HEJA, HEJA CIBOSI

Cibonaši novcem zadnji, ali srcem među 16 najboljih

Cibonin plasman u Top 16 dokaz je da samo milijuni nisu dovoljni za uspjeh, da se strašću, borbenošću i srcem može pobijediti novac
Zagreb, 161209.Euroliga kosarkaska utakmica: Cibona - Fenerbahce Ulker u dvorani Drazena Petrovica.Na slici: Bojan Bogdanovici i Gordan Giricek.Foto: Dragan Matic / Cropix
 Dragan Matic / CROPIX

ZAGREB - Kad bi košarka bila samo ples milijuna, kad bi klupski budžeti bili jedino mjerilo, Cibona se sigurno ne bi našla među 16 momčadi koje su u prvom krugu Eurolige izborile još najmanje šest utakmica i život u Europi do sredine ožujka. Srećom po Cibonine navijače, veličina srca više vrijedi od debljine bankovnih računa.

Kad se svih deset utakmica i prolaz u drugi krug svede na jedan šut, pogođeno ili promašeno slobodno bacanje, i najvećem sportskom laiku jasno je koliki je u ovom Ciboninom rezultatu velik bio i udio sreće. “Cibosi” su je znali isprovocirati. Znali su da u ključnim trenucima, kad se odlučuje o pobjedi, lopta mora biti u rukama vođe čopora, Marka Tomasa, koliko god vođa bio umoran.

- Bilo bi idealno da sam ga mogao koristiti 30 minuta i da je bio svježiji na kraju. Promašena bacanja nisu bila pitanje nervoze, već umora. Da je bio nervozan, ne bi pogodio posljednja dva - prevrtio je Velimir Perasović odlučujuće trenutke utakmice s Asvelom i još jednom istaknuo presudnu Tomasovu ulogu.

Koliko god u ovom rezultatu Perasović veličao igrače, od kojih je većina na euroligaškoj razini prvi put imala tako značajnu ulogu, ovo je i njegova velika osobna pobjeda. Cibona je već sada u Europi ostvarila isti rezultat kao prošle godine, ali u daleko težim uvjetima, s puno jeftinijom momčadi.

Besparica je dodatno zbližila igrače, potencirala zajedništvo na parketu, ali i izvan njega. Perasović je vjerovao da Marko Tomas može biti vođa euroligaške momčadi i nije pogriješio. Odstranio je Antonia Gravesa (koji se dosad pokazao kao jedini promašaj), kad je najskuplji igrač postao “strano tijelo”, bez obzira što bi mu dobro došao u rotaciji.

Nije Perasović pogriješio ni u procjeni igračkih, ali i ljudskih vrijednosti Jamonta Gordona, koji nije ništa češće plaćen od ostalih, no nije pobjegao glavom bez obzira kako bi učinila većina Amerikanaca na njegovom mjestu.

- Ostao bih i da nismo izborili Top 16. Imamo dobru momčad i trenera, volim grad i navijače. Meni je ovdje dobro, a valjda će i plaća uskoro - rekao je prilično sramežljivi Gordon.

Cibona je plasmanom u Top 16 napravila veliku stvar i zbog onih -45 protiv Montepaschija s kojima su startali u Euroligu, kad su mnogi navijači digli ruke od njih. Igrači su ih vratili, Draženov dom je protiv Asvela opet ključao. I bilo bi nepošteno prema tim igračima da tako ne bude i u tri domaćinstva u Top 16. Bez obzira na rezultate.

Cibona će se opet tući protiv milijuna, plivati uzvodno u brzacima. Prolaz u četvrtfinale iz ove perspektive izgleda poput utopije. No, Marko Tomas i njegov čopor zavrijedili su, poput hokejaša Medveščaka, “standing ovation” i u porazima, jer možete biti sigurni da će vam na svakoj utakmici dati svoje srce.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2024 03:22