PIŠE H. SLIŠKOVIĆ

LEGENDA SRPSKE KOŠARKE 'Po imenima je Hrvatska jača od mnogih, ali igrači su vam bili bezvoljni, a momčad bez kemije'

 Robert Belošević

O nastupu hrvatske košarkaške reprezentacije razgovarali smo i s Dejanom Bodirogom, najboljim košarkašem reprezentacije SR Jugoslavija koji je od 1996. do 2001. osvojio pet zlatnih te po jednu srebrnu i brončanu medalju.

Bodirogina razmišljanja su zanimljiva i zato što su temelji posljednjih uspjeha reprezentacije Srbije položeni nakon što je postao dopredsjednik KSS-a. Danas je u Upravnom odboru Fibe.

Jako loš rezultat

- Napravili ste jako loš rezultat s obzirom na momčad koju imate. Po imenima ste jači i od Češke i od mnogih drugih reprezentacija.

Uvodne rečenice bile su identične razmišljanjima brojnih hrvatskih navijača.

- Meč protiv Češke mi je još uvijek teško objasniti. Igrači su igrali kao da su bez želje. Kao da se radilo o prijateljskoj utakmici, a ne osmini finala Europskog prvenstva.

Ipak, u detaljniju analizu nije želio ulaziti.

- Ne mogu previše komentirati jer ne poznajem ambijent u kojem je bila reprezentacija niti što se događalo u kampu. Ne mogu iz daljine objašnjavati niti nagađati razloga zbog kojih se nešto dogodilo, ali izgledali su mi kao da igraju prijateljsku utakmicu. Težak trenutak za hrvatsku košarku. Kvaliteta koju imaju pojedinci nije na terenu pretvorena u rezultat.

U Srbiji, primjerice, Raduljica i Marković, bolje igraju u reprezentaciji nego u svojim klubovima. U hrvatskoj košarci je, pak, čest slučaj da pojedinci, ili čak svi igrači, bolje igraju u klubovima nego u reprezentaciji.

Samo trofeji su važni

- Čini mi se da igrač što manje osvaja, to ima veći ugovor. Prije se znao put. Moraš osvojiti Kup prvaka (Euroligu) i još trofeja kako bi zaradio priznanje publike, medija i da možeš tražiti status u klubovima. Vidim niz bogatih igrača za koje nisam vidio da su nešto osvojili. Neki novi trendovi vladaju danas. Momci koji rijetko prebace 10 koševa, traže status i milijune. Govorim generalno za Europu, ne samo za Hrvatsku - oštar je Bodiroga.

Bojan Bogdanović je nakon ispadanja u osmini finala rekao da očito vrijede manje nego što su sami za sebe mislili…

- Bojan je jedan od najboljih ofenzivaca. Ima sve, tricu, prodor, šut. Naravno da su oni manje pokazali nego što jesu. Šarić i Hezonja su ekstra talenti, ali vidjelo se da da nisu bili na razini koju ima Hrvatska. Ne samo protiv Češke,vidjelo se i to protiv Gruzije.

Suprotni rezultati

U količini talenta, radnih navika, pa i podneblja, ne bi trebalo biti previše razlike između hrvatskih i srbijanskih košarkaša, ali rezultati seniorskih reprezentacija u posljednjih 20 godina su dijametralno suprotni.

- O tome kako smo postavili naš savez, od mlađih kategorija prema gore, ne može se objasniti u nekoliko rečenica. Postoji mnogo stvari koje se moraju postaviti kako bi se dobio kvalitetan sistem kakav mi imamo. O Hrvatskoj mogu pričati samo o ovih par utakmica koje sam vidio jer je poznajem stvari iznutra. Ne znam zašto protiv Češke nije bilo kemije, zašto ste igrali bezvoljno kao da je prijateljska utakmica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:59