PIŠE H. SLIŠKOVIĆ

KOŠARKA NA STADIONU I POGLED KOJI LIJEČI DUŠU Kad pred 26 000 ljudi odjekne Marseljeza, naježiš se!

Lille se u ovih nekoliko dana pokazao vrlo ugodnom i nadasve simpatičnom verzijom francuskog šarma na belgijski način
 AFP

Vrhunska košarka na nogometnom stadionu. I to bi mogao biti jedan od slogana po kojem će se pamtiti završnica 29. europskog prvenstva koja se ovih dana igra u Lilleu. Na žalost, bez naših, ali ne moramo baš u svakom tekstu stavljati sol na ranu hrvatskim zaljubljenicima u kraljicu igara.

Najljepši spektakl

Igrati i gledati košarku na natkrivenom nogometnom stadionu posebni je događaj. Taman kad se naviknete da ste s tri strane okruženi nogometnim tribinama, a igralište prestanete doživljavati kao strano tijelo umetnuto u neprirodnu okolinu, odnekud se stvori hladan vjetar i gledanje utakmice u debljoj jakni, u dvorani, postane sasvim normalna stvar. I kapa, također, više nije dio dodatne opreme nego standardna potreba, ali sve vam to ne smeta da uživate u vrhunskom događaju.

Lille se u ovih nekoliko dana pokazao vrlo ugodnom i nadasve simpatičnom verzijom francuskog šarma na belgijski način. Studentski grad u francuskom dijelu Flandrije broji nešto manje od 230 tisuća stanovnika svesrdno pokušava “biti svoj”.

Kao što ćete posebnu toplinu osjetiti šetajući uskim ulicama starog dijela grada, pored neuobičajene kombinacije drevne arhitekture i modernog doba u katedrali Notre-Dame, odmarajući se na prelijepom Grand-Placu (službeno Trg generala De Gaullea koji je rođen u Lillu) ili uživajući u miru koji tijekom dana nudi Lille.

Istina, mir će vam povremeno prekinuti pijani i glasni školarci, dječaci odjeveni kao žene, većina u kutama s prostačkim obilježjima, koji na takav način slave početak školske godine, ali kada shvatite da se domaćini niti malo ne obaziru na njihovo ponašanje i vaše čuđenje će brzo proći.

Jedino vam može biti žao što je citadela iz 17. stoljeća okupirana NATO-vom bazom za hitne intervencije pa preostaje samo šetati rubnim dijelom prekrasne utvrde nadomak središta grada.

U gradu skoro da i nema obilježja EP-a, no informativni kiosci otvoreni su za dana i tribine su uglavnom pune kada igra Francuska. Rekordna posjeta od 26.135 gledatelja bila je u osmini finala protiv Turske, a koža vam se ježi kada u tako zatvorenom prostoru odjekne “Marseljeza”. Posebno kada je zapjevaju tijekom utakmice, nakon što nadaleko poznato francusko domoljublje potezima na parketu dodatno potakne omiljeni Tony Parker.

Kulisu stadiona Pierre Mauroy ispunjava i mahanje s više od 20 tisuća francuskih zastavica koje su se najveselije vijorile kada su lijepe Ukrajinke iz plesne skupine ReD Foxes u francuskim bojama na sredini parketa podizale noge u ritmu kankana. Besplatno su se dijelile navijačima.

Nogometaši Lillea su se “pobrinuli” da Lille ove godine ne igra europska natjecanja pa su svoj stadion u tjednu Lige prvaka i Europske lige prepustili na radost košarkaša.

Poprište Eura 2016.

I tako sjever Francuske uživa u košarkaškim danima. S navijačima iz Litve, Srbije, Italije, Grčke, Latvije, Španjolske… Za 10 mjeseci ovdje će se odigrati sedam utakmica nogometnog EP-a. Stadion će opet biti nogometni, na tribinama mjesta za 50 tisuća ljudi, a mi se nadamo da će se do njega dotegliti hrvatski nogometni brod. I na obali Deûle donijeti više radosti…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 23:27