SPLIT U POVOJIMA

Posinković: Split bi se trebao kandidirati za Final Four

 Jadran Babić/CROPIX

SPLIT - Splitski sport je na aparatima, rezultata nema i zbog toga sve je veći egzodus gledatelja sa sportskih borilišta. U gradu pod Marjanom trenutačno ne egzistira klub koji može privući značajniji broj gledatelja na svoje utakmice. Dojučer je Hajduk bio izuzetak, ali otkako su “bijeli” u komi ni Poljud se više ne može napuniti za derbije s Dinamom. Vaterpolo, rukomet, košarka... potpuno su na marginama, ženska odbojka jedina pokazuje nekakve ozbiljnije ambicije.

Velebna Spaladium arena trebala je biti ponos splitskog sporta, ali u vrijeme najveće agonije splitskog sporta teško ju je napuniti.

- Čini se da je Spaladium arena izgrađena za Split 10 ili 15 godina prerano - kaže Renco Posinković, menadžer u tvrtki Sportski grad koja upravlja objektom izgrađenim u prigodi rukometnog Mundijala 2009. U startu su Spaladiumom upravljali Amerikanci, tvrtka Global spectrum, ali su vrlo brzo odustali. Nema sportskih događaja, nema velikih koncerata, nema publike, tvrdili su Amerikanci.

Teško je, ali nije baš sve tako crno, odgovara Posinković.

- Činjenica je da je Spaladium zbog nužde postao koncertna dvorana, a ne sportska. Jer organizirali smo nekoliko uspješnih koncerata, a najbolje tek slijedi s koncertom Zdravka Čolića u veljači za kojeg su ulaznice gotovo rasprodane. No sport bi trebao biti osnova da ova dvorana zaživi i prezentira Split. Zato nam treba pravih sportskih sadržaja.

Od rukometnog SP-a Spaladium je bio napunjen do vrha tek na malonogometnom turniru Četiri kafića.

- I taj turnir pokazuje koliko smo izgubili gašenjem Dvoranskog prvenstva Hrvatske. Jer interes postoji - kaže Posinković.

U nedostatku sportskih događaja Spaladium se puni priredbama za djecu, poput izložbe Dino Park kroz koju je prošlog tjedna prošlo 15.000 posjetitelja.

- Velika stvar bit će skakački miting s Blankom Vlašić koji će se održati krajem veljače. Već sad imamo brojne upite iz inozemstva. I to nam pokazuje da moramo težiti velikim priredbama. Spaladium može primiti EP u rukometu ili košarci, a Split bi se trebao potruditi da se kandidira za Final Four Eurolige. To je prvorazredni događaj s kojim bi Split profitirao u sportskom, turističkom i svakom drugom pogledu - zaključuje Posinković.

Deseci tisuća noćenja i milijunska zarada

Organizacija velikih natjecanja svugdje u svijetu je prilika za dobru zaradu.

- Košarkaški turnir Eurolige privlači na tisuće navijača. Uz jednostavnu kalkulaciju od tri tisuće navijače svakog od četiri sudionika dolazimo do brojke od 12 tisuća turista koji u tri dana ostvare tridesetak tisuća noćenja. Osim promocije Splita izvjesna je i financijska zarada od oko milijun, dva milijuna eura - drži Posinković.

Skansi se zalaže za Olimpijske igre mladih u Splitu

Grad Split bi trebao stati iza kandidature za košarkaški Final Four ili neke druge velike sportske manifestacije. No to je projekt koji se treba unaprijed pripremiti i za koji treba pronaći sredstva. Zasad u planovima i budžetu Grada postoji samo atletski Kontinentalni kup koji će se održati u listopadu ove godine. Grad podržava i atletski miting skakačica u vis. Savjetnik za sport Ivan Veštić upoznat je s Posinkovićevom idejom, a treba vidjeti hoće li gradske strukture imati sluha za takve manifestacije.

Odličnu ideju nedavno je iznio i Petar Skansi, predsjednik udruge splitskih olimpijaca, koji drži da bi se Split trebao kandidirati za Olimpijske igre mladih sportaša. To natjecanje održat će se ove godine premijerno u Singapuru, a Split bi mogao pripremiti kandidaturu za 2018. godinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 04:53