DERBI SVIH DERBIJA

CR9: I ja i Messi ništa smo bez momčadi

Real Madrid i Barcelona, osam kola prije kraja španjolskoga nogometnog prvenstva, "milenijski" klasik dočekuju bodovno izjednačeni (77-77), ali uz Barçinih 1-0 s Camp Noua
 AP

ZAGREB - Nogometaši Barcelone dolaze u Realovo dvorište, a nitko se ne pita kako zaustaviti Cristiana Ronalda. Samo Messi, Messi, Messi! Domaćini, kojima je otpao Kaká, kao valjda nikada do sada razmišljaju o obrani, kuju se anti-Messi planovi, malotko se uzbuđuje što neće biti Zlatana, a hoće Xavija i Inieste... S obzirom na to da je argentinska ‘Buha’ nezaustavljiva, kako je ‘deaktivirati’? Iako u Primeri ima 12 pobjeda zaredom (!), Real Madrid kao da je već osuđen na smrt, njegovi se navijači, za razliku od ostatka svijeta, nadaju da se ne ponovi lanjskih (2-6)...

Kao i prije jesenašnjeg derbija na Camp Nou, najavljenog kao prvi obračun Lionela Messija i Cristiana Ronalda, dva posljednja titulara najboljeg nogometaša planeta, u prvi se plan ističe Sergija Ramosa, koji je tada bio zaigrao na suprotnoj, lijevoj strani obrane. Toga 29. studenoga odlučio je pogodak Ibrahimovića na centaršut Alvesa, CR9 je promašio zicer pri 0-0, Messi nije bio ključan. No, Pellegrinijeva momčad na svom stadionu neće moći toliko disciplinirano oduzimati prostor Barcinim igračima, povući će ih napad. Marcelo je i jesenas imao zadatak blokirati Alvesa, pa nije uspio...

Domaći se ovaj put spremaju na dvije Guardioline napadačke varijante, s Messijem na njegovu najčešćem položaju desnog krila, ali i na onom iza dvojice napadača, kao protiv Arsenala ili lani na Santiago Bernabeuu. Na treningu kraljevskog kluba u četvrtak Messija je glumio Juan Carlos, ljevonogi brzanac iz Realove B-momčadi, Castille, a dočekivao ga je Arbeloa. Zaigra li Messi iza dvije špice, izvlačit će se na udarac ulijevo, a tu će ga preuzimati Ramos. Neki Pellegriniju sugeriraju ‘partiju šaha’, poput Osasunine nedavno, kad je Messi ostao odsječen, ali je Barça ipak slavila - bravu je otključao Zlatan u 72. minuti.

- Kad sam igrao u Manchester Unitedu i bio proglašen najboljim nogometašem svijeta, shvatio sam koliko sam dugovao momčadi. Tako je i danas s Messijem. Nijedan od nas ne igra sam - upozorio je Cristiano Ronaldo na konferenciji za novinare u Realovu kampu Valdebebas, najposjećenijoj ove sezone. A na pitanje o usporedbi s omalenim ‘gaučom’, uz širok je osmijeh dodao: - Pa, ja sam viši. I širi...

Odgovora s Barcelonine strane nema, jer je Josep Guardiola zabranio izjave i intervjue svojim nogometašima i s novinarima će komunicirati samo on. Treneru Barcelone je medijska messijada došla kao naručena. Nitko ne govori o Xaviju, ključnom igraču Barcina veznog reda. Kad bi Xavi bio Argentinac, svi Maradonini problemi s Messijem vjerojatno bi bili riješeni. Podsjećamo da u Primeri u slučaju istog broja bodova nakon 38. kola odlučuju međusobni ogledi, a tek potom ukupna gol-razlika i veći broj postignutih golova. Real, dakle, ‘mora’ pobijediti ako želi sam odlučivati o naslovu prvaka.

Real Madrid - Barcelona

Santiago Bernabeu, 22.00. Sudac: Mejuto Gonzales.

Real Madrid (4-4-2): Casillas - S. Ramos, Albiol, Garay, Arbeloa - Van der Vaart, Gago, X. Alonso, Marcelo - Higuain, C. Ronaldo. Trener: M. Pellegrini.

