanskog Carstva, a njegovu imenovanju uvelike je pomogla Hurem, utjecajna Sulejmanova supruga i majka princeze Mihrimah. Rustemova glavna zadaća bilo je punjenje državne riznice i obuzdavanje inflacije, u čemu je bio iznimno uspješan.

Nakon Mustafina ubojstva Sulejman je, opet na Huremin nagovor, u Bursu poslao ubojice da se riješe Mustafina sina Murata, a malo nakon toga umro je i najmiliji sultanov sin Džihangir. Hurem je tako pomoću Rustem-paše krčila put do trona sinu koji je postao sultan Selim II. Iako se uspješno izvukao iz svih nedaća, Rustem-pašu povijest nije zapamtila po dobrome. Turski ga kroničari i pisci nisu štedjeli, a lista njegovih nedjela je nepregledna. Ostavština pobrojana nakon njegove smrti diljem Carstva i više je nego impresivna.

Impresivno bogatstvo

Iza sebe je ostavio 815 posjeda, 476 mlinova, 1700 robova, 2900 ratnih konja, 1106 deva, 600 srebrom ukrašenih sedala, 130 pari zlatnih ostruga, 769 bogato ukrašenih sablji, 32 draga kamena vrijedna 11 milijuna aspri (turski srebrni novac) te oko dva milijuna dukata u gotovini, a veliku većinu tog bogatstva naslijedila je njegova udovica Mihrimah.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 15:23