ANA RUCNER

USKRS NA MORU S MOJIM NAJDRAŽIM MUŠKARCEM Ana Rucner sprema se za nastup na Eurosongu, ali ne kao hrvatska predstavnica...

Violončelistica koja sudjeluje na Eurosongu, ali ne kao hrvatska predstavnica, Uskrs će provesti sa sinom Darianom. Riječ je o malom odmoru na moru kojem se vesele i mama i sin. Ana Rucner najavljuje ljetni raspored nastupa i upućuje dobre želje Nini Kraljić
 Neja Markičević/EPH

Proljeće, buđenje prirode... To su mi prve asocijacije na Uskrs, najvažniji kršćanski blagdan, koji mi je jako važan, budući da sam odrasla u katoličkoj vjeri. Uz to, na Uskrs me asociraju i vesela šareno obojena jaja, miris kuhane šunke i rotkvica na poslužavniku - priča Ana Rucner, čiji se devetogodišnji sin Darian, baš poput svoje mame, također jako veseli predstojećem blagdanu.

- Moj sin je, baš poput mene, odgojen na način da se Uskrsu s jedne strane veseli zbog vjerskih razloga i samog značenja Uskrsa, a s druge strane, tom se blagdanu raduje zbog tradicije odnosno običaja koje ta tradicija donosi. Dan prije samog Uskrsa uvijek smo uživali farbajući jaja, a na sam Uskrs nosimo hranu na misu na blagoslov. Nakon mise dolazi ono najslađe što pamtim još od malih nogu - običaj kucanja jaja, i uvijek, otkako znam za sebe, bilo je zanimljivo tko će u tom natjecanju pobijediti. Ta tradicija je nastavljena i danas, a moj sin uživa u istim običajima u kojima uživam i ja, te, moram priznati, uvijek pobjeđuje - kroz smijeh govori glazbenica koja će Uskrs i ove godine dočekati na moru.

Dijete i priroda

- Otkad sam postala majka, uvijek sam za Uskrs sa sinom, a obično odlazimo na more, pa tako uskrsne blagdane provodimo zajedno, u društvu prijatelja. Tako će biti i ove godine, i to su naši mali praznici kojima se jako veselimo. Uostalom, uvijek ističem kako je moj idealan godišnji odmor samo onaj koji provodim u društvu mog najdražeg muškarca, dakle, mog sina - priča Ana, koja je već spakirala kofere za put na Pag. Provjerila je, kaže, i vremensku prognozu.

- Bude li sve po planu, par dana uživat ćemo u friškom zraku u našem morskom domu, a i vrijeme bi nas moglo poslužiti - priželjkuje Ana, na čijem će se uskrsnom stolu naći same delicije.

- Obavezno šunka, francuska salata, jaja i rotkvice... Ja sama nisam ljubitelj francuske salate, niti mladog luka, no i to je na stolu zbog ostalih članova obitelji koji u tome uživaju. Darian se najviše veseli pisanicama. On obožava jesti jaja, u šali kažem da se oko toga često borim s njim. Zapamtio je onu izreku: ‘Svako jutro jedno jaje, organizmu snagu daje’, a moja borba s njim vodi se oko toga da u tome ne pretjera. Kad je bio manji, bio je alergičan na jaja i nije ih smio jesti. Sve to sada nadoknađuje, a kada je prvi put okusio jaje, totalno je poludio za tim okusom, no zbog ranije alergije sam ipak oprezna po tom pitanju. Osim jaja, Darian isto tako voli i zelenu salatu tako da je njegov omiljeni obrok jaje sa zelenom salatom - govori violončelistica koja se jako veseli i bojanju pisanica.

Maslačak na dar

- I ove ćemo godine kombinirati način bojanja, pa ćemo se igrati i umjetnim bojama za pisanice, kao i onim iz kućne radinosti. Posebno smo ponosni na to kako su naše pisanice dekorirane, a za to je zaslužan Darian koji obožava iscrtavati ionako šareno vesela jaja, pa su neka od njih prava mala umjetnička djela - ističe ponosna mama Ana, koja će svoj dom za Uskrs ukrasiti i cvijećem.

- Rekla sam već da me Uskrs asocira na dolazak proljeća kojem se jako radujem. Obožavam proljeće kao i Darian, jer tada sve cvjeta i priroda se budi, a mi to ushićeni promatramo tijekom naših čestih šetnji po Maksimiru. Moj sin jako primjećuje prirodu i jako joj je posvećen. Ima svoj vrt ispred kuće koji njeguje i u kojem uživa, a često me iznenadi nekim prekrasnim cvijetom. Zbog njega i ja još više uživam u prirodi i njenim ljepotama. Što se cvijeća koje će krasiti naš dom za Uskrs tiče, Darian mi je danas poklonio maslačak, koji sam odmah stavila u vazu. Po pitanju cvijeća nas dvoje se nećemo opterećivati ni planirati. Ono što sami uberemo u prirodi, složit ćemo u naš uskrsni buketić, a sigurna sam da će biti pun prekrasnih proljetnih boja i mirisa - kaže Ana, koja će se nakon Uskrsa ponovno posvetiti poslu.

