PSY JE BOGATAŠ

VIDEO, REKORDAN BROJ PREGLEDA S ‘Gangnam Styleom’ ubrao 8 milijuna USD

Kako se “Gangnam Style”, videospot južnokrejskog pjevača PSY-ja, bliži brojci od milijardu pregleda na YouTubeu (što će samo po sebi biti rekord), tako buja i njegov bankovni račun, a uz tu glazbenu senzaciju bogate se i njegov menadžer te - njegova baka.

Ta jedna jedina pjesma bila je dovoljna da PSY postane dolarski milijunaš, zahvaljujući gotovo isključivo tome što ga ljudi gledaju na YouTubeu i skidaju s iTunesa, što je indikativno za cijelu glazbenu industriju današnjice. Još veći novac zaradit će od TV reklama. Do kraja ove godine Korejac će zaraditi najmanje 7,9 milijuna dolara, od čega će u svojoj domovini prikupiti tek oko 60 tisuća dolara.

PSY zarađuje ovako: “Gangnam Style” je već sada sa 880 milijuna pregleda od srpnja najgledaniji video na YouTubeu (a glavni konkurent mu je video iz, otprilike, iste kategorije - “Baby” Justina Biebera, koji ima 808 pregleda od veljače 2010. godine). PSY-jev službeni kanal na YouTubeu ima nevjerojatnih 1,3 milijarde pregleda. Od reklama koje se pojavljuju uz njegove isječke PSY je, procjenjuje se, zaradio 870 tisuća dolara, a najbolje od svega je da PSY dobiva novac i na račun isječaka koji parodiraju njega i njegove pjesme (a 33 tisuće videa u svojim tagovima koristilo je sintagmu “Gangnam Style”).

S iTunesa pjesma je skinuta 2,7 milijuna puta, po 1,29 dolara za komad. Appleu ostaje 30 posto, PSY-ju ide ostatak, dakle oko 2,4 milijuna dolara. No, prava lova je u reklamama koje koriste trenutačnu popularnost “Gangnam Stylea” i procjenjuje se da je PSY potpisao ugovore (Samsung, LG, veliki proizvođač rezanaca...) vrijedne 4,6 milijuna dolara samo za ovu godinu. A uskoro će nova...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 03:44