IZABRALI ŠPANJOLCI

S NJIMA BI I DREAM TEAM IMAO PROBLEMA Kako bi danas izgledala momčad Ex-Yu u košarci!

Riječ je o moru talenta koji se vuče iz ukupne populacije od skoro 22 milijuna ljudi, što je zaintrigiralo španjolski sportski list As da sastavi momčad bivše Jugoslavije od današnjih igrača
 CROPIX

Kako bi izgledala momčad bivše Jugoslavije u košarci? To je pitanje uvijek okupiralo mnoge košarkaške fanatike, nipošto ograničene samo na države koje su nastale na prostoru Ex-Yu.

Od 1989. do 1991. godine moćna je reprezentacija poharala dva europska i jedno svjetsko prvenstvo, ali je pred Olimpijske igre u Barceloni 1992. godine rascjepkana na Hrvatsku, Sloveniju, BiH, Makedoniju i okrnjenu Federalnu republiku Jugoslaviju (FRJ), koju su činili Srbija, Crna Gora i Kosovo.

Hrvatska je 1992. godine pod Draženovim vodstvom, uz sekundiranje Kukoča, Rađe, Vrankovića i ostalih osvojila srebro protiv iskonskog Dream Teama, sigurno najjače momčadi ikad sastavljene, da bi tome dodala i jednu svjetsku te dvije europske bronce.

No, palicu uspjeha nakon skidanja sankcija preuzela je FRJ čiji su košarkaši u razdoblju od 1995. godine do 2002. osvojili tri europska prvenstva (uz jednu broncu), dva svjetska i srebro na OI u Atlanti. Bila je to strašna ekipa za koju su igrali Bodiroga, Đorđević, Divac, Stojaković (makar ne na svim natjecanjima) i mnogi drugi odlični košarkaši. Kasnije je reprezentacija Srbije dodala nizu medalja i po jedno srebro s EP-a i SP-a, a kao vođa te momčadi profilirao se Miloš Teodosić.

Na Europskom prvenstvu u košarci koje se upravo održava u četiri europska grada (uskoro pet), među njima i Zagrebu, nastupa čak pet država s područja bivše Jugoslavije. Od tih šest, Srbija je među favoritima za medalju, Hrvatska odmah uz krug favorita, dok bi oslabljene Slovenija, Makedonija i BiH sve mogle vidjeti drugi krug. Kad spomenemo tu i Crnu Goru, koja je kiksala u kvalifikacijama, jasno je da košarkaška tradicija u svim tim državama živi i dalje.

Dapače, tu se radi o moru talenta koji se vuče iz ukupne populacije od skoro 22 milijuna ljudi, što je zaintrigiralo španjolski sportski list As da sastavi momčad bivše Jugoslavije od današnjih igrača. Eto kako su Španjolci birali po pozicijama, uz naglasak da je riječ o mladoj (25.6 godina), kvalitetnoj, iskusnoj i svestranoj momčadi s kojom bi i nedodirljivi Amerikanci imali problema.

Playmakeri:

Goran Dragić (Slovenija, 29, Miami Heat) i Miloš Teodosić (Srbija, 28, CSKA)

Bekovi:

Mario Hezonja (Hrvatska, 20, Orlando Magic) i Bogdan Bogdanović (Srbija, 23, Fenerbahçe)

Niska krila:

Bojan Bogdanović (Hrvatska, 26, Brooklyn Nets) i Nikola Kalinić (Srbija, 23, Fenerbahçe)

Visoka Krila:

Nemanja Bjelica (Srbija, 27, Minnesota Timberwolves), Dario Šarić (Hrvatska, 21, Anadolu Efes), Mirza Teletović (BiH, 29, Phoenix Suns)

Centri:

Nikola Vučević (Crna Gora, 24, Orlando Magic), Nikola Peković (Crna Gora, 29, Minnesota Timberwolves), Ante Tomić (Hrvatska 28, Barcelona)

A da bi se sastavila ova lista, otpalo je više od deset NBA igrača i barem toliko ekstra kvalitetnih igrača iz Eurolige... da se čovjek zamisli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 12:45