POPULARNA SAPUNICA

Turska zvijezda Cansu Dere osvojila Hrvate: Fatalna ljepotica ulogom Sile lansirana u glumačku orbitu

Dok je radila kao model, prilazili su joj redatelji i nagovarali je da se okuša u glumi jer im se sviđalo njezino lice

Apsolutno prelijepa, ali grozno iritantna - tako turski novinari koji su s njome imali kontakta opisuju seksepilnu glumicu Cansu Dere, koja u posljednjem turskom serijalu, za kojim su Hrvati potpuno poludjeli, pod nazivom “Sila”, tumači naslovnu ulogu .

“Sila”, koja je snimana u periodu između 2006. i 2008. godine, ovih je dana izazvala tektonski poremećaj u hrvatskom televizijskom eteru, jer je kao programski adut Nove TV po gledanosti prestigla donedavno neprikosnovenog “Sulejmana Veličanstvenog”.

Cansu Dere pritom glumi i u jednoj i u drugoj sapunici, a hrvatsku trifektu orijentalnih telenovela u kojima se pojavljuje zaokružuje i “Ezel”, koja se svojedobno prikazivala na RTL Televiziji, baš kao i “Sulejman”. Naravno, u sve tri serije Cansu igra ulogu fatalne žene: u “Ezelu” je tumačila zanosnu Ejšan, neprežaljenu i izgubljenu ljubav glavnoga lika Ezela, a u “Sulejmanu” igra ulogu Iranke Firuze, robinje koja biva dovedena u carigradsku palaču Topkapi gdje pomuti razum moćnome sultanu.

Sila je pak mlada djevojka iz bogate istanbulske obitelji koju je vlastiti otac prodao bogatome biznismenu. Peripetije se nastavljaju kada se u nju zaljubljuje rođeni brat Azat, a ona bude primorana udati se, protiv svoje volje, za Boran-agu kako bi izbjegla smrtnu kaznu.

Nije diplomirala

Možda ne tako buran kao sudbine likova koje tumači, ali ni privatni život 32-godišnje Cansu Dere nije miran. Cansu je rođena u Ankari 14. listopada 1980. godine u obitelji nastavnice i trgovca. Prije nego što je postala glumica pokušavala se baviti baletom i plesom, ali su je odbijali jer je bila previsoka pa se prebacila u manekenstvo. Bila je izabrana za drugu pratilju na izboru za Miss Turske 2000. godine.

Natjecala se i na izboru za Miss Universe, trebala je navodno čak i sudjelovati na svjetskom izboru za Miss Universe, ali joj je to zabranila turska vlada jer se izbor održavao u grčkome dijelu Cipra. Bila je prilično uspješan model u Turskoj, ponešto je radila čak i u Parizu, a paralelno je tri godine studirala arheologiju na sveučilištu u Istanbulu. Nažalost, nikada nije dogurala do diplome.

‘Ljepota je precijenjena’

- Od malih nogu zanimali su me povijest i arheologija te književnost i povijest umjetnosti. Žao mi je što nisam diplomirala, posebno zbog roditelja koji su toliko ljubavi i pažnje uložili u mene. Bili su očajni kad sam postala manekenka, jer je to prema njihovu mišljenju potpuno besmislen posao. I apsolutno su u pravu. Ljepota sama po sebi je precijenjena: kakva vam korist od lijepog lica ako ono krije prazninu u duši i glavi - rekla je Cansu Dere prije dvije godine u intervjuu za tjednik Gloria, dok je za Hrvate bila još uvijek poznata samo kao Ezelova Ejšan.

Počevši od 2003., Cansu Dere počela je glumiti u televizijskim i filmskim projektima. Kako je sama ispričala, dok je radila kao model često su joj prilazili redatelji i nagovarali je da se okuša pred kamerama jer im se sviđalo njezino lice. Iako je bila uvjerena da su joj samo laskali, ubrzo su počele pristizati sasvim ozbiljne ponude. Gostovala je u serijama “Sumrak”, “Europska strana”, “Podzemna palača” te “Jesenja vatra” te glumila u filmu “Yandim Ali: Posljednji osmanlijski kauboj”, a onda je 2006. došla “Sila” i njezina prva noseća uloga koja ju je izbacila u tursku glumačku orbitu.

O njezinom ljubavnom životu nije se previše razglabalo sve dok nije počela glumiti u “Ezelu”. Naime, u vrijeme kada je počelo snimanje toga serijala, Cansu je bila u vezi s turskim komičarem Cemom Yilmazom, s kojim se spetljala na snimanju filma “Yandim Ali” (za koji je upravo on napisao scenarij).

Ljubavne veze

Ubrzo nakon početka snimanja Cansu ga je ostavila, i to otprilike u isto vrijeme kada je svoju tadašnju djevojku, još jednu glumicu Zeynep Beserler, ostavio glavni glumac “Ezela” Kenan Imirzalioglu, turski James Bond. Istanbulski su mediji odmah razglasili da su glumački partneri u ljubavnoj vezi, premda oni to nikada nisu potvrdili. Bilo kako bilo, Cansu Dere imala je u međuvremenu još jednu istaknutu ljubavnu vezu, s još jednim komičarem, 46-godišnjim Okan Bayülge0nom, s kojim je bila gotovo dvije godine.

Cansu Dere turski su mediji prije dvije godine uzeli na zub zbog nekoliko problema koje je imala u prometu. Naime, početkom 2010. godine ostala je bez vozačke dozvole na šest mjeseci zbog vožnje u alkoholiziranom stanju, čega se nije pridržavala pa je mjesec dana kasnije uhvaćena za volanom bez vozačke dozvole.

Cansu, što na turskome znači “voda života”, živi u luksuznom istanbulskom kvartu Bebek, na europskoj strani Bospora.

Osim povijesti i arheologije, voli književnost, posebice ruske klasike (omiljeni joj je pisac Dostojevski) te tursku poeziju, a rado gleda filmove Tima Burtona i serije “Damages”, “Lost”, “Glee” i “Laži mi”. Glumački su joj uzori Meryl Streep i Cate Blanchett.

“Obožavam glumu, ali ne i slavu, jer na javnom mjestu nemam ni pet sekundi mira. Svaka moja riječ i svaki moj postupak su pod povećalom, a tako je ponekad uistinu naporno živjeti. No, kad bolje razmislim, to je mala cijena koju treba platiti za sve dobro što mi gluma donosi”, rekla je Cansu Dere u Gloriji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 18:53