PRVA POBJEDA NA SP-u

Hrvatska odradila Iran, slijedi pravi ispit protiv Slovenije

Ukić, Bogdanović i Tomić predvodili su Hrvatsku u pobjedi nad Iranom 75-54. U ponedjeljak slijedi bitka sa Slovenijom u 15,30 sati
Iran's Aren Davoudichegani, top, puts up a shot as Croatia's Roko-Leni Ukic defends during the preliminary round of the World Basketball Championship, Sunday, Aug. 29, 2010, in Istanbul, Turkey. (AP Photo/Mark J. Terrill)
 AP

Hrvatska košarkaška reprezentacija stigla je do prve pobjede na Svjetskom prvenstvu koje se ovih dana održava u Turskoj. Svladan je Iran 75-54.

Riječ je o utakmici drugoga kola i premijernoj pobjedi Hrvata u istanbulskoj skupini B. Kao što su rekli sami igrači izbornika Vrankovića, nakon poraza od SAD-a (106-78) u prvome kolu, s Iranom počinje Svjetsko prvenstvo. Pa, ako je tako, onda je ono otvoreno sigurnom pobjedom.

Ono što ipak mora zabrinuti je činjenica da je u trećoj četvrtini utakmice Hrvatska zabila samo devet poena (!?), tri više no što su ubacili Amerikancima u drugoj dionici subotnjeg susreta. Klasa SAD-a i Iranaca nemjerljiva je, stoga i tih devet koševa zvuči pomalo alarmantno.

Ostale tri četvrtine prošle su u dominaciji hrvatske momčadi koju su igrom predvodili Roko Ukić i Bojan Bogdanović. Obojica su postigla po 13 poena, jednog manje, uz sedam skokova, dodao je Ante Tomić.

Kod Irana bolji od ostalih bio je Hamed Ehadadi, strijelac polovice koševa poraženog sastava (27). Imao je i devet uhvaćenih lopti.

U trećem kolu, u ponedjeljak s početkom u 15.30 sati, sastaju se Hrvatska i Slovenija.









Svjetsko prvenstvo u košarci, 2. kolo:

Skupina B

SAD - Slovenija 99-77

Hrvatska - Iran 75-54

Brazil - Tunis

Redoslijed: 1. SAD 4, 2. Slovenija 3, 3. Hrvatska 3, 4.Brazil 2 (-1), 4. Iran 2, 6. Tunis 1 (-1)

Amerikanci svladali Sloveniju 99-77

Košarkaška reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država ostvarila je i drugu pobjedu u skupini B Svjetskog prvenstva kojem je domaćin Turska. Svladali su Sloveniju 99-77.

Sličan “recept” kakvim su se okoristili u pobjedi protiv Hrvatske u prvome kolu, igrači Mikea Krzyzewskog primjenili su i u nedjelju, s tom razlikom da su protiv slovenske reprezentacije dominirali u skoku (50-33) i da njihov suparnik niti u jednom trenutku nije uživao rezultatsku prednost.

Već u četvrtoj minuti utakmice Amerikanci su stvorili razliku koševa (12-2) koja je, sasvim očekivano, rasla (najviše je bilo +27) kako se susret bližio svojem kraju.

Najbolji strijelac NBA lige, Oklahomin Kevin Durant, bio je i najbolji strijelac ove utakmice. Nesumnjivo najveći talent u redovima američke reprezentacije ubacio je 22 poena za 23 minute provedene na parketu, čemu je pridodao po četiri skoka i asistencije. Šesnaest poena za petnaest minuta dodao je Rudy Gay, a sjajan je bio i Kevin Love kojem je za double-double (10 poena, 11 skokova) bilo potrebno tek trinaest minuta igre.

U slovenskoj reprezentaciji učinkom od 13 koševa prednjačio je Boštjan Nachbar.

U ponedjeljak, s početkom u 15.30 sati, u ogledu 3. kola ove skupine igraju Hrvatska i Slovenija.

Što se ostalih rezultata završenih utakmica tiče, spomenimo muku Litve protiv Kanade u pobjedi 70-68. Za drugu pobjedu Litavaca, kod kojih su trojica košarkaša ubacila više od deset koševa, ponovno se pobrinuo Linas Kleiza s 18 poena i 10 uhvaćenih lopti. Kendall je za poraženu Kanadu sakupio devet koševa i 11 skokova.

Prevođeni Jianlianom (26 poena, devet skokova) i Shipengom (25 koševa, sedam uhvaćenih lopti) košarkaši Kine stigli su do prve pobjede na SP-u. Poraz 83-73 nanijeli su reprezentaciji Obale Bjelokosti u čijim se redovima istaknuo Diabate s 20 poena i sedam skokova.

Reprezentativci Jordana uknjižili su i drugi poraz. Nanijela im ga je Angola 79-65.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 15:47