TKO ĆE ZASJESTI NA TRON?

BITKA ZA NASLOV PRVAKA Italija je najljepša priča Eura, stiže li kraj dominacije Španjolaca?

Reprezentacija Italije je u anale svjetskog nogometa zavedena kao trofejna ali dekadentna, danas želi počastiti publiku predstavom za izbrušeno estetsko oko

U vremenu opće fascinacija tika-taka nogometom, kada se stručnjaci širom svijeta nadahnjuju maratonskim posjedom lopte, 4-6-0 sustavom i pronalaženjem “lažnih devetki” koje će u muzeje poslati neprilagođene napadačke dinosaure, najljepšu priču Eura 2012 ispisala je Italija, reprezentacija odana tradicionalnim nogometnim vrijednostima. Italija, uvijek tako blizu trofeju i tako daleko od srca prosječnog nogometnog kibica. Barem do ovog Eura čiju finalnu predstavu dočekuje kao narodni favorit i autsajder u procjenama bookmakera.

Nova Italija

Na poljsko-ukrajinskom summitu Azzurri su, osim na otvaranju, igrali klasični 4-4-2, s dvojicom napadača, s arhitektom starog kova u veznom redu i s naglašenom željom da se loptu pospremi u suparničku mrežu. U rubrici “udarci na gol” Italija nema ozbiljnog konkurenta. Balotelli, Cassano, Pirlo i društvo pucali su ukupno 99 puta, drugo mjesto drži Španjolska sa 86 udaraca.

- Na turniru gdje je većina vrhunskih reprezentacija igrala sa samo jednim napadačem, Italija se pokazala kao osvježenje i putokaz za razmišljanje - komentirao je Arsene Wenger na Eurosportu.

Italija se pokazala i neobično šarmantnom nakon makeovera Cesarea Prandellija. Reprezentacija koje je u anale zavedena kao trofejna ali dekadentna, danas želi počastiti publiku predstavom za izbrušeno estetsko oko. “Možemo pobijedili ili izgubiti, ali uvijek ćemo igrati nogomet tako da nas ljudi žele gledati. Neka nas i ovaj put gleda 23 milijuna Talijana ili još više kao u polufinalu s Njemačkom”, kaže Prandelli.

Takva će se ispeglana i dizajnerska Italija u finalu sudariti sa Španjolskom čiji opjevani patent u posljednjih pet godina zapljuskuje tržište novim i naprednijim izdanjima po uzoru na Windowse. Na ovom Euru upoznajemo se s “tika-taka 2.0” softverom u kojem “la roja” u prosjeku drži loptu 67 posto utakmice i puca na gol nakon 43 izmijenjena dodavanja. Prije dvije godine na SP-u Del Bosqueova je momčad držala loptu 65 posto vremena i češće pucala na gol (nakon 34 dodavanja), a prije četiri godine u prosjeku je kontrolirala loptu “samo” 56 posto utakmice, a njezini su igrači rano gubili strpljenje i prelako potezali obarač, odapinjući prema mreži već nakon 27 dodavanja.

Roman s ključem

Ako kijevski finale čitate kao roman s ključem, onda su svežnjevi definitivno u rukama Andresa Inieste i Andree Pirla. Tridesettrogodišnji Prandellijev maestro figurira kao glavni kandidat za nagradu najboljeg igrača Eura nakon serije od pet briljantnih utakmica. Jednom kada ovlada situacijom i krene udarati ritam utakmice, Pirlo je dovoljan da pokvari kompas Englezima ili izbezumi njemačke vezne igrače. Španjolci su svjesni ove opasnosti.

- Jasno nam je kakav je Pirlov utjecaj i pokušat ćemo ga neutralizirati. Mislim da je to najlakše učiniti tako da isključite iz igre dvojicu talijanskih napadača - ponudio je recept Cesc Fabregas.

Zvuči logično, no isključiti talijanske napadače danas uopće nije lako. Tandem ekscentrika Balotelli - Cassano u strašnom je naletu. I iskreno motiviran revanširati se izborniku koji im je vjerovao.

- Imao sam u karijeri igrače koje je ponekad nemoguće voditi. Mutu, Balotelli, Cassano... Za mene oni nisu problem nego trenerski izazov i zadovoljstvo. Kada iz njih izvučete ono najbolje, profitirat ćete dvostruko. Dobivate klasu i najlojalnije suradnike na terenu - kaže Prandelli.

Šampanjsko ozračje

Pomalo šampanjsko raspoloženje u talijanskom kampu neki kritičari doživljavaju kao klip pod nogama Azzurra na putu do naslova. Brojniji su ipak oni koji kao glavnu prepreku do konačne pobjede prepoznaju Andresa Iniestu, kojeg neki suigrači nazivaju “referentnom točkom naše igre”.

Nogometaš za kojeg je Frank Rijkaard jednom rekao da “dijeli slatkiše suigračima”, a Guardiola ocijenio da “čita igru bolje nego što sam ja to činio”, dvije je utakmice na turniru završio s naslovom najboljeg igrača, ali je još uvijek mali dužnik. Prije dvije godine pogotkom je odlučio finale SP-a s Nizozemcima, danas je ponovo glavni inženjer na putu “la roje” prema povijesnom pothvatu. S trećom uzastopnom titulom s velikog natjecanja maleni čarobnjak iz La Manche uveo bi Španjolsku u red nogometnih besmrtnika...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 02:39