BOŽIĆNICE

Dinamo ima i za bakalar, a Cibona i Split ni za srdelice

Financijski najmoćnije sportske udruge u državi - HOO i ZŠS isplatile su 1000 kuna božićnice, Dinamo se ‘isprsio’ sa 1700, dok je u Hajduku, kao i mnogim drugim klubovima u državi - božićnica "strana riječ"
 AFP

ZAGREB - Hrvatski olimpijski odbor dosad je uzorno slijedio financijske mjere hrvatske Vlade, pa kada se stezao remen, i nacionalna olimpijska udruga kresala je proračun. Pri isplati božićnica HOO je bio iznad Vladina prijedloga za korisnike državnog proračuna (625 kuna).

- Budući da smo morali poštovati pravo djelatnika iz kolektivnog ugovora, isplatili smo božićnicu u iznosu od 1000 kuna