- Trenutno sam jako angažirana oko Eurosonga jer sam član BiH tima i jako puno radimo na promociji same pjesme ‘Ljubav je’. Uskoro putujemo u London i Nizozemsku na promociju, a pred koji dan smo završili sa snimanjem naše eurovizijske razglednice u Sarajevu. Očekuje me i nekoliko koncerata u Hrvatskoj i inozemstvu, u planu je i jedan novi projekt koji je još uvijek u razvojnoj fazi, a ovog ljeta očekuje me i moj tradicionalni šesti festival ‘Ana u gradu’. Prvog dana ljeta sviram sa svojim gostom na Srđu u pet sati ujutro, što je zaista poseban doživljaj. Budući da je taj koncert otvorenog tipa, uvijek me oduševe prepune tribine, a među gledateljima je uz Dubrovčane, od kojih me neki prate od samog početka, i mnoštvo stranaca. Snimam i neke nove pjesme... Uglavnom, bit će dosta novosti - najavljuje Ana, koja se raduje predstojećem nastupu na Eurosongu.

Kombinacija repa

- Cijela ta priča počela je sasvim slučajno, i to baš na Pagu. Prošlog ljeta tamo sam srela Deena, kojeg poznajem već petnaestak godina, a na Pagu sam ljetos upoznala i Dalal. Par mjeseci kasnije imala sam koncert u Sarajevu, a nakon toga sjela sam na piće s Deenom koji mi je rekao da ima jedna super pjesma te da bi volio da je zajedno napravimo - prisjeća se Ana koja će sa svojim glazbenim timom i skladbom “Ljubav je” na Eurosongu u Švedskoj nastupiti 10. svibnja, prve izlučne večeri.

- Budući da BiH, kao i mnoge druge zemlje, nije u povlaštenom statusu pa mora nastupati u kvalifikacijskim večerima, sam po sebi plasman u finale bio bi veliki uspjeh. Sve mora biti vrhunski odrađeno, a bitan je i dojam koji izvođači ostave na sceni - dodaje Ana koja u Švedskoj nastupa za BiH tim, zajedno s pop-pjevačem Fuadom Backovićem Deenom, kantautoricom Dalal Midhat Talakić te reperom Jasminom Fazlićem Jalom. Pjesma, koju je skladao Almir Ajanović, sarajevski producent koji već dugi niz godina živi i radi u Švedskoj, na Eurosongu će se izvoditi na bosanskom jeziku, a priprema se i engleska verzija kojom će se BiH tim predstaviti međunarodnoj publici.

- Obično nastupam kao solistica pa je ova vrsta suradnje za mene potpuno novo iskustvo, no sjajna smo ekipa, pjesma je vrlo pjevna i nadamo se što boljem plasmanu. Ova je prekrasna ljubavna pjesma dodatno začinjena uvjerljivom izvedbom poznatog bosanskog repera Jasmina Fazlića Jale, ujedno i koautora pjesme, a specifičan zvuk violončela oplemenio je cijelu pjesmu. Na početku mi je bila malo čudna kombinacija repa i ljubavne pjesme, no upravo je zbog tog spoja pjesma drugačija i prepoznatljiva - smatra Ana, koja će se na eurovizijskoj pozornici pojaviti odjevena u atraktivnu kreaciju, dostojnu spektakla na kojem nastupa, a uoči kojeg, barem zasad, ne osjeća tremu.

Dobre želje

- Eurosong sam redovito pratila putem televizije i ostalih medija, ali me uvijek intrigirala sva ta organizacija, dinamika i pripreme iza pozornice. Poznato je da je Eurosong najgledaniji show u Europi, koji se održava već dugo i veseli me ovo novo iskustvo. Na osnovi onog što sam dosad vidjela i čula, smatram da je na Eurosongu neupitna kvaliteta izvođača i same pjesme, a mi to imamo - kaže Ana, kojoj hrvatsko državljanstvo nije bilo prepreka da na natjecanju za Pjesmu Eurovizije nastupi za BiH. To dozvoljavaju pravila EBU i poznati su brojni ovakvi primjeri u povijesti Eurosonga. Uostalom, Ana nije prva naša glazbenica koja nastupa za drugu državu jer je Tereza Kesovija još davne 1966. nastupila kao predstavnica Kneževine Monako s pjesmom “Bien plus fort”.

- Moji prijatelji iz BiH tima znaju da ću na Eurosongu dati sve od sebe kako bi sve bilo savršeno, ali isto tako znaju da ću svojim nastupom osim BiH promovirati i Hrvatsku. Gdje god nastupam u svijetu, promoviram i svoju zemlju, a to je i logično, jer ja sam Hrvatica i Hrvatsku nosim u srcu - ističe violončelistica koja je iskoristila priliku da i ovogodišnjoj hrvatskoj eurovizijskoj predstavnici Nini Kraljić zaželi sreću na Eurosongu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 17:03