ANKETA - NAJBOLJI IKAD?

Čarolija ne prestaje - Messi zabio osam golova u tjedan dana

"Ponestalo mi je superlativa, pronađite ih sami", poručuje Guardiola novinarima nakon posljednje u nizu predstava kojima Lionel Messi ruši zakone fizike i nogometnom svijetu oduzima dah
 AFP

ZAGREB - Lionel Messi je čudesan napadač, ali s jednom očitom manom - ne može zabiti gol glavom čak ni kada nosi šešir. Tako se uoči lanjskog finala Lige prvaka stanoviti televizijski komentator pokušao našaliti s Barcinom zvijezdom. Nešto kasnije Messi je postigao gol glavom Unitedu i s Barcelonom osvojio naslov najbolje europske momčadi. Glavom je pogodio i na startu nedjeljnog dvoboja na ‘La Romaredi’ protiv Zaragoze što će se pokazati zgodnom uvertirom za čudesa koja je Argentinac izvodio u drugom poluvremenu utakmice.

Čudesa za koja smo vjerovali da pripadaju svijetu kompjuterske animacije i zbog kojih se na naslovnici katalonskog Sporta dan poslije koči naslov ‘Dios del futbol’. U anketi istog lista 91 posto sudionika vjeruje da je Messi najveći nogometaš u povijesti kluba.

Nogometni planet već duže vrijeme je suočen s nekim škakljivim zagonetkama koje pred nas stavlja Lionel Messi. Dio trenera pokušavao je zauzdati izrazitog ljevaka savjetujući obrambenim igračima da Messija usmjeravaju na njegovu slabiju stranu. Eksperiment je završio fijaskom, saznali smo da je Messijeva desnica jednako ubojita alatka kao i ljevica.

Nabijali su mu na nos manjkavu skok-igru, sve dok sa svojih 169 centimetara nije zabio glavom u finalu Lige prvaka. Aktualno pitanje danas je - kakvim superlativima opisati nogomet 22-godišnjaka koji je za samo tjedan dana Valenciji, Stuttgartu i Zaragozi zabio ukupno osam golova od čega su polovica remek-djela za ‘best of’ kolekcije.

“Messi je uz Cruiyffa i Maradonu najbolji nogometaš u povijesti Barcelone, vjerojatno i najbolji u cijeloj nogometnoj povijesti”, euforičan je Barcin predsjednik Joan Laporta. Trener Pep Guardiola je nakon dvoboja sa Stuttgartom usporedio Messijevu ulogu u Barci s rolom Michaela Jordana u Chicago Bullsima. U nedjelju, poslije Zaragoze, mladi trener je priznao da je iscrpio svoje kreativne resurse. “Ponestalo mi je superlativa, pronađite ih sami”, poručio je novinarima.

Španjolski sportski dnevnici u ponedjeljak se grafikonima natječu tko će vjernije prikazati Messijev drugi pogodak Zaragozi. 22-godišnjak u istoj akciji na centru oduzima loptu suparniku, iz čvrstog klinča izlazi na nogama i kreće u 30-metarski slalom kroz obranu koji završava pogotkom. Usporedbe s Maradoninim golom Engleskoj 1986. godine su neizbježne, samo što pedantniji kroničari podsjećaju da se ovo Messiju ne događa prvi put. Ovakav, na indigo prekopiran pogodak zabio je i Getafeu 2007. godine.

Engleski nogometni magazin The League - u čijem se impresumu kao konzultant našao i Slaven Bilić - nedavno je obradio fenomen Barcina novog božanstva kroz temat pod naslovom “10 zapovijedi Lionela Messija”. Druga Messijeva zapovijed glasi - prkosi zakonima fizike! Enrique Dominguez, trener iz Barcina inkubatora, ovako objašnjava zašto poznate formule za gravitaciju ili brzinu u Messijevu slučaju ne vrijede: “On će pronaći prostor čak i tamo gdje ga objektivno nema, s loptom u nogama odupire se poznatim zakonima i sve izvodi u najvećoj brzini. To je mogao još samo Maradona”.

U Barcinu slučaju usporedbe s Maradonom ponekad se doživljavaju kao prokletstvo jer se ‘mali zeleni’ u klubu zadržao samo dvije godine. Messi također izbjegava ovakve paralele o čemu govori sedma zapovijed - poštuj svoje idole. “Nikada neću biti tako dobar kao Diego. On je iz nekog drugog svemira, sve što ja činim ipak se događa na nižoj razini”, tvrdi najbolji nogometaš današnjice.

Kako ćemo rasplesti dvojbu - Messi ili Maradona? Pokušajmo uz pomoć devete Messijeve zapovijedi - ako si dovoljno dobar, godine nisu važne. Tamo sam Diego Maradona priznaje: “Leo je dogurao dalje, ja sa 22 nisam bio niti približno tako uvjerljiv kao što je on danas”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 00:44