DUGA REHABILITACIJA

MARKO TOMAS 'U ovom trenutku ne mogu ni hodati, ali potajno se nadam da ću igrati na SP-u'

 Ronald Gorsic / CROPIX

Prošla su tri i pol mjeseca otkad je Marko Tomas u Draženovu domu uz bolan urlik sletio na parket i odmah shvatio što se dogodilo. Zaradio je možda i najgoru ozljedu za jednog košarkaša. Pukla mu je ahilova tetiva . Najbolji igrač Cedevite otišao je na operaciju i krenula je duga rehabilitacija. Marko Tomas je prije nekoliko tjedana odbacio štake, no zaštitna čizma je još tu, pa je bio pomalo zbunjen kad smo spomenuli Svjetsko prvenstvo u Španjolskoj...

- Daleko je još to. I ne samo to. Trenutno ne mogu ni hodati, povratak na parket nije mi ni na kraj pameti.

Iako...

- Naravno da ni u ovom trenutku takvu mogućnost ne bih isključio.

Tomas je sportaš od glave do pete, a takvi nikad ne odustaju. Pogotovo nakon što nas je ždrijeb poslao u Sevillu, gdje je na Eurobasketu 2007. kreirana jedna od najvećih senzacija tog turnira. Hrvatska je pobijedila domaćina i tada aktualnog svjetskog prvaka, a tricu za pobjedu u posljednjim sekundama je pogodio Tomas.

- Uh, koliko je vremena prošlo... Iskreno, tada na taj šut nisam gledao kao danas. Tada naime Španjolce nisam smatrao za ono što stvarno jesu. Nisam mislio da su toliko moćni kao što su pokazali u sljedećim godinama. I zbog toga mi je to najdraži koš karijere.

Trica s kojom je Hrvatska došla do četvrtfinala. Jer nakon velike pobjede na tom smo Eurobasketu doživjeli pad, te se provukli među osam gdje nas je nokautirala Litva.

- Mislim da je ono što se događalo u Madridu bila realna slika naše momčadi. Ne pobjeda protiv Španjolske. Iako smo u utakmici s Francuskom za plasman na kvalifikacije za OI pokazali nekakav karakter.

Godinu kasnije je Tomas bio najbolji igrač turnira u Ateni te odveo Hrvatsku u Peking. Danas, iako daleko od parketa, još uvijek je "unutra" kad se priča o reprezentaciji. Pa je tako pratio i ždrijeb.

- Ono očito jest da ne možemo ispasti u uvodnoj skupini, ipak su tu Filipini i Senegal, s kojima ne bismo trebali imati problema. Skupina nije loša, a što se tiče križanja, mogućom utakmicom osmine finala sa Španjolskom, Francuskom, Brazilom ili Srbijom, sve što imam reći, jest da se tu radi o Svjetskom prvenstvu. Ne možeš očekivati laganog protivnika u eliminacijskoj utakmici. Naravno, bitno je izbjeći Španjolce, po meni i Fracuze, bez obzira na to igrao Tony Parker ili ne, dok se Brazilaca i Srba ne treba bojati.

Ukupno bi strah bio puno manji ako za Hrvatsku bude igrao Tomas. Kako teče njegov oporavak?

- Uglavnom po planu, ali meni je sve to sporo. Radim terapije, ništa drugo, a očekujem da ću sljedeći tjedan odbaciti čizmu, pa krenuti dalje u proces oporavka, odnosno povratka.

osigurati ff

Sezona je izgubljena, to je bilo jasno od trenutka kad je pao na parket u derbiju s Cibonom, no to ne znači da se isključio jer na većini utakmica sjedi tik do klupe Cedevite.

- Dobro guramo, šteta zbog dva domaća poraza u Eurokupu, dok nam je poraz od Cibone, mislim, jedini kiks u ABA ligi ove sezone. Iako smo od Lietuvos Rytasa i Bešiktaša izgubili na isti način, još smo u igri i volio bih kad bismo prošli među 16 u Eurokupu. Bio bi to velik plus, iako se prioriteti znaju. Treba još osigurati Final Four ABA lige - zaključio je Marko Tomas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2024 07:05