DUGOOČEKIVANA USLUGA

APPLE MUSIC U ZIMBABVEU I MOLDAVIJI, U HRVATSKOJ NE Zašto je globalni gigant i s novim servisom zaobišao Lijepu našu?

Navodi se da je u našoj zemlji premalo tržište, iako ima i manjih zemalja koje su dobile uslugu
 AFP PHOTO / Kimihiro HOSHINO / AFP PHOTO / Kimihiro HOSHINO

Apple je pokrenuo dugoočekivani vlastiti glazbeni streaming servis. Od utorka je korisnicima u više od stotinu država postao dostupan Apple Music koji za mjesečnu pretplatu nudi više opcija, poput preslušavanja bogate glazbene galerije, stvaranja vlastitih popisa za slušanje i slušanja radijskih postaja. Glazbenici će putem servisa moći s obožavateljima dijeliti ekskluzivne sadržaje, a korisnicima će biti dostupna kompletna iTunes fonoteka. Cijena servisa je 9,99 dolara mjesečno, ali prva tri mjeseca svi će imati besplatni pristup. Među stotinjak zemalja kojima je dostupan Apple Music su Zimbabve, Papua Nova Gvineja i Moldavija, ali ne i Hrvatska.

Upitni kriteriji

- Razlog je, rečeno nam je, to što smo im mi premalo tržište. Jako sam razočaran kada gledam popis zemalja na kojima je Apple Music postao dostupan. Jer, tu su države čije tržište nije ništa veće od našeg, kao i one u kojima je ekonomska situacija mnogo lošija od naše. Teško je nakon svega reći koji su im bili kriteriji kada su birali zemlje u kojima će njihov novi streaming servis biti dostupan - kaže Nikša Bratoš u ime Hrvatske glazbene unije. - Nedolazak Apple Musica u našu zemlju nema nikakve veze s ratom diskografa i HGU, koji se vodi oko preraspodjele prihoda s glazbenih streaming servisa. Pravi razlog je loše iskustvo s iTunesom u susjednoj Sloveniji u kojoj se taj novitet zbog malog tržišta pokazao kao pucanj u prazno - smatra Želimir Babogredac iz Hrvatske diskografske udruge.

Apple se povukao

Taj se servis prije nekoliko dana našao pod udarom glazbenika. Naime, poznata pjevačica Taylor Swift je napala Apple tvrdeći kako im neće dati na korištenje svoj novi album budući da nisu planirali u probnom razdoblju plaćati joj naknadu za korištenje. Nakon tog prigovora odmah se oglasio Apple koji je povukao tu svoju odluku.

Apple plaća pola milijarde USD jer je fiksirao cijene

Američki Prizivni sud jučer je donio presudu prema kojoj Apple mora platiti kaznu od 450 milijuna dolara svojim klijentima jer je dokazano da je s pet izdavača - među kojima su Hachette, HarperCollins i Penguin - dogovarao cijene elektronskih knjiga. Presuda je bila tijesna, suci su glasali 2:1 za kaznu. Iako je riječ o neznatnoj svoti za tvrtku čija je tržišna vrijednost veća od 700 milijardi dolara, riječ je o još jednom neugodnom ishodu za ovu tvrtku. ( Ž. T.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:26