PROPALA SEZONA

MILIJUNI BAČENI U BUNAR Tri razloga zašto je Cedevita doživjela debakl!

Stalni napredak posljednjih godina i novčana ulaganja (oko 3 milijuna eura za prvu momčad) bili su temelj visokih ambicija koje se nisu ostvarile
 Ronald Goršić/CROPIX

Objašnjava li se nekoliko sudačkih odluka na ovaj ili na onaj način, ne može se pobjeći od činjenice da je najbolji nazivnik Cedevitine godine - “sezona propuštenih prilika”. No, jedna upropaštena sezone ne bi trebala niti smjela zaustaviti klupske čelnike u nastavku ulaganja.

Aktualna sezona bila je idealna prilika za promoviranje Cedevite kao uvjerljivo najboljeg hrvatskog kluba, pozicioniranje među regionalnom elitom i pokazatelj da hrvatski klub u Euroligi ne mora biti zadnji u skupini.

Stalni napredak posljednjih godina i novčana ulaganja (oko 3 milijuna eura za prvu momčad) bili su temelj visokih ambicija koje se nisu ostvarile. Uspješnija je bila lanjska nakon koje je morao otići Dražen Anzulović.

1.Kobni Božo i selekcija igrača

Prva Cedevitina pogreška je selekcija trenera i igrača. Propuštena je prilika da se Cedevita izdigne iznad KK Zagreb (2-8) i Cibone (0-10) prethodnih godina. Potrošeni su veliki novci, a radosti je bilo malo. Ostalo se u rangu s momčadima čijim porazima i crnim serijama su se mnogi rugali.

Dio kluba ubrzo je okrenuo leđa Boži Maljkoviću (ključnu ulogu u njegovom dovođenju imao je Emil Tedeschi) koji je u selekcioniranju momčadi vodio glavnu riječ, zajedno sa sportskim direktorom Matejom Mamićem. Pogrešan odabir igrača primijetio se u većem broju utakmica regionalne lige, a nakon što su tri kola prije kraja ABA lige ostali bez mogućnosti za Final Four, može se govoriti i o pogrešnoj selekciji Maljkovićevog nasljednika - Ace Petrovića.

2. Trebali su uzeti Darija Šarića

Dario Šarić je sljedeća propuštena prilika. Njegovim dovođenjem (bez obzira na uvjete i mogući brzi odlazak u NBA) Cedevita bi se pokazala kao ozbiljan klub koji imidž i slavu želi graditi i na mladim hrvatskim košarkašima, a ne samo na povratnicima i isluženim veteranima. U prvom pokušaju mogućnost Šarićevog dolaska stopirao je Maljković, a u drugom je klub bio neodlučan.

3. Zašutili umjesto da se bore

Cedevita je propustila razlikovati se od Cibone (Zadra, Splita, Zagreba... svih) i po pitanju odnosa prema sucima. Vrištanje o krađi i HKS-ovom favoriziranju Cibone prestalo je instantno, nakon jedne prespavane noći. Ljudi koji su financijski neovisni i ne žive od košarke odabrali su šutnju, pognute glave, umjesto otvorene borbe protiv anomalija koje vladaju hrvatskom košarkom. Izabrali su čekati da im se uzvrati za ono što (misle da) su im uzeli. A bila je to sjajna prilika da pokažu kako su drugačiji...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 14:43