SAMO KUS 'PREŽIVIO'

Joke okrenuo novu stranicu: Na SP odlazi s mladom gardom!

Hrvatski košarkaški izbornik Joke Vranković objavio je u utorak popis kandidata za Svjetsko prvenstvo
Zagreb, 261109.Hrvatski kosarkaski savez.Tiskovna konferencija novog izbornika kosarkaske reprezentacije Josipa Joke Vrankovica.Na slici: Josip Vrankovic izbornik Hrvatske kosarkaske reprezentacije.Foto: Nenad Dugi / CROPIX
 Nenad Dugi / CROPIX

ZAGREB - Josip Vranković u veljači je napravio prvi rez u hrvatskoj košarkaškoj reprezentaciji, a 17 dana prije početka priprema za Svjetsko prvenstvo u Turskoj konačnim popisom 17 kandidata dovršio je “facelifting”.

Nakon što je s prvog popisa izostavio Nikšu Prkačina i Sandra Nicevića, od igrača s prošlogodišnjeg EP-a u Poljskoj na suženoj listi nije bilo mjesta za Nikolu Vujčića, Marija Kasuna, Marija Stojića i oporavljenika Marina Rozića.

- Na popisu je jedan igrač više zbog komplicirane situacije s leđima Baraća i Vukušića. Liječnici kažu da bi Barać uz terapije i posebne vježbe mogao biti spreman za napore. Čekat ćemo ga i pokušati s njim. Ostali igrači su potvrdili svoj status igrama u prošloj sezoni. Vjerujem da su ovo igrači koji najviše mogu dati reprezentaciji. Ima određenih promjena, ali vodio sam se idejom da se mlađim igračima otvori put.

Na njima je da se kroz pripreme izbore za svoje mjesto - rekao je izbornik.

Vrankovićevu čistku generacije “30 plus” preživio je samo Davor Kus, koji će na pripremama proslaviti 32. rođendan. Najmlađi na popisu su 20-godišnjaci Delaš i Radošević, kojima je osnovna ljetna zadaća osvojiti europsko zlato u Zadru.

- Njih su dvojica interesantni za budućnost i zaslužuju mjesto na popisu.

Popis je konačan, dodatnih priključenja neće biti, samo će neki otpadati do konačnog popisa onih 12 igrača koji će Hrvatsku predstavljati na njezinu prvom pojavljivanju na SP-u nakon 16 godina. U procesu priprema naši će košarkaši odigrati devet utakmica, sudjelovati na tri turnira i neće odlaziti na visinske pripreme.

- U razgovoru s kondicijskim trenerom Lukom Milanovićem zaključeno je da na taj način nećemo ništa izgubiti. Dosta je novih igrača i naglasak će biti na uigravanju. Kad je reprezentacija u pitanju, strahovito je važna homogenost unutar momčadi i na tome ćemo inzistirati - zaključio je Josip Vranković, kojem će na početku priprema u Poreču mišljenjem i savjetima pokušati pomoći i Toni Kukoč.

Popis kandidata:

Roko Ukić, Zoran Planinić, Marko Popović, Davor Kus, Rok Stipčević, Marko Tomas, Bojan Bogdanović, Hrvoje Perić, Krunoslav Simon, Krešo Lončar, Luka Žorić, Vedran Vukušić, Stanko Barać, Leon Radošević, Ante Tomić, Marko Banić, Mario Delaš

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 05:38