OČAJNE BROJKE

ČAK 43 POSTO NOGOMETAŠA PRVE HNL PRED BANKROTOM! Iz sindikata stigli novi podaci

Prvenstvo nije niti počelo, a već se licitira novim suspenzijama i zabranom nastupa klubovima, a takva će praksa do daljnjeg biti aktualna
 Nikša Stipaničev/CROPIX

Krajem lipnja treneri iz Barcine omladinske škole na tjedan su dana preselili famoznu La Masiju na terene Zagrebella u Veslačkoj ulici i - izazvali stampedo.

U kamp je pohrlilo 250 dječaka čiji su očevi ovo “atestiranje” svojih malih Xavija i Iniesti plaćali po 2200 kuna i na taj način počinili prvu krupnu pogrešku u njihovu odgoju. Barem tako tvrdi Dejan Stefanović, nekadašnji suigrač Nike Kranjčara u Portsmouthu, a danas vodeći nogometni sindikalac za Istočnu Europu i član FIFPro odbora.

Laka meta ‘fiksera’

Stefanovićev savjet klincima koji počinju trenirati i sanjaju o karijeri profi nogometaša glasi - zaboravite, a ako se ipak odlučite pokušati, prethodno se pobrinite da završite školu i pronađete životnu alternativu. Tijekom više godina sindikalnog rada Stefanović je shvatio da su igrači s ovih prostora postali laka meta “fikserima” koji tragaju za suradnicima za namještanje utakmica.

- Ponekad su ti tipovi jedini koji redovito plaćaju nogometaše. Čuo sam za slučajeve kada su igrači bili tako izvarani i očajni zbog tretmana u klubovima da su ih sami zvali i nudili da izmanipuliraju utakmice - kaže Stefanović, čiji je sindikat nedavno organizirao turnir za igrače bez ugovora iz Švicarske, Bugarske, Grčke, Slovenije i Srbije. Većina tih slobodnih strijelaca, dodaje on, danas bi rado prihvatila angažman u klubu koji bi im zajamčio plaću od tri tisuće eura.

Praksu okupljanja igrača bez ugovora ovog je ljeta uvela i Hrvatska udruga nogometni sindikat (HUNS) i, prema riječima glavnog tajnika Marija Jurića, igrači iz izloga polako počinju pronalaziti angažmane. Conjar je pronašao klub u Latviji, Labudović je dobio angažman u BiH...

Pola lige nelikvidno

Zbrajajući štete iz prošle natjecateljske sezone Jurić je došao do sljedećih podataka. Čak 58 nogometaša iz 1. HNL kraj kampanje dočekalo je s blokiranim računima, a čak 43 posto igrača priznalo je da ne uspijeva redovito podmirivati obveze prema državi niti da ima dovoljno novca za svakodnevne potrebe. 93 posto njih rado bi se riješilo knjigovođe i status obrtnika zamijenilo ugovorom o radu. 83 posto igrača pristaje da im u slučaju prijelaza na ugovore o radu klubovi smanje plaće.

Premda su u HNS-u uvjereni kako će domaći nogomet napraviti velik iskorak uvođenjem “lige 10”, stvarnost i dalje nije ružičasta. Prvenstvo nije niti počelo, a već se licitira novim suspenzijama i zabranom nastupa klubovima, a takva će praksa do daljnjeg biti aktualna. U “ligi 10”, naime, samo pet klubova redovito plaća svoje igrače. Dinamo, Lokomotiva, Slaven Belupo, Rijeka i Split respektiraju potpisane ugovore, ostatak lige ne uspijeva pratiti njihov korak...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 13:33