BEZ IZNENAĐENJA

Cibona uz pomoć sudaca 'razbila' Splićane, Cedevita opet bolja od Zagreba

Nakon ove pobjede Cibone, prilično je izvjesno da će Vukovi Ligu za prvaka završiti na četvrtom mjestu, što znači da u polufinalu idu na prvoplasiranu Cedevitu.
 Bruno Konjević/CROPIX

CIBONA - SPLIT 96-78

Cibona je u Draženom domu, kao što će to sugerirati rezultat, razbila goste iz Splita u izravnom dvoboju za 4. mjesto te je na taj način "čekirala kartu" za polufinale. Splićani su bili bolja momčad u prvom poluvremenu, no, Vukovi su na odmor otišli s "pola koša" prednosti, što je rezultat omjera slobodnih bacanja koji je u prvom poluvremenu bio debelo na strani domaćina. Cibosi su za 20 minuta šutirali 18 penala, dok su Žuti pucali tek 5. Sudački trio Tonči Anzulović, Tomislav Hordov i Zlatko Galiot ovu je utakmicu definitivno pretvorio u lakrdiju, kad su u trećoj četvrtini prvo dosudili nepostojeći prekršaj Ivanu Mimici, potom i tehničku pogrešku, što je bila peta isključujuća za šutera Splita. Nešto kasnije tehničku je, a potom i isključenje zaradio trener Splita Mladen Vušković. Tako je Cibona od 41:40 na otvaranju drugog poluvremena, serijom 20-3 došla do 61:43 u 28. minuti.

Utakmica je bila završena, samo se čekalo kolika će biti konačna prednost na domaćoj strani. Cibonu su predvodili Bojan Bogdanović, Marin Rozić i Leon Radošević, a trener Joke Vranković je proširio rotaciju i koristio čak 10 igrača.

Kvaliteta je definitivno bila na strani Zagrepčana koji su ovu utakmicu mogli dobiti i bez da su u nju prste umješali suci. Tako je nešto više od 1000 gledatelja, a vjerojatno bi bilo više da se utakmica nije poklapala s onom u Sutinskim Vrelima, ostalo zakinuto za uzbuđenja u posljednjih 15-ak minuta. Što je prava šteta jer mali Toni Katić u prvom je poluvremenu doista oduševio s nekoliko sjajnih poteza, a na drugoj strani za atrakcije je bio zadužen Leon Radošević koji je nekoliko puta "divljački" zakucao.

Sad, nakon ove pobjede Cibone, prilično je izvjesno da će Vukovi Ligu za prvaka završiti na 4. mjestu, što znači da u polufinalu idu na prvoplasiranu Cedevitu.

CEDEVITA - ZAGREB 73-71

Cedevita je u gradskom derbiju koji je odavno prerastao te okvire pobijedila Zagreb 73:71. Rezultat tijesan sugerira zanimljivu i borbenu utakmicu, no na terenu baš i nije izgledalo tako, barem ne u prvom poluvremenu. Praktički se tek nešto manje zaoštrilo i zaiskrilo u posljednjoj četvrtini.

Zagreb je bolje otvorio utakmicu imali su već pet razlike u 4. minuti (4:9) u 8. otišli na +8 (10:18) i dobro kontrolirali susret. Cedevita nije uspjevala parirati pa su u drugoj četvrtini snizili petorku, trener Petrović izvadio je Edwardsa i stavio Petrovića. S druge strane Burić radi istu stvar i od centara ostavlja samo Žorića u igri. Zagrebova je prednost rasla sve do +16 (30:14) u 15. minuti.Nekako su prelagano došli do te prednosti Mravi pa im je ona počela polako curiti niz prste do kraja poluvremena. Iako su u posljednjoj minuti imali 40:29 vodstvo domaći sa dvije trice Wrighta i Rudeža primiču se gostima pa na kraju poluvrijeme završava sa vrlo solidnih 37:42.

U drugo poluvrijeme Cedevita ulazi spremnija, poveli su već u 24. minuti sa 43:42 no nisu se uspjeli odlijepiti više od nekoliko poena. Cijeli taj period igre je u egalu što sugerira i rezultat na kraju tih 30 minuta (54:54).

U posljednjoj četvrtini nekako se i gledalište probudilo, a probudili su se i treneri, iako je Burić barem naizgled puno više želio pobjedu, da bi domaći trener Petrović počeo svoj ples uz teren. Prvu ozbiljniju prednost domaćini su imali nakon pogotka Rudeža za 63:57 no to još uvijek nije bilo dovoljno da se mogu opustiti. Mulaomerović vraća tricom utakmicu u neizvjesnost u 38. minuti je 65:63. Wright i Draper te Rudež promašili su tri šuta, Zagreb nešto pogodio, Simon na ulaz pogodio za 66:65 minutu prije kraja i utakmica je bila apsolutno otvorena. Na kraju je presudila jedna odlična asistencija Drapera na Petrovića koji nabacuje tricu pola minute prije kraja za 70:66. Nakon toga pokušali su gosti iznuđivati promašaje na prekršajima domaćih, no nisu u tome uspjeli. Mašić je 15 sekundi prije kraja pogodio tricu za 71:72, Wright sekundu nakon toga stavio jedno od dva slobodnih bacanja za 73:71 da bi Žorić u posljednjem napadu možda i prekršajem bio spriječen u prodoru ka košu pa je rezultat ostao nepromijenjen.

BORIK - ZADAR 71-81

ALKAR - ZABOK 79-55

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 10:34