ONO KAD SVE ULAZI

VIDEO: VEČER O KOJOJ SE PRIČAJU LEGENDE Prošlo je deset godina od možda najbolje košarkaške partije ikad!

Los Angeles Lakers' Kobe Bryant exits the game to a standing ovation in the fourth quarter, after scoring 81 points against the Toronto Raptors during their NBA game in Los Angeles, January 22, 2006. Bryant set a personal career high, and the performance is the second-highest single-game scoring total in NBA history. REUTERS/Chris Pizzello - RTR187MV
 © Chris Pizzello / Reuters

Prije točno deset godina Kobe Bryant je zabio 81 poen Toronto Raptorsima.

Lakersi su u svojoj dvorani slavili 122-104, a sva je sreća da su društvene mreže bile tek na svojem začetku jer bi u suprotnom svijet bio zatrpan s toliko tweetova, shareova i lajkova da bi zakrčili internet više nego što je to nedavno učinio bivši Bryantov suigrač Lamar Odom tijekom svojeg umalo fatalnog orgijanja u bordelu.

Nije to bila neka bezvezna utakmica u kojoj su protivnici skinuli gaće čim su ušli u prepuni Staples centar. Nije to bila trpaj-ovim-jadnicima utakmica, u kojoj je sve riješeno do kraja prve četvrtine pa kasnije daj loptu Bryantu da popravi statistiku. Raptorsi su u jednom trenutku treće četvrtine vodili 71-53, a onda je Kobe Bryant zabio 51 poen i sam samcat izgubljenu utakmicu pretvorio u uvjerljivu pobjedu.

Kako je tada rekao gore spomenuti Odom: "To je bilo nevjerojatno, čudesno! Što je rekao kada smo gubili 18 razlike? Ništa, tada je i najgore."

U cijelom drugom poluvremenu Kobe Bryant zabio je 55 poena za ukupnih 81. Nisu to bili lagani poeni, a nije ga ni šut išao toliko savršeno da "imaš osjećaj kao da bacaš u kadu", kao što je to jednom slikovito objasnio Toni Kukoč. Kobe je pogodio 28 šuteva od 46 koje je uputio (trica 7 od 13), dok je s crte slobodnih bacanja ubacio 18 od 20 pokušaja.

- Tada nisam mogao pojmiti što sam učinio. Bilo je to vrlo bizarno - rekao je nedavno Bryant dodavši kako mu je ta cijela večer još uvijek u magli. Ako je to zaista istina, Kobe je vrlo vjerojatno jedini čovjek koji ima ikakve veze s košarkom, a da se ne sjeća te utakmice.

U cijeloj povijesti NBA lige samo je jedan frajer, Wilt Chamberlain, ubacio više u jednoj utakmici - ravnih 100 poena. A taj je zaista bio frajer, atleta kakvog sport do tada još nije vidio i švaler koji se hvalio da je spavao s više od 20 000 žena. S 215 cm i 125 kila mišića, Chamberlain je bio i ostao najdominantnija sila koja se ikad pojavila pod obručima. Tih 100 poena vjerojatno nitko neće nadmašiti, a svakako nije zanemariva informacija da ih je Big Dipper zabio - mamuran. Naime, veliki partijaner Chamberlain je prethodnu noć proveo s izvjesnom damom u New Yorku, prije nego što je u osam ujutro krenuo za Philadelphiju.

No, postoje ozbiljni argumenti da je Bryantova utakmica zapravo bila impresivnija. Snažna Wiltova Philadelphia (omjer 46-29) je igrala protiv tada posljednjih New York Knicksa u ogledu koji nije bila važan, koji nažalost nitko nije prenosio i koju je gledalo nešto više od 4000 ljudi u dvorani. Sudeći po statistici legendarnog Harveyja Pollacka i pričama onih koji su dvorani bili, utakmica je bila krajnje nekompetitivna i riješena već u prvom poluvremenu. Wilt je htio izaći iz igre u trećoj četvrtini, ali je njegov trener želio da dođe do sto poena te su ga suigrači pod košem hranili loptama kako bi došao do rekorda. Chamberlain je za stotku potrošio 63 šuta, pogodio 36, ubacio 28 od 32 slobodna bacanja te kasnije rekao da je zadnja četvrtina utakmice bila "farsa".

Gotovo 44 godine kasnije Kobe je igrao protiv solidne momčadi koja je naizgled riješila utakmicu u svoju korist, u trećoj četvrtini. Uz sebe je imao nikad lošiju petorku Lakersa (osim možda ovogodišnje), svejedno ubacio 51 poen te u 20 minuta preokrenuo rezultat za cijelih 36 poena. Ne treba smetnuti s uma ni činjenica da su obrane iz 2006. bile čvršće od onih iz 1962., ako ne računamo Billa Russella i Celticse.

Stoga, koliko god Wilt bio statistički nenadmašena pojava u cijeloj povijesti košarke, u toj jednoj utakmici Kobe je ipak bio malo veći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 21:45