LIGA ZA PRVAKA

Zagreb u odličnoj atmosferi Gripa opravdao ulogu favorita

 Vladimir Dugandžić / Cropix

Zagreb CO se za Split ipak pokazao kao prevelik zalogaj. Očita razlika u kvaliteti bila je ovaj put nepremostiva prepreka čak i za opet nošene odličnom atmosferom dobro popunjenih Gripa vrlo borbene 'žute'.

Ipak jedan igrač Zagreba Kasun vrijedi dvostruko više nego cijeli momčadski proračun 'žutih' što se vidjelo na parketu. Trinaesti ovosezonski domaći susret pokazao se nesretnim za Split, pa su prvi put pokleknuli pred svojim navijačima.

Za razliku od pobjede nad Cibonom tri dana ranije Splićani su 'mrave' ipak dočekali s malo previše respekta što se itekako osjetilo na početku susreta (sedam promašenih slobodnih bacanja u prvoj četvrtini, čak 15 ukupno, za razliku od Zagreba koji je imao 91 posto, 20 pogođenih od 22). Ekspresno su preko centarske linije Žorić-Heytvelt gosti poveli 10:2. Nije se međutim momčad trenera Mladena Vuškovića predavala.

Ulazak Subotića dao je poticaj momčadi, a košem borbenog Grgurevića primakli su se domaći na samo koš zaostatka 14:15. Kao da su tada Zagrepčani shvatili kako je vrag odnio šalu i opet su ubacili u veću brzinu. Serijom 13:2 gosti su poveli 35:20.

Tornjevi Zagreba bili su u tim trenucima teško nadmašiva brana, za svaki koš koji su 'žuti' zabili iz reketa preko Kasuna, Žorića i Heytvelta morali su se namučiti kao da postižu gol.

Na koncu je spomenuti visoki trojac Zagreba do odmora ubacio čak 38 od 46 koševa svoje momčadi! U nastavku je i nervoza uzela maha i domaćima odnijela ionako vrlo tanku nadu u preokret. Zbog prigovora je u 21. minuti tehničku pogrešku zaradila klupa Splita (direktor Petar Škovrlj), a zbog unošenja u lice sucu potom i Mimica, pa je Simon pogodio sva četiri slobodna bacanja.

Upravo predvođeni Simonom (16 koševa u trećoj četvrtini!) gosti su u 26. minuti otišli na nedostižnih 68:44 i priči je tu bio kraj, no borbeni domaći grizli su do kraja. Na koncu je objektivna splitska publika koja razumije košarku znala pljeskom nagraditi i vrlo atraktivna zakucavanja Renfroea.

- Pobjeda Zagreba nije bila upitna ni u jednom trenutku. U prvom poluvremenu nismo zaustaviti visoku liniju gostiju, a kada smo to donekle i uspjeli onda je Simon krenuo svojim oružjem, izbušio nas je sa svih strana. Dali smo sve od sebe, borili smo se, ali Zagreb je ipak klasa više - priznao je jedan od najboljih u redovima Splita Subotić.

I trener 'žutih' Mladen Vušković ocijenio je konačan rezultat realnim.

- Otvaranje utakmice pokazalo je koliko je Zagreb nadmoćniji u fizičkoj igri. Također smo se prvi put susreli s ovakvom agresivnošću na vanjskoj liniji, a imali smo i mnogo promašenih bacanja na početku susreta. Hvala navijačima, nadam se da ih pristupom nismo razočarali te da će i idući put doći na Gripe u ovolikom broju.

Trener Zagreba Mladen Erjavec istaknuo je kako je ključ pobjede bilo odlično obrambeno otvaranje susreta njegove momčadi koje je omogućilo da nastavak odigraju bez pritiska. Za sastav Splita imao je samo pohvale.

- Momčad Splita mi se jako sviđa. Imaju iskusne Subotića i Mimicu, jako potentnog Katića, plus pod koševima Grgurevića i Sobina koji su i večeras bili jako opasni u napadačkom skoku. Split je na pravom putu. Uz još jednu-dvije korekcije oni su na putu da budu momčad za finale!

Split - Zagreb CO 74:93 (18:24, 13:22, 26:28, 17:19)

Split - Dvorana na Gripama.

Gledatelja 1.500. Suci: Vovk i Peić (Slavonski Brod), te Jovović (Velika Gorica).

Split: Subotić (13), Čiklić, Katić (18), Dijan (4), Babić (2), Režić, Najev (7), Matić, Sobin (10), Grgurević (8), Mimica (9), Mahalbašić (3).

Zagreb CO: Mašić (4), Halilović (2), Simon (24), Babić (5), Kasun (18), Renfroe (5), Bubalo (6), Novačić, Žorić (15), Rančić, Heytvelt (14).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 15:57