PRIPREME ZA SLOVENIJU

'DOBAR OSJEĆAJ ME DRŽI VEĆ JAKO DUGO...' Ante Tomić najavio uspješan Eurobasket:

Pripreme traju mjesec dana i treba imati jasnu viziju što i kako bismo trebali izgledati. Uvjeren sam da je Repeša svjestan toga - rekao je najbolji hrvatski centar
 AFP

Hrvatska je krenula u "projekt Slovenija". Sveti Martin na Muri drugu godinu za redom je mjesto okupljanja najboljih hrvatskih košarkaša. No, za razliku od lani kad je Jasmin Repeša na sjeveru zemlje okupio B-reprezentaciju za kvalifikacije, ovaj su puta u prekrasni ambijent Toplica Sveti Martin došli zaista najbolji hrvatski košarkaši. Osim, naravno, Zorana Planinića i Marka Popovića, koji kvalitetom spadaju u to društvo, ali su zaključili reprezentativne priče.

Jedan od najboljih među tim najboljima je - Ante Tomić. Ukupno sigurno najbolji u prošloj sezoni. Centar i stožerni igrač Barcelone, koja je u Španjolskoj osvojila Kup kralja, a finalnu seriju izgubila u majstorici od Real Madrida, koji ih je izbacio i u polufinalu euroligaškog Final Foura u Londonu. Da stvar bude gora, Tomić je kao igrač Reala izgubio protekla dva finala u Španjolskoj od - Barcelone. No, što se samo njega tiče, izašao je iz najbolje sezone u karijeri...

- Tako je - potvrdit će Ante.

Izabran je u najbolje petorke i ACB, i Eurolige. Kako bi ta priznanja usporedio s onim što je uzeo kao igrač Zagreba kad je bio MVP Regionalne lige?

- Te sezone Zagreb je imao vrlo sličan način i stil igre kao Barcelona (podsjetimo, Tomić je u Trnskom igrao pod košem u paru sa Žorićem, a u Blaugrani s Lorbekom). To je razlog zašto sam igrao dobro. Odgovara mi takav stil i to je to. Međutim, teško je te dvije sezone usporediti jer dok sam bio u Zagrebu, uvijek su govorili da je lakše biti MVP u malom nego u velikom klubu.

Ali to stoji.

- S jedne strane jest realno, ali i svi ostali igraju protiv istih ekipa. Nitko ne igra protiv slabijih. Međutim, ova sezona je definitivno bila najbolja, a ja se nadam da će u sljedećoj biti zdravlja i puno više klupskih trofeja.

Dubrovčanin je definitivno gladan trofeja jer po jedan kup sa svakim od dosadašnjih klubova u seniorskoj karijeri (Zagreb, Real Madrid, Barcelona) ne može ga zadovoljiti. Kao ni prošla sezona...

- Ne mogu reći da sam nezadovoljan, ali... Do toga zaključka sam došao sada, mjesec dana po završetku sezone. Ne volim alibije, ali s obzirom na sve probleme koje smo imali tijekom cijele sezone, napravili smo maksimum. Malo nam je nedostajalo u svim natjecanjima jer smo došli do kraja, borili se za sve trofeje. Teško je govoriti o neuspjehu kad dođeš na Final Four Eurolige i izgubiš finale u Španjolskoj na pet utakmica. Zato nisam nezadovoljan.

Što je dobro i za reprezentaciju. Ante Tomić je na pripreme došao sjajno raspoložen, dokapetan iz Litve bio je jedan od najglasnijih na subotnjem okupljanju. Kakav je bio osjećaj dok je putovao iz svog Dubrovnika, s jednog kraja Hrvatske na drugi?

- Nije se promijenio, a taj osjećaj me drži već neko vrijeme. I dobar je.

Čak i u jeku sezone u Španjolskoj, centar Barcelone je svako malo preko socijalnih mreža slao poruke o reprezentaciji. S nestrpljenjem je čekao okupljanje. Zašto? Ima li nešto da ne znamo zbog čega je Ante posebno optimističan?

- Ne znam, stvarno ne znam kako bih objasnio svoj optimizam. Nema tu skrivenih namjera, tako se ja ponašam cijelu karijeru. Prije svake sezone, prije svakog natjecanja postavljam sebi ciljeve. I nije tu bitna ambicija kluba, želja reprezentacije, moji ciljevi su uvijek najveći. Tako je i ovaj put. Jednostavno imam dobar osjećaj, ne samo zbog sebe, već i ostatka momčad. Dosta nas je u prošloj sezoni imalo noseće uloge u vrhunskim klubovima.

Hrvatska nakon dugo vremena ima, recimo to tako, idealnu selekciju. Na Repešinu popisu 15 svaka pozicija pokrivena je s najmanje dva igrača. Prije se uvijek trebalo nešto "izmišljati". Ili nismo imali pravog šutera ili smo morali nekako zamaskirati nedostatak "četvorke". Sad nije tako, sad imamo sve, "samo" se trebamo uigrati.

- Je, i to je zalog optimizmu. Istina je da ne trebamo ništa "izmišljati", ali sve nas treba uklopiti u momčad. To je najteži zadatak. I pritom nemamo previše vremena. Pripreme traju mjesec dana i treba imati jasnu viziju što i kako bismo trebali izgledati. Uvjeren sam da je Repeša svjestan toga i da ćemo ga mi igrači pratiti u tome.

Najbolje je to zapravo objasnio njegov negdašnji suigrač iz Trnskog - Marko Tomas sa "20+20+20 u klubu ne daju 60 u reprezentaciji". Htio je reći da to što je većina reprezentativaca imala dobru sezonu ne znači ništa ako se preko ljeta svi ne podrede momčadi, istom cilju...

- Tako bismo svi trebali razmišljati. Ali opet, u startu možemo biti sretni jer imamo dovoljno igrača. Treba nam širina, trebamo što više ljudi u rotaciji je nas čeka izuzetno teško natjecanje. Sustav s toliko puno utakmica u malo dana vrlo je naporan.

Koliko su ga Španjolci "maltretirali" tijekom sezone budući da Eurobasket otvaramo 4. rujna u Celju protiv Španjolske?

- Nisu ni malo. Bili su prezauzeti Real Madridom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 03:22