EURO 2012.

Bojkot političara i navijača... Ima li šanse za nogomet?

Osim diplomatskoga, na djelu je i bojkot europskih navijača kao odgovor na pomahnitale cijene koje Janukovičevi ministri ne uspijevaju obuzdati
 AP

Stanje u Ukrajini je napeto, a nogometni summit na koji su domaći oligarsi potrošili milijarde eura mogao bi se pretvoriti u pravi fijasko.

Posljednjih su se dana u eteru sudarale razne informacije, od Uefine najave da je Euro moguće i odgoditi za 2013., pa ponude Marije Villara, predsjednika španjolskog nogometnog saveza, da Španjolska ugosti sudionike Eura, sve do priča o sportskom bojkotu prvenstva. Sasvim je izvjesno da će politička elita bojkotirati Euro, prosvjedujući protiv vladavine premijera Vladimira Janukoviča koji zlorabi pravosuđe u političke svrhe. Osim diplomatskoga, na djelu je i bojkot europskih navijača kao odgovor na pomahnitale cijene koje Janukovičevi ministri ne uspijevaju obuzdati.

Kako će u takvim okolnostima uspjeti nogomet? Ni Platini ni njegovo društvo iz Uefe pet tjedana prije početka pripredbe zamišljene kao spektakl nemaju danas odgovor na to pitanje.

UGROŽENA SIGURNOST

U četiri eksplozije u Dnjepropetrovsku prošli je petak, šest tjedana prije Eura, ozlijeđeno najmanje 29 osoba, među kojima i devetero djece.

Bombaški napadi u Dnjepropetrovsku, rodnom gradu bivše ukrajinske premijerke Julije Timošenko koja je bolesna u zatvoru, dramatično su otvorili pitanje sigurnosti sportaša i navijača na EP-u.

- Trenutačno ne razmišljamo o otkazivanju prvenstva, no nastave li se bombaški napadi, bit ćemo primorani razmišljati i o tome. U najgorem slučaju, odgodit ćemo Euro na 2013. godinu - rekao je Marin Kallen, direktor Uefe

POVREDE LJUDSKIH PRAVA

Stanje ljudskih prava bitno se pogoršalo, a slučaj Julije Timošenko simbol je sustavne povrede ljudskih prava i zloupotrebe pravosuđa, tvrde zapadnoeuropski političari koje predvodi njemačka kancelarka Angela Merkel. I navijačima u Ukrajini prijeti policijska brutalnost, tvrdi predsjednik Amnesty Internationala John Dalhuisen, te poziva ukrajinsku vladu da poduzme nešto kako bi zaustavila sve prisutniji policijski kriminal.

- Ukrajinska vlada nada se da njemački političari ne razmišljaju o metodama kao u vrijeme hladnog rata - rekao je Oleg Vološin, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova

CIJENE ODBIJAJU NAVIJAČE

Ukrajinski hotelijeri i prijevoznici udeseterostručili su cijene svojih usluga, nemilice kršeći prijašnje dogovore s gostima, pa Euru bez navijača prijeti potpuni fijasko. Najbolji pokazatelj je slab odaziv vjernih Engleza kojih je ne tako davno do 100.000 pratilo reprezentaciju na velika natjecanja. Zasad je samo 3000 engleskih navijača rezerviralo smještaj i ulaznice za utakmice u skupini.

- Živcira me ova situacija jer nakon silnih ulaganja šaljemo navijačima poruku da ne mogu doći na natjecanje zato što je skupina bandita i lopova odlučila zaraditi enorman novac tijekom Eura - rekao je Michel Platini, predsjednik Uefe

RASISTIČKE PRIJETNJE

Prije nekoliko je dana The Sun otkrio da ultradesničarska organizacija Patrioti priprema akciju koja prijeti nogometnom spektaklu. Engleski novinar piše da je gledao ekstremiste kako uvježbavaju svoje akcije kojima će pokušati sabotirati Euro zbog, kako kažu, tamnoputih igrača koji će nastupiti u njihovoj zemlji. Napravit će, kažu, veliki incident tijekom utakmice između Ukrajine i Engleske.

- Ne želimo crnce u europskom nogometu. Naš je cilj i želja da Ukrajina ponovno bude bijela. Policija nam ne može ništa jer smo jako dobro organizirani i rašireni po cijeloj zemlji - rekao je vođa ultradesne organizacije Patrioti

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 07:26