JENNIFER CAPRIATI

Tenisko čudo od djeteta ponovno je žrtva predoziranja

Do 15. godine od sponzora je ‘utržila’ 15 milijuna dolara. Sa 16 godina zaradila je prvi milijun dolara od teniskih turnira. U karijeri ih je osvojila 15, od toga tri Grand Slama. Jučer je završila u bolnici zbog droge

Problematična teniska zvijezda Jennifer Capriati izgubila je još jedan životni meč u nizu. Naime, prije dva dana hitno je prebačena u bolnicu pod sumnjom u predoziranje drogom. Hitna medicinska pomoć, prema tvrdnjama američkih medija, po 34-godišnju, sada bivšu tenisačicu došla je u hotel na Riviera Beachu na Floridi, a njezin je otac kratko dao izjavu da se Capriati “dobro oporavlja”.

Nekadašnje čudo od djeteta ili kako su je u medijima zbog iznimnog talenta nazivali “dijete koje ne može promašiti” tijekom karijere osvojila je 14 naslova, uključujući i tri pobjede u Grand Slamu, no jednako kao i pobjede nizala je i životne poraze. Njezinu nevjerojatnu sposobnost na teniskim terenima oduvijek su pratile i problematične priče o ovisnosti o drogama, prekomjernom konzumiranju hrane, nesigurnosti i samoubilačkim primislima.

Preambiciozni roditelji

Pod okriljem preambicioznih roditelja, posebice oca, koji su je “gurali” u bijeli sport, profesionalno se počela baviti tenisom već sa 13 godina. Do svojeg je 15. rođendana, samo od reklama i sponzora, priskrbila ugovore vrijedne 15 milijuna dolara. Problem je bio u tome što je Jennifer čeznula za životom normalne tinejdžerice, a njezini su roditelji tu činjenicu prekasno uzeli u obzir.

- Jennifer je od sretne djevojke postala tužna i nesigurna, a ja sam kao roditelj osjećala veliku krivnju i sram zbog uloge koju sam u tome odigrala. Novac, uzbuđenje, ponos jednostavno vas ponesu - izjavila je svojedobno majka Jennifer Capriati.

‘Bila sam ružna i debela’

Kao tinejdžerica Capriati se prvi put pobunila protiv stroge discipline svojeg oca još 1993. godine kada je uhvaćena u krađi i kada se prvi put u njezinoj karijeri spominje uzimanje droge. Tenis je potpuno odbacila, jako se udebljala i “otpustila kočnice”. Za posjedovanje marihuane optužena je 1994. i neko vrijeme provela je u klinici za odvikavanje od droge. Dvije godine borila se za povratak na terene, no veliki nedostatak samopouzdanja rezultirao je prvim pokušajem samoubojstva.





- Kad bi se pogledala u ogledalo, vidjela bih razorenu sliku. Bila sam tako ružna i debela da sam se uistinu željela ubiti. Na kraju meča nisam mogla dočekati da odem s terena. Psihički, jednostavno sam bila gubitnik. Nisam bila zadovoljna sobom, svojim tenisom, svojim životom, svojim trenerima, svojim prijateljima... - ispričala je tada shrvana Capriati.

No, do svoje 25. godine tenisačica je pokušala i uspjela izboriti se i “izroniti” sa samog životnog dna. U kolovozu 2001. godine zasjela je na sam vrh svjetske teniske ljestvice nakon nevjerojatnog niza pobjeda. Pokazala je da u njoj još uvijek čuči ona ista djevojka koja je prije navršenih 16 godina samo od pobjeda na turnirima zaradila svoj prvi milijun dolara. Od sporta je, nesigurna i depresivna, odustala sredinom 90-ih, a njezin je povratak uslijedio osvajanjem turnira 2002. godine.

- Osjećam se kao da sam se reinkarnirala. Živim svoj drugi život - rekla je Capriati nakon što je pobijedila tadašnju svjetsku broj jedan Martinu Hingis u finalu Australian Opena.

Novi raspad sistema

Iako se činilo se da su dani kriza i problema ostali iza nje, Capriati se samo pet godina nakon velikog povratka 2007. počela ponovno “raspadati”. U srpnju te godine javno je priznala da pati od teške depresije te da se ponovno bori sa suicidalnim mislima. U intervjuu za New York Daily News rekla je: “Kada sam prestala igrati, tada se sve ovo ponovno počelo urušavati. Ako nemam tenis, tko sam ja? Što sam ja? Živa sam samo zbog toga. Morala sam se zapitati: tko je zapravo Jennifer? Što ako je sve otišlo u nepovrat?”

U travnju prošle godine Capriati se pojavila u američkom televizijskom reality showu “The Superstars“, ali prije završetka morala se povući iz showa zbog bolova koje joj je zadavala jedna stara ozljeda. Nažalost, o nekad najsjajnijoj zvijezdi teniskih terena ponovno se piše zbog novih izgubljenih bitki.

Iva Majoli: Razgovarat ću s njezinom obitelji

Bivša tenisačica Iva Majoli ostala je dobra sa svojim bivšim suparnicama i prijateljicama s WTA Toura, poput Mary Pierce, Anke Huber, Barbare Schett i Jennifer Capriati. Kad se Iva vjenčala sa Stipom Marićem 2006. godine, među uzvanicima u Zagrebu bile su i njezine bivše kolegice Jennifer Capriati i Mary Pierce. Majoli je također prije samo nekoliko tjedana za jedan portal izjavila da se tijekom posjeta SAD-u vidjela i sa starim prijateljicama, pa čak je rekla da bi i “Jenny uskoro trebala doći u Hrvatsku”.

- Ne želim ništa komentirati dok se ne čujem s njezinom obitelji. Tek kad porazgovaram s njezinim najbližima i kad saznam točno što se dogodilo, moći ću dati neku izjavu - kratko je rekla Iva Majoli. ( A. Lu.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:47