STARE SABLJE

SPURSI, POPOVICH I KANTA TOPLE PLJUVAČKE U San Antoniu već 19 godina misle samo na jednu stvar

 Reuters

Franklin Delano Roosevelt (FDR) jedan je od najvećih američkih predsjednika u povijesti, čovjek kojem se pripisuje izlazak SAD-iz velike ekonomske krize 30-ih te pobjeda u Drugom svjetskom ratu. No, za Johna Nance Garnera je malo tko izvan obećane zemlje preko bare ikad čuo.

Dotični je s Rooseveltom sklopio dogovor prije njegovog izbora za predsjednika 1932. godine po kojem će mu on osigurati dio glasova potrebnih za demokratsku nominaciju, a za uzvrat dobiti mjesto potpredsjednika. Kako je bilo zamišljeno, tako je ostvareno i Garner je od 1933. do 1941. godine bio potpredsjednik tijekom prva dva mandata FDR-a. No, za razliku od Harryja S. Trumana kojeg je pozicija Rooseveltova potpredsjednika nakon njegove smrti 1945. dovela na čelnu poziciju prve sile svijeta, Garner je tijekom svojih mandata bio osuđen na život u sjeni političkog giganta 20. stoljeća.

Da je toga i sam bio svjestan, svjedoči rečenica kojom je ironično obilježio vlastitu političku karijeru. Poznat po otrovnom jeziku "Kaktus Jack", kako je Garneru bio nadimak, jednom je za potpredsjedničku poziciju rekao "da ne vrijedi ni kao kanta tople pljuvačke" (ili pišaline, ovisno, o biografu).

Sličnu je rečenicu, iako znatno pristojniju, nedavno izrekao trenutno najveći aktivni NBA trener, Gregg Popovich. Prije tri dana njegovi su Spursi srušili rekord po broju uzastopnih pobjeda na domaćem terenu u jednoj sezoni (38, u međuvremenu povećan na 39) te su Popa novinari upitali koliko taj podvig vrijedi.

Naizgled vječno mrzovoljni i oštri Pop kratko je odvratio: "Možda kao šalice kave. Možda."

Opterećena standardima političke korektnosti koji u Garnerovo vrijeme nisu bili toliko (ili uopće) bitni, Popova rečenica nema antologijsku težinu "kante pljuvačke", ali se u osnovi svodi na isto. Ako nisi prvi, nema tog rekorda ili pozicije koji će vrijediti puno više od povijesne fusnote.

Tom se logikom Popovich i momčad iz San Antonia vodi skoro dva desetljeća. Od kada su 1997. godine na draftu izabrali bivšeg plivača s Djevičanskih otoka Tima Duncana, Spursi ni jednom nisu propustili playoff. Štoviše, u tom su razdoblju samo jednom imali manje od 50 pobjeda u sezoni i to zbog štrajka igrača koji je regularni dio NBA cirkusa tijekom 98/99 limitirao na 50 utakmica. Naravno, njih za to boli briga. Jedino do čega je stalo Popovim i Duncanovim Spursima u posljednjih 19 godina su naslovi, a njih su, hvala Bogu, u vitrinu spremili pet komada.

Tijekom tog dugog niza dominacije koji je počeo u vrijeme kada su svoj posao s poviješću dovršavali Jordan, Pippen i ekipa, Spursi su više puta bili u prilici poboljšati klupski rekord u broju pobjeda ili barem pokušati napad na neke od mnogih NBA rekorda. Umjesto toga, Popovich zadnji dio sezone "po defaultu" koristili za odmaranje igrača. Koliko je Spursima stalo do toga da im ključni igrač odmorni dočekaju doigravanje, pokazuje i zgodna anegdota od prije nekoliko godina kad su prilikom izostavljanja Duncana iz zapisnika pokraj njegovog imena kao objašnjenje stavili - starost.

Pritom igrače ne odmaraju samo tijekom sezone. Racionalna uprava San Antonia sigurno pamti drakonsku kaznu od 250 000 američkih zelembaća koju je Spursima u prosincu 2012. odrezao tadašnji povjerenik lige David Stern zato jer je Popovich odlučio da na gostovanje u Miami neće voditi zvjezdani trio Duncan, Parker, Ginobili. Nitko od njih nije bio ozlijeđen, ali su pet utakmica u nizu proveli na putu i Pop je predvidljivo odlučio da mu je više stalo da dečki odmore ostarjele kosti, nego da tv prijenos najiščekivanije utakmice mjeseca ne bude osakaćen za njihovu prisutnost.

Sternu i upravi lige, koji ustaju i liježu u krevet s mislima na dolare, ni najava namjere odmaranja igrača u navijačima bitnoj utakmici nije bila zabavna te su unaprijed prijetili kaznom. Tvrdoglavom Popovichu do njihovog je mišljenja stalo kao do lanjskog snijega te je napravio po svome, a uprava kluba je bez komentara, ili ne daj Bože sankcija treneru, platila ceh.

Sljedeći tjedan Spurse čekaju dvije utakmice s Warriorsima za koje je Tony Parker već najavio da neće igrati u najboljoj postavi. Oni, naime, znaju da momčad koja je u ovu sezonu ušla obogaćena transfuzijom nove krvi ( Aldridge, Marjanović...) svejedno u prosjeku starija od 30 godina, a kako se borba za naslov može otegnuti do početka ljeta, učinit će sve da "gerijatrija" (Duncan, Ginobili i Parker zajedno imaju 110 godina!), ali i mlađa postava (Leonard, Green, donekle Aldridge) playoff dočeka u najboljem stanju. Pa ako to znači da će Curry i društvo preko njihovih leđa srušiti rekord Bullsa u broju pobjeda u jednoj sezoni, lijepo za njih. Ako pak novom povjereniku lige Adamu Silveru slučajno na pamet padne dijeliti kazne (a neće), opet će ju bez pogovora platiti.

Gregg Popovich je ionako koncentriran na veće stvari od kante tople pljuvačke. Pardon, šalice kave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 12:15