KAKVA SLUČAJNOST

Ćiro Blažević u Travniku pronašao nasljednika: 'Sine daj mi svoj broj, ti si od sada moja briga'

 Nenad Dugi / CROPIX

Može Ćiro Blažević trenirati još nekoliko klubova i par reprezentacija, ali nigdje ga neće voljeti i o njemu s takvim ponosom pričati kao u njegovoj avliji!

Puknuti križni ligamenti

- Travnik je svijetu dao Ivu Andrića i Ćiru Blaževića. Nema trećeg - pričao nam je nedavno mladić u Sarajevu. Nit’ prvi, nit’ zadnji koji je toga dana spomenuo ‘trenera svih trenera’. Na Simposaru su ga čekali kao ozebli sunce. Spominjali su ga više od Monice Belluci koja je tih dana također šetala susjednom državom, ali Dražen Medić nije imao milosti i spustio je rampu.

- Nije mi predsjednik dao da idem. Moramo spasiti Zagreb - kasnije nam je objasnio.

Travničana s početka priče centrirao je Toti Dedić, šapnuvši kako je to najmlađi prvoligaški trener na ovim prostorima.

- Koliko sam tražio, u Europi nema mlađeg od mene - pohvalio se Nermin Bašić i brzo se vratio na Ćiru.

- Kada je njemačka televizija snimala film o treneru koji je ujedinio tri naroda i vjere, ja sam ga odglumio u Travniku - bila je rečenica nakon koje smo okrenuli Ćirin broj.

- Zemljak kažeš? Trener? Dovedi ga u Zagreb!

Dva dana kasnije Bašić je stigao u Veslačku. U najboljem odjelu, drhtavog glasa i klecajućih koljena. S poklonom u ruci čekao je da Blažević završi jutarnju prozivku ‘pjesnika’.

- Velika mi je čast - bilo je sve što je stigao izustiti prije nego ga je ovaj zagrlio. Valjda mi koji svakoga dana imamo Ćiru na raspolaganju nismo svjesni privilegije...

Osim mjesta rođenja i strasti za nogometom, Blažević i Bašić dijele slične početke. Obojica su se počela baviti trenerskim poslom sa 27 godina nakon obećavajućih nogometnih karijera koje su morale ranije završiti zbog ozljeda

- Pukao mi je križni ligament i znao sam da nema ništa od ozbiljnog nogometa pa sam se primio trenerske škole - povjerio mu se Bašić.

- Križni? Pa i meni isto - bio je u nevjerici Blažević.

Bez dlake na jezicima

Netko je sa strane konstatirao:

- Previše je toga slučajno...

Dijele i još jednu sklonost koja je ponekad više mana nego vrlina. Naime, u Blaževića i Bašića nema, što se kaže, dlake na jeziku. Ćiro je posljednji Mohikanac koji se usudi stvari u HR nogometu nazvati pravim imenom, a pola stoljeća mlađa kopija nedavno je slično išao glavom kroz zid.

- U Travniku me ‘pomeli’ ovi moji kad sam rekao da neka rade svoj posao ili daju ostavke - objasnio je Bašić koji je zanat učio u Njemačkoj i Škotskoj, ali svjestan je kako mu za karijeru nužno treba doza iskustva s kojom može oplemeniti mladenačku nadobudnost. A da nije ‘jazavac’ Ćiro se uvjerio kada mu je ovaj predočio svoje rezultate. U šest mjeseci je od amaterske družine Travnika stvorio ozbiljnu ekipu koja se može pohvaliti s nekoliko vrijednih rezultata.

‘Ima, bre, da ih bijete’

- Tukao si Sarajevo i Čelik? - bio je iznenađen Ćiro.

- I Želji sam uzeo bod. A Sarajevu je trebala pobjeda pa da sruši rekord s devet trijumfa u nizu. A moj kapetan deset godina stariji od mene - ponosno će Bašić čija je momčad bila hit uvodnog djela Premijer lige. U devet kola primili su sedam pogodaka, i bili su svojevrsna senzacija. S najmanjim budžetom u ligi su plijenili pažnju. A onda su kola krenula nizbrdo. Počeli su štrajkovi i sav trud je pao u vodu.

- Ali, ja sam ponosan na ono što sam napravio. Travnik je trebala biti sjajna i mlada ekipa koja je imala nešto za reći u BiH nogometu. No, vizije čelnih ljudi kluba nisu bile identične mojima. Ali, valjda sam dokazao da se mladima može vjerovati - kazao je.

Ćiro je bio impresioniran i ponosan na zemljaka. Tko zna, možda je u njemu evocirao svoje početke u švicarskom Veveyu. Sjećanja na Lausannu, Kantridu i bijeli šal..

- Što da ti kažem sine? Sa svojih početaka pamtim savjet Ostoje Šimića iz Rijeke. Prije utakmice samo je rekao u svlačionici: “Ima, bre, da ih bijete” - nasmijao se velemajstor motivacije kojeg je mladi Bašić dovoljno zaintigrirao...

- Daj mi svoj broj. Ti si od sada moja briga - kazao mu je Ćiro, a mladi Travničanin je skoro pao sa stolice od uzbuđenja.

- Javit ću ti se - obećao mu je Ćiro na rastanku i pitao ga:

- Znaš dokle bi stigli Capello i Mourinho da su krenuli od tamo odakle smo nas dvojica? Do Novog Travnika - nasmijao se Ćiro Blažević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 01:53