IZBORNIK NA ODLASKU

Repeša: Trebali smo izgledati bolje na EP-u

Promašena kemija, loša selekcija i loši odnosi krivi za neuspjeh neke su od pogrešaka
Katowice, 190909.Dvorana Sport Arena Spodek.Europsko prvenstvo u kosarci u Poljskoj, razigravanje izmedju Rusije i Hrvatske za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Turskoj slijedece godine.Na slici: Jasmin Repesa.Foto: Drago Sopta / CROPIX
 Drago Sopta / CROPIX

ZAGREB - Bila je to prava, pravcata ispovijest. Jasmin Repeša, košarkaški trener bez ugovora, a donedavno izbornik seniorske hrvatske reprezentacije, prvo je sve što mu je ležalo na duši izrekao u izvješću na sjednici Stručnog savjeta HKS-a, a potom sukus priče ponudio novinarima.

- Rezultat na EP-u bolji je od prikazane igre. Kako smo igrali, mogli smo proći puno lošije. Način na koji smo igrali i izgledali u Poljskoj moje je najveće sportsko razočaranje. Očekivao sam više - priznao je Repeša s dvomjesečnim odmakom.

Promašena kemija, loši odnosi unutar reprezentacije, loša selekcija, loše isprogramirane pripreme, sve su se te teze provlačile kao mogući uzroci neostvarivanja postavljenog cilja, ulaska u zonu medalja u Poljskoj.

Međutim, košarka nije nogomet. Plasman na SP nije rezultat koji će Savezu donijeti milijune, niti će zbog toga klinci pohrliti u košarkaške klubove i škole. Košarkašku renesansu mogla je generirati samo “briljantnost igre” na kojoj su naši košarkaši radili u pripremama za EP, te presijavanje odličja oko vrata. I na jednom i na drugom planu Hrvatska je podbacila i zato ne čudi što je Repeša, nakon zahvale svima (jednoj od onih oscarovskih), ponudio i ispriku hrvatskom građaninu:

- Trebali smo izgledati bolje nego što jesmo.

Ponudio je Repeša i smjernice rada nasljedniku, niz prijedloga proizašlih iz loših iskustava prošlog ljeta.

- Treba nam kodeks ponašanja svih, i dok su u reprezentativnom programu i izvan njega, kodeks ponašanja na parketu i izvan njega.

Naveo je Repeša i primjer:

- Ne smije se dogoditi da netko komentira tko bi trebao igrati za reprezentaciju, kao što je bilo u situaciji s Andersonom. To je isključivo odluka stručnog stožera. Za reprezentaciju mogu igrati samo oni koji žele i spremni su ponašati se kao u klubu.

Drugi prijedlog je išao u smjeru selekcije momčadi.

- Kemija je ključna. Ako se tu promaši, bilo kakav rad to teško može iskompenzirati. Mora se selekcionirati momčad koja može odgovoriti modernim zahtjevima, igrati agresivnu obranu i trčati (kontranapade).

Trećim prijedlogom Repeša je “bocnuo” logistiku.

- U pripremama ništa ne smije biti prepušteno slučaju. Ne smije se trošiti novac, vrijeme i energija na bespotrebna putovanja.

Četvrtim prijedlogom ošinuo je po liječničkoj službi.

- Moraju biti prisutniji i preuzeti veću odgovornost, a na početku priprema svaki igrač mora imati zdravstveni bilten sa stvarnim stanjem.

Prijedlozi bi trebali služiti na dobro Repešinom nasljedniku, iako dosadašnji izbornik na izravno pitanje nije izričito želio reći ovo je kraj.

- Rekao sam da sam završio svoj posao.

Novog izbornika Hrvatska bi trebala dobiti u sljedećih mjesec dana. Predložit će ga Stručni savjet, a onda će o tom prijedlogu glasovati Upravni odbor. Tako kaže procedura. U njoj se ne spominje blagoslov Danka Radića, ali budite uvjereni da će upravo predsjednik biti ključna osoba i u novom izboru.





Tri sličice uz Repešu

1. Čestitke Ivkoviću, Srbija je imala pravi model ponašanja. Takav model nisu imali ni Španjolska, ni Francuska, ali su mogli biti liberalniji s obzirom na individualnu igračku kvalitetu.

2. Matematički gledano, rezultatski smo ostvarili uspjeh. Izborili smo nastup na SP-u prvi put nakon 1994., nastavljen je kontinuitet nastupa na velikim natjecanjima - istaknuo je Bojan Matković, predsjednik Stručnog savjeta.

3. Predsjednik HKS-a Danko Radić bit će ključna osoba u odabiru novog izbornika, baš kao što je bio i u svim dosadašnjima

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 11:12