U BEOGRADU

'LIMUNOVO DRVO' Počelo snimanje filma o prvom bendu Milana Mladenovića

 YouTube

Umjetnik Branko Radaković započeo je snimanje dokumentarnog filma o bendu Limunovo drvo čiji član bio i Milan Mladenović, piše srpski Blic.

Prema pisanju srpskih medija, autor smatra da će to biti važan dokument jer je nepohodan kako bi se konačno zaokružila dokumentaristička priča o Milanu Mladenoviću i bendovima koji su se rodili iz Limunovog drveta, a o kojima je već mnogo toga rečeno, poput EKV-a, dok je ovaj sastav neopravdano ostao u medijskom zapečku.

'Konačno će i šira javnost biti upoznata s pravim činjenicama i vidjeti te čuti priče ljudi koji su dugo bili u sjeni', rekao je autor.

Radaković je duže vrijeme planirao snimiti dokumentarac u suradnji s Mikicom, osnivačem Limunovog drveta te Gagijem, a i s Milanom Mladenovićem dok je bio živ.

Nakon dugo godina čekanja snimanje je počelo i to u subotu u Domu omladine u Beogradu.

'Dječak iz vode', Milan Mladenović preminuo je prije 20-ak godina, ali pjesme koje je stvarao sa svojim grupama Limunovo drvo, Šarlo Akrobata, Katarina II, Ekatarina Velika (EKV), Rimtutituki te Angel's Breath i nakon 20 godina od njegove smrti su vrlo žive. Ovaj glazbenik nedavno je dobio i ulicu u Zagrebu zbog svog posebnog doprinosa glazbi, a nakon toga svoje ulice je dobio i u Zemunu, Podgorici, a planirano je da dobije i u Sarajevu.

Grupa Limunovo drvo bio je prvi Milanov glazbeni projekt koji je počeo s prijateljima iz srednje škole, a ovaj svestrani umjetnik pjesme je počeo pisati u ranoj mladosti. Njegova kreativna crta došla je do izražaja kad je sa školskim prijateljem Dragomirom Mihailovićem osnovao ovaj bend i snimio pjesme 'Da li se sećate', 'Limunovljevo drvo', 'Ne veruj' i 'Sedmi krug'.

Mladenović je umro od raka gušterače 1994. godine u 36 godini, a osim po svojoj glazbi bio je i poznat po svom antiratnom djelovanju u 90-ima.

'Moja prva i najveća želja bila bi da se probudim i ustanovim da je 1990. godina i da kažem: Uh, al' sam nešto ružno sanjao', kazao je Milan Mladenović na jednom koncertu kad je pozvao publiku da oda počast žrtvama napada na Dubrovnika. Osim toga, odbio je nastup u Banja Luci zbog rušenja džamije Ferhadija.

Sahranjen je u Aleji velikana na beogradskom groblju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:51