VJERUJE I U HRVATSKU

LEGENDA GRČKE KOŠARKE 'Da ne vjerujem u medalju, ne bih se vratio u reprezentaciju'

Kada biste košarkaške zaljubljenike pitali u čije ruke biste prepustili svoju sudbinu, kome biste dali da šutira za pobjedu u posljednjim trenucima utakmice, u 99 od 100 slučajeva odgovor bi bio Vassilis Spanoulis. I ta “ovca” bi vjerojatno izabrala nekoga drugog samo da bude drugačija, a dobro se zna da je Spanoulis jedan od najboljih “clutch” igrača u povijesti europske košarke. Ako ne i najveći.

Hrvatska večeras igra protiv Grčke (Arena, 21 sat), a Spanoulis je, prema riječima naših reprezentativaca, najozbiljnija prijetnja, veća i od nadolazeće zvijezde NBA “zvijeri” Giannisa Antetokounmpa. S povratnikom u grčku reprezentaciju razgovarali smo o večerašnjoj utakmici, Europskom prvenstvu, poveznici s Tonijem Kukočem i slavnom Jugoplastikom, NBA i Panathinaikosom, obitelji…

Zagreb obožava košarku

Jeste li se premišljali oko povratka u reprezentaciju ovoga ljeta?

- Ne, ni sekundu se nisam premišljao. Imao sam dovoljno odmora tijekom ljeta, a i malo kasnije sam se pridružio reprezentaciji. Odradio sam program osobnih treninga na način na koji sam želio pa nije bilo razloga da se ne priključim.

U Zagrebu ste igrali puno puta, također ćete biti ovdje i na jesen jer je Olympiacos u istoj skupini s Cedevitom iz Zagreba. Koja su vaša najljepša sjećanja na Zagreb i Hrvatsku?

- Zagreb je grad potpuno zaljubljen u košarku, a cijela Hrvatska je maksimalno povezana s našim sportom. Puno velikih igrača, istinskih legendi, poteklo je iz Hrvatske. Pokojni Dražen Petrović, Dino Rađa, Toni Kukoč i još puno drugih. Uvijek mi je lijepo posjetiti vašu zemlju i svaki pojedini grad.

S kojim ste ciljem krenuli u Europsko prvenstvo, Grčka već godinama nije bila u ovako jakom sastavu?

- Cilj nam je pobijediti u što više utakmica i otići što je dalje moguće. I usput igrati dobru košarku.

I osvojiti medalju?

- Naravno. Da ne vjerujem u medalju, ne bih bio ovdje.

Tko su najveći favoriti prvenstva?

- Vjerujem da Francuska, Španjolska i Srbija imaju vrlo jake momčadi.

Kakva je vaša percepcija hrvatske reprezentacije, je li Hrvatska spremna za medalju?

- Mislim da je i Hrvatska vrlo jaka, s punim sastavom. Vjerujem da možete daleko otići. Naravno, u turniru poput ovoga i jedan od faktora na koji se mora računati je sreća. Također morate biti najbolji u ključnim utakmicama.

‘Sjećam se Planinića’

Tko vam se najviše sviđa od hrvatskih košarkaša, možda biste nekoga htjeli za suigrača u grčkoj reprezentaciji?

- Neću nikoga imenovati jer mislim da Hrvatska ima četiri ili pet vrhunskih košarkaša pa ne bi bili pošteno prema drugima. A što se tiče Grčke… Imam vlastite suigrače pa ne želim nikoga dodatnog u reprezentaciji.

Sjećate li se Europskog prvenstva u Španjolskoj 2007. godine i trice sa sirenom protiv Zorana Planinića? Je li to trenutak u kojem se počeo rađati mit o vama kao najboljem ‘clutch’ igraču u povijesti?

- Naravno da se sjećam. U situacijama poput takve uvijek pokušavam pronaći najbolje rješenje za svoju momčad i suigrače. Vidio sam da vrijeme curi, zastao i šutirao. Srećom, lopta je ušla i pobijedili smo. Nije na meni da se proglašavam ‘najboljim clutch igračem u povijesti’. Drugi to mogu reći, a vrijeme će samo pokazati.

Što mislite o NBA? Zašto ste ostali samo jednu sezonu u Houstonu i odmah se vratili u Europu? Žalite li što niste dulje igrali u najboljoj ligi na svijetu?

- Odlazak u NBA je oduvijek bio u mojim mislima. Želio sam tamo igrati, ali sve je krenulo po zlu. Potpisao sam za pogrešan klub u pogrešno vrijeme i nisam bio dovoljno strpljiv da bih sjedio na klupi i dočekao priliku da se dokažem. Sve je moglo biti drugačije da sam ostao još jednu sezonu. Ali, nisam mogao izdržati. Nisam mogao podnijeti neigranje pa sam se vratio u Grčku.

Olympiacos ponudio san

Zašto ste napustili Panathinaikos i prešli u najvećeg mogućeg suparnika? Bili ste MVP, idol navijača…

- Bila je to potpuno svjesna odluka u ljeto 2010. godine. Želio sam promjenu u karijeri. Olympiacos mi je ponudio sve o čemu sam sanjao, sve što sam tražio i tu sam sretan. Svih ovih godina sam sretan u Olympiacosu i opravdao sam svoju odluku.

Olympiacos je dvije godine bio nadmoćan u Euroligi, ali istodobno nije jednako dominirao protiv Panathinaikosa u Grčkoj. Kako?

- Ne mislim da se to treba objašnjavati. U posljednje četiri godine osvojili smo dvije Eurolige i dva grčka prvenstva te jedan Interkontinentalni kup, a da ne spominjem i plasman na još jedan Final Four, tako da mislim da smo ostvarili puno, a možemo još i više. Nemojte zaboraviti da je Olympiacos osvojio samo jedan grčki kup u više od deset godina pa bih rekao da smo napravili puno toga u posljednjih nekoliko godina.

Sva tri naslova europskog prvaka i titulu MVP-a osvojili ste u godini u kojoj ste postali otac, a kada se na proljeće saznalo da je gospođa Olympia, bivša misica, i četvrti put trudna, i oni koji manje poznaju košarku počeli su pratiti kako će završiti Olympiacosova europska sezona (izgubili u finalu od Reala). Jesu li vas iritirale brojne priče o trudnoći vaše supruge i osvajanju Eurolige u istoj godini?

- Ne, nisu mi smetale jer sam ih prihvatio kao svojevrsnu zafrkanciju. Važno mi je da su supruga i naša djeca zdravi, da su dobro, a ostalo je samo zabava. Definitivno se radi o lijepoj priči, ali to je sve.

Jedan ste od brojnih košarkaša koji svoje tijelo prekriva tetovažama. Možete li objasniti vaše tetovaže?

- Sve su povezane s obitelji. Jedna je za mog oca bez kojega sam rano ostao, jedna za suprugu, a ostale za moju djecu (tri sina, nap. a.). I imat ću još jednu za moju tek rođenu kćer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 20:11