IZ SLAVNIH KINGSA

ZVALI SU GA 'BIJELA ČOKOLADA' Pogledajte kako je igrao jedan od najatraktivnijih igrača u povijesti NBA-a čiji je ulični stil oduševljavao

 Printscreen: Youtube

Sjećate li se Jasona Williamsa?

Fanovi košarke teško da će ikada zaboraviti suhonjavog bijelog playmakera prekrivenog tetovažama čiji je "ulični" stil igre u ranijim godinama njegove karijere bio toliko atraktivan da je svaku večer proizveo po dva tri ili pet poteza koji bi završili na špicama sportskih emisija. Taj mu je stil priskrbio i jedan od najboljih nadimaka u ligi - Bijela čokolada.

Williams je na jučerašnji dan napunio 40 godina, a NBA liga se slasnim videom prisjetila najboljih trenutaka iz njegovih dana u Sacramento Kingsima. Bio je to prvi klub u NBA karijeri Williamsa, u kojem je između 1998. i 2011. proveo tek tri sezone, ali ostavio neizbrisiv trag u sjećanju navijača Kingsa. Tada još uvijek neobuzdan, igrao je strahovito atraktivno, ali njegov divlji stil igre, oplemenjen neviđenim asistencijama i crossoverima, nije izluđivao samo protivničke obrane, nego i njegovog trenera Ricka Adelmana. Između školske akcije i laganog poena ili tri driblinga i asistencije iza leđa preko pola terena, Williams je za svojeg vremena u Kingsima uglavnom izabrao potonje.

Iako su Kingsi u svakoj od njegovih tri sezona igrali u doigravanju (dvaput u prvom krugu, jednom u drugom), na ljeto 2001. su ga poslali u Memphis i nazad dobili Mikea Bibbyja s kojim su odmah stigli do finala zapadne konferencije gdje su u vjerojatno najvećoj sudačkoj pljački NBA lige ispali od Shaqovih i Bryantovih Lakersa. Williams je pak u Memphisu odigrao četiri sezone, zatim otišao u Miami gdje je 2006. osvojio naslov, da bi karijeru prije četiri i pol godine završio u Orlandu.

U tom "drugom", dužem dijelu svoje karijere Williams je bio bolji igrač nego u Kingsima - smireniji, manje sklon atrakciji, ali i izgubljenim loptama. U konačnici, teško da bi igrao u momčadi koja je došla do NBA naslova da nije promijenio način igre. No, nikada nije ni blizu podigao adrenalin navijača kao što je to radio u tri čarobne godine s Webberom, Stojakovićem, Christijem i Divcem u Kingsima. Bio je vrlo dobar, ponekad odličan playmaker, ali više nije bio bijela čokolada...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 21:11