HRVAT U TIRASPOLJU

BIVŠI HAJDUKOVAC NA VRATIMA ŠERIFA Tomić: 'Dinamo je naša šansa, zbog LP-a smo doveli trenera iz Barce'

'Ja sam profesionalac i dat ću 100% za svoj trenutni klub neovisno tko je s druge strane, a to što je igrom slučaja Dinamo, ne pali me nimalo'
 Mario Todorić/CROPIX

Protiv Sutjeske je vrata Šerifa, Dinamova suparnika u 3. prektolu Lige prvaka, čuvao Dumitru Stalija, jedini s moldavskom putovnicom u prvih 11, no u utorak u Maksimiru rukavice bi trebao navuči 30-godišnji Splićanin Vjekoslav Tomić, koji je posljednje tri sezone proveo daleko od očiju i ušiju hrvatskih medija, u turskom Karabüksporu.

- Sportski direktor mi je kazao da će dotad stići papiri, a kako su me doveli zbog Europe, vjerojatno ću debitirati s Dinamom - najavljuje nam Tomić, koji je u Tiraspolju dva tjedna, nedovoljno da upozna prave mogućnosti svoje nove momčadi, ali dovoljno da nam dočara s kakvim ambicijama prvaci Moldavije, koji dolaze iz proruske pokrajine Pridnjestrovlja, ulaze u nadmetanje s hrvatskim prvakom, treće u zadnje četiri godine.

- Šerif protiv Dinama vidi svoju šansu, uložili su u momčad u odnosu na prošlu sezonu, uvjereni su da se ne može ponoviti 0-4 i 0-1 od lani. Znaju da Dinamo u nedjelju igra derbi na Kantridi, znaju i da neće braniti Migliore, kojeg su doživjeli kao jaku kariku. Mi u subotu igramo sa Zimbruom, ali vjerojatno će trener odmarati glavne igrače i dati prigodu četvorici-petorici Moldavaca. Uglavnom, doći ćemo u Zagreb odlučni, zabiti gol, veselimo se dobrom travnjaku, vidjeli smo na osnovu Superkupa i Luksemburžana da ima prostora za probijanje Dinamove obrane - kaže Tomić.

Klub koji financira lokalni milijarder Viktor Gušan ima novog trenera, temperamentnog Katalonca Juana Ferranda, 32-godišnjaka koji je bio osobni trener Fabregasu u Arsenalu, a lani je vodio mladu momčad Málage, no kako još nema licencu u rubrici trener stoji Vjačeslav Rusnijak (37), lani pomoćnik bivšeg trenera Vitalija Raškeviča.

- Na treninzima se sve radi s loptom, što se igračima, posebno Brazilcima, jako sviđa. Forsiramo pas-igru, u prvom dvoboju s Nikšićanima imali smo valjda 80 % posjeda, no ne znamo koliko smo čvrsti defenzivno. Dinamo će nam biti najjači suparnik ove sezone i pokazat će nam koliko smo zapravo jaki. No, nedvojbeno je da Šerif napokon želi taj korak više, probao je Europsku ligu, sad želi Ligu prvaka!

Gazda je obećao i premije za ulazak u elitu...

- Ne znam kolike su i ne vjerujem da su kao u Turskoj, koja je financijski raj, ali ambiciozni smo i bez toga.

Iako je ‘hajdukovac’, kaže da nema neki poseban motiv protiv Dinama:

- Ja sam profesionalac i dat ću 100% za svoj trenutni klub neovisno tko je s druge strane, a to što je igrom slučaja zagrebački Dinamo, ne pali me nimalo. No, drago mi je da će mi na utakmicu doći puno prijatelja, što ću se vidjeti s puno svoje ekipe.

Tomić je u Tiraspolju završio slučajno:

- Trebao sam potpisati novi trogodišnji ugovor s Karabüksporom, no promijenila se uprava, nisam htio riskirati čekajući 31. kolovoza, teško je vrataru naći klub ako nije reprezentativac. Pojavila se opcija sa Šerifom koji je tražio iskusnog vratara za Europu, nudili su jednogodipšnji ugovor i pristao sam. Uvjeti za trening su vrhunski, desetak terena, dvorana s umjetnom travom, bombon stadion, sve za 10. Još samo da konačno stanem na vrata - poručio je Tomić, koji nam je potvrdio i da je Šerif doveo još jednog Brazilca, napadača s nadimkom Pires...

Tomić vrlo dobro poznaje turske nogometne prilike pa našim trenerima, Slavenu Biliću i Robertu Prosinečkom, prognozira različite domete u nadolazećoj sezoni:

- Besiktasu je lanjsko treće mjesto bilo plafon, Galatasaray i Fenernahçe ne mogu skinuti, a nisu se ni nešto pojačali da ponovno budu treći. Kayserispor je, pak, doveo dobra pojačanja i mogao bi biti iznenađenje, ući među četiri, oni i Kasimpasa. Besiktasu će hendikep biti i što neće biti domaćin na svom stadionu, a Biliću će u slučaju da mu ne krene dobro biti teško izdržati cijelu sezonu kao u Rusiji, Turci imaju puno manje strpljenja s trenerima, neovisno o imenima - naglasio je Tomić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 11:19