MILAN SIJERKOVIĆ

ŽIVOTNA PRIČA NAŠEG OMILJENOG METEOROLOGA 'Kako je nastala moja ljubav prema predviđanju vremena...'

Na Svjetski meteorološki dan dobio je priznanje za životno djelo Hrvatskog meteorološkog društva. Svima omiljeni meteorolog, a iza ekrana pravi gospodin, od 1968. godine jasno nas, precizno, zanimljivo, ali i duhovito informira o vremenskim prilikama.
 Neja Markičević/EPH

Bez lažne skromnosti, stvarno mislim da sam pošteno zaslužio ovo priznanje - kaže legendarni meteorolog Milan Sijerković koji je na Svjetski meteorološki dan dobio priznanje za životno djelo Hrvatskog meteorološkog društva. Doista, nema osobe koja se neće složiti s time da je svima omiljeni meteorolog Dnevnika Nove TV, koji je i iza ekrana pravi gospodin, a koji već pola stoljeća na svoj način (jasno, precizno, zanimljivo, ali i duhovito) informira o vremenskoj prognozi, zasluženo nagrađen.

Narodna prognoza

Milan Sijerković sinonim je za vremensku prognozu. Njegova tumačenja vremena koje nas iščekuje začinjena su i pučkim izrekama poput “U proljeće se i stari kolac nada da će ozelenjeti!” ili “Konjski topot, ženski plač i proljetna grmljavina brzo prođu”. Narodne poslovice povezane s prognozom g. Sijerković, koji se prvi put na TV ekranima pojavio 1968. godine, desetljećima skuplja i trudi se da ne padnu u zaborav šarmantno ih popularizirajući na televiziji.

- Vrijeme me zanimalo još kad sam bio dječak. Odrastao sam u ribarskoj obitelji, a ribari moraju paziti kakvo će vrijeme biti prije nego što isplove. Kao dječak pratio sam predviđanja starih ribara i tako je spontano nastala moja ljubav prema predviđanju vremena, koja me prvo odvela do srednje hidrometeorološke škole, a potom i do Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, gdje sam završio geofiziku: usmjerenje meteorologija. Na televiziju sam nakon završetka fakulteta došao slučajno, što se poklopilo s vremenom kad je televizija počela iskazivati zanimanje za meteorologiju. Prvi TV meteorolozi bili su Tomislav Vučetić, Ivo Rupnik i ja - prisjeća se g. Sijerković i dodaje da se tada prognoziralo samo za dan-dva unaprijed, a prognoze su se davale poluznanstvenim i poluiskustvenim načinima.

- Zahvaljujući računalnim operacijama i satelitskoj meteorologiji, prognoze za sljedećih tjedan dana danas su često točnije od onih što su se šezdesetih godina prošlog stoljeća pojavljivale za samo jedan dan unaprijed - govori Milan Sijerković, koji unatoč napretku tehnologije nikad nije zaboravio prognoze koje je kao dječak slušao. Naravno, on sam ne ravna se isključivo prema narodnoj meteorologiji, niti publici to preporučio, ali smatra da je zgodno poslušati što su naši stari govorili.

Omiljeni meteorolog koji je u mirovini 16 godina, osim bavljenja i tumačenja vremenske prognoze za Novu TV, već 20-ak godina piše za brojne novine i objavljuje stručno-popularne knjige. Kolumnist je portala Dnevnik.hr, a među mnogim njegovim djelima su “Pučko vremenoslovlje”, “Hrvatski vremenarij” i “Buru goropadnicu” te četiri dječje slikovnice u kojima je meteorologiju pokušao približiti najmlađima.

- Slikovnice ‘Čarolija snježne pahulje’ i ‘Čudesan snijeg oblaka’ napisao sam kako bih i moje unuke Filipa i Karla zainteresirao za vrijeme i njegove promjene - kaže g. Sijerković, koji priznaje da nije tipičan umirovljenik.

Gljivar i planinar

- Imam mnogo interesa i hobija. Aktivno se bavim gljivarstvom (u nedavnoj kolumni za Dnevnik.hr napisao sam kako su zbog ovogodišnje kišne veljače gljivari već sredinom veljače brali slasne ožujske gljive, koje se, naravno, nazivaju ‘ožujke’), član sam i planinarskog društva... No, ipak, najviše me veseli rad za Novu TV. Za izvještaj o prognozi pripremam se danima, želim dati dušu svakom izvještaju... Istinski meteorolozi drugačije i ne mogu - kaže g. Sijerković, koji je tijekom svog dvadesetogodišnjeg rada na PMF-u prenosio znanje gotovo svim mlađim meteorolozima koje danas gledamo na televizijskim ekranima. Kakvi su bili kao studenti, tko je bio najbolji, a tko najgori?

- Svi su bili dobri. Neki su bili odlični, neki vrlo dobri, ali ne bih sada nikoga posebno izdvajao - diplomatski je odgovorio Milan Sijerković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:54