MISICA U HRVATSKOJ

Vanja Rupena: Djevojke ću naučiti kako se nositi s razočaranjem

Još nisam razmišljala o povratku u Hrvatsku, ali mi je san živjeti u maloj kućici na selu u Istri, okružena svojom obitelji i prijateljima

Vanja Rupena, hrvatska manekenka s talijanskom adresom, sljedećeg će tjedna Milano zamijeniti Zagrebom. Naime, brineta visoka 178 centimetara potkraj srpnja i početkom kolovoza počinje snimati reality-show “Hrvatski Top Model by Vanja Rupena”, koji će se prikazati u jesenskoj shemi RTL-Televizije. Uoči početka snimanja što će se odvijati u zemlji i u inozemstvu bivša Miss Hrvatske kaže da je uzbuđena i puna energije.

Puno žrtve i glamura

- Brojim dane i jedva čekam da prenesem svoje iskustvo budućim hrvatskim top-modelima - kaže Vanja, koja kao odlike što moraju krasiti vrhunske modele ističe profesionalnost, skromnost, odgovornost i upornost. Slijedom toga ona će u sklopu showa nastojati ukazati natjecateljicama na sve bitne stvari u manekenskom poslu i pomoći im u njihovoj karijeri.

- “Hrvatski Top Model by Vanja Rupena” je reality-show u kojem nema skečeva i glazbe, već su nam na dispoziciji mlade i talentirane djevojke. Za ovaj posao temeljito sam se pripremala i pogledala sve DVD-e njemačkog i američkog ‘Top Modela’. Nažalost, s Tatjanom Jurić, koja je vodila prvu sezonu ‘Top Modela’, još nisam uspjela čuti, ali sam zato stalno u kontaktu s ljudima iz produkcije i mojom novom ekipom: Tihanom Harapin-Zalepugin i Sašom Jokom - priča Vanja, koja bi željela da se u emisiji hrvatski modni svijet predstavi onakav kakav jest:

- Manekenstvo je sigurno privilegiraniji posao u odnosu na mnoge druge. Ali zahtijeva puno žrtvovanja. Ako želiš biti profesionalac, važno je zdravo živjeti, na sastanke stizati pet minuta prije nego što su zakazani... Trebaš biti spreman na sva razočaranja, ali i otvoren prema zadovoljstvima koja ti profesija pruža. Iako se u ovom poslu izvana vidi samo sjaj, pozadina zahtijeva disciplinu rada, mnogo strpljenja, odlučnosti i marljivosti. Očekujem da ćemo u showu naći djevojku koja će stvarno željeti raditi taj posao i uspjeti, a dakako, priželjkujem i visoku gledanost emisije - otkriva Vanja, koja je tijekom karijere imala prilike upoznati manekenku Heidu Klum, voditeljicu njemačkog “Top Modela”. Njih dvije su se susrele prije nekoliko godina u New Yorku na reviji kupaćih kostima koju su obje nosile, Heidi joj se svidjela na prvi pogled, a Vanja je smatra pravim primjerom lijepe, pametne i poslovne žene.

Zaštitno lice Lisce

Inače, Vanjina je manekenska karijera počela 1996. kada je osvojila titulu Miss Hrvatske, a prvu priliku pružila joj je modna agencija Fashion u Milanu. Nakon toga je zahvaljujući svom tijelu i klasičnoj ljepoti počela s modnim snimanjima za kupaće kostime i donje rublje, a već 1997. imala je prvi ozbiljni ugovor, jer je tada postala zaštitno lice Lisce... Otada do danas bila je zaštitno lice mnogih reklamnih kampanja, u Italiji se okušala u televizijskom poslu, a posljednja reklama koju je prije par mjeseci snimala na Tajlandu ona je za Garnierov Ambre Solei, što se trenutačno emitira u Engleskoj.

Lijepa Istranka naglašava i kako u svojoj karijeri nikad nije primila nemoralnu ponudu:

- Nemoralnih ponuda nisam imala najvjerojatnije zbog svog karaktera i držanja, pa možda i zbog toga oni koji bi mi poželjeli takvo što ponuditi nemaju hrabrosti - smije se Vanja, kojoj je želja da se jednog dana okuša i kao glumica.

- Nekoliko je talijanskih režisera i agenata reklo da u meni prepoznaje glumački talent, ali ja još uvijek čekam pravu priliku. Baš sam prošlog tjedna na teniskom turniru upoznala Michaelea Placida koji baš radi na jednom novom filmu. Što se uloga tiče, voljela bih glumiti u komedijama, ali prihvatila bih i rolu sportašice ili poslovne žene - kaže ljepotica koja će dio ljeta provesti kod obitelji u Umagu, uživajući u maminoj kuhinji, a posebno u domaćim njokima s divljači, fužima s tartufima, tjestenini s gljivama... Liniju održava plivanjem, trčanjem i igranjem tenisa, a tvrdi da nikada nije bila na dijeti.

Dečko u Americi

- Volim sve jesti, ali izbjegavam masnu hranu, kao i jako pržene i pečene namirnice. Na dijeti doista nikad nisam bila, jedino pazim na kombiniranje hrane - objašnjava Vanja, koja nije pobornica anoreksije na modnim pistama.

- Taj je trend počeo s pojavom Kate Moss. U to vrijeme i ja sam počinjala svoju karijeru, a jedina manekenka koja me tješila svojim izgledom bila je prekrasna Laetitia Casta, sa svim svojim oblinama i raskoši. Anoreksija je veliki problem i mislim da bi te djevojke morale potražiti stručnu pomoć - smatra 32-godišnjakinja koja je u ljubavnoj vezi s Talijanom Rafaellom. S obzirom na to da će Vanji ovo ljeto biti radno, on je odlučio otići na mjesec dana u Ameriku na usavršavanje engleskog jezika.

Mašta li o tome da se jednom zauvijek vrati u domovinu?

- Iako već trinaest godina izbivam iz Hrvatske, svojoj sam domovini uvijek vjerna. U Italiji se nikad nisam osjećala kao stranac. A povratak u Hrvatsku? Ne znam. Ali, san mi je da jednog dana živim negdje u Istri, u maloj kućici na selu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 08:39