Barcelona (4-3-1-2): V. Valdes - D. Alves, Puyol, Pique, Maxwell - Xavi, Busquets, Y. Toure - Messi - Pedro, Iniesta. Trener: J. Guardiola.





PET NADMETANJA KOJA ODLUČUJU EL CLASICO

1. Iker Casillas vs. Victor Valdes

Casillas je prvi izbor izbornika Vicentea del Bosquea za SP, no u posljednje vrijeme je nesiguran i radi velike pogreške.

Valdes je lani uzeo trofej Zamora za najboljeg vratara La Lige. Ako doprinese pobjedi u derbiju, ići će na SP kao treći vratar.

2. Xabi Alonso vs. Xavi

Xavi je ključni Barcin igrač, čak i onda kada ne igra u naslovnoj ulozi. On donosi dominaciju i posjed lopte, u čemu su Katalonci nedodirljivi.

Xabi Alonso je u sličnoj poziciji, psihički vrlo čvrst. Često od njega kreću ubojiti Realovi protunapadi.

3. Gonzalo Higuain vs. Lionel Messi

Budu li obojica u formi, Argentina će briljirati na SP-u. Najbolji su strijelci svojih klubova, no Higuain zabija u nevažnim utakmicama, Messi u najvećim dvobojima Lige prvaka. Novi ‘mali zeleni’ ipak je klasa za sebe s kojim se trenutačno nitko ne može uspoređivati.

4. Cristiano Ronaldo vs. Zlatan Ibrahimović

Ronaldo je plaćen 90 milijuna eura, a Ibrahimović 60 milijuna. Na stranu komercijalni efekt i isplativost, Zlatan je bliži isplaćivanju uloženog. Šveđanin je bio strijelac u 1-0 pobjedi Barce u prvom derbiju, dok je Ronaldo zapucao najbolju šansu Reala.

5. Manuel Pellegrini vs. Pep Guardiola

Pep Guardiola dosad je dobio tri Clasica i preživio bi eventualni poraz. Nikada se ne brine o tome kako suparnik igra i ne mijenja stil. Pellegrini previše eksperimentira s taktikom i postavom. Može ‘izgubiti glavu’ ponovi li se lanjsko poniženje (6-2).





Cristiano Ronaldo

5. svibnja 1985.

Funchal, Madeira (Por)

184 cm, 75 kg

vrijednost: 75,000.000 eura

godišnji prihod: 30,000.000 eura

sezona 2009/10

Primera: 21 nastup, 18 golova

Champions: 6 nastupa, 7 golova

točnost dodavanja: 48%

sudjelovanje u akcijama: 66%

uspješnost duela: 59%

zaustavljen prekršajem: 13%

brzina vođenja lopte: 30 km/h

puca na gol: svakih 12 minuta

zabija: svake 102 minute

prosječna brzina udarca: 119 km/h

Lionel Messi

24. lipnja 1987.

Rosario, Santa Fe (Arg)

169 cm, 67 kg

vrijednost: 80,000.000 eura

godišnji prihod: 33,000.000 eura

sezona 2009/10

Primera: 27 nastup, 26 golova

Champions: 9 nastupa, 8 golova

točnost dodavanja: 54%

sudjelovanje u akcijama: 80%

uspješnost duela: 72%

zaustavljen prekršajem: 12%

brzina vođenja lopte: 28 km/h

puca na gol: svakih 18,2 minute

zabija: svakih 87 minuta

prosječna brzina udarca: 95 km/h

Real Madrid CF

osnovan 6. ožujka 1902.

vrijednost momčadi: 468.500.000 eura

prosječno: 19.520.833 eura

nastupilo: 24 igrača (14 stranaca)

prosječna dob: 26,5 godina

Trofeji

31 prvenstvo, 17 kupova i 8 superkupova Španjolske

9 naslova prvaka Europe, 2 Kupa Uefe, 3 puta klupski prvak svijeta

FC Barcelona

osnovana 29. studenoga 1899.

vrijednost momčadi: 514.000.000 eura

prosječno: 24.476.190 eura

nastupio: 21 igrač (11 stranaca)

prosječna dob: 27,2 godine

Trofeji

19 prvenstava, 25 kupova i 8 superkupova Španjolske

3 Lige prvaka, 4 KPK, 4 Kupa sajamskih gradova, 3 europska superkupa, 1 klupski SP

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 20:13