VRATILI SE PRVACI

Šarić i Hezonja vratit će hrvatsku košarku na vrh

Dario Šarić opet je bio “otrov” za Litvance, kao i prije dvije godine kada je na U-16 prvenstvu u Crnoj Gori odveo mlade hrvatske košarkaše do naslova prvaka. Šarić je usred Vilniusa u finalu Eura opet briljirao, zabio je 39 koševa, imao 11 skokova... Dogodilo se novo zlato, iako izbornik Jakša Vulić nije imao nekoliko važnih igrača, Junakovića, Bundovića, Hezonju.

No i Šarić je bio dovoljan, službeno najbolji mladi europski igrač Europe ušao je u petorku prvenstva, zaradio titulu MVP-a, oko vrata objesio novo zlato.

Ova Šarićeva generacija jedina je koja je u nizu spojila U-16 i U-18 naslove prvaka i nova potvrda kako imamo najtalentiraniju mladu generaciju otkad je samostalne hrvatske košarke.

- Generacija je potvrdila dominaciju, Dario Šarić potvrdio je da je ponajbolji na svijetu u svojem godištu. No i njega, kao i Marija Hezonju, često se u medijima previše eksponira. Oni su samo najbolji pojedinci u odličnoj generaciji. Oni imaju suport svojih odličnih suigrača. Sve to zajedno daje optimističnu sliku budućnosti hrvatske košarke - kratko je nakon dolaska u Hrvatsku izjavio zlatni izbornik Jakša Vulić.

Odličje za odličjem mladih košarkaša posljednjih godina dolazi u Hrvatsku. Prije samo mjesec dana posljednje su donijeli Hezonja (godinu mlađi od Šarića) i njegovi suigrači iz Kaunasa. Na U-17 Svjetskom prvenstvu bili su brončani, tu je momčad vodio izbornik Ante Nazor. Prošle su godine naši kadeti u Češkoj (tada je Hezonja bio u naslovnoj ulozi) također osvojili zlato. Iz te momčadi sada su u Litvi igrali samo Karlo Žganec i Tomislav Gabrić.

Bilo da ih je vodio Dražen Brajković, kao u Baru u Crnoj Gori, bilo da je riječ o Anti Nazoru u Češkoj ili kao sada u Litvi o Jakši Vuliću, naši su mladi košarkaši zaista velika nada da će Hrvatska opet zaista osjetiti pravu “radost loptanja pod obručima”.

- To je pročišćeni destilirani košarkaški talent - napisao je jedan objektivni španjolski novinar opisujući Hezonju (paralelno i Šarića u Crnoj Gori) izvještavajući sa SP-a u Češkoj nakon što je Hrvatska u borbi za broncu pobijedila Španjolsku. Nije ni čudo što su oba najsjajnija hrvatska košarkaška bisera otišla u Španjolsku, Dario u Bilbao, Hezonja u Barcelonu.

“Zlatni Hezonja, Marinelli i Arapović marširaju”, “Super Mario odveo je kadete na krov Europe”, “Ovo je naša budućnost”, “Nova zlatna generacija hrvatske košarke”... naslovi zaista zvuče sjajno.

Svi naši košarkaški stručnjaci slažu se u ocjeni da Šarić i Hezonja i njihova generacija neće posustati nakon mlađih dobnih kategorija, što je dosad bio slučaj.

- Bili smo izgubili previše talenata u prijelaznom razdoblju od juniora do seniora - analizirao je dosadašnji problem hrvatske košarke veliki Aco Petrović. Opisujući Hezonju dao je zalog optimizmu:

- Hezonja će biti igračina, on nije kao drugi, neustrašivi je ‘killer’...

U to je uvjeren i Jakša Vulić. Iako nije radio s Hezonjom kao sada sa Šarićem, Vulić je pokušao detektirati dosadašnje probleme vezane uz činjenicu da mnoge trofejne generacije klinaca nisu ispunile očekivanja u seniorskoj konkurenciji:

- Nažalost, klinci nam rano odlaze van, kao Šarić i Hezonja sada u Španjolsku. Malo tu onda mogu napraviti hrvatski treneri, hrvatski klubovi i vodstvo HKS-a. Ti dečki sada sami određuju svoju sudbinu i sudbinu hrvatske košarke. No koliko sada vidim, Šarić je toliko posvećen radu, toliko pazi na detalje da se zapravo ne može dogoditi da on kiksa. On će i kao senior ostati najbolji. No, u seniorskoj konkurenciji dominacija jednog igrača nije dovoljna kao u mlađim selekcijama. Na našim je klubovima i vodstvu saveza važan zadatak da rade s ostalima. Tada će se uspjesi iz mlađih generacija prenijeti i na seniorsku reprezentaciju.

Ako je suditi po Hezonjinim riječima:

- Cilj je nastaviti ovaj niz, narugati se ostalima, uzimati medalje sa svakog natjecanja. Glavni cilj i najveća želja - sa seniorskom reprezentacijom osvajati medalje na najvećim natjecanjima...

Živi bili pa vidjeli, pa da i košarkaši krenu putem rukometaša i vaterpolista. U stvari, da se vrate na put kojim su kročile generacije njihovih košarkaških prethodnika.

Tri zlatne juniorske generacije

Vujčić, Sesar 1996.

Ukić, Tomas, Banić 2002.

Šarić, Gabrić, (Hezonja) 2012.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 20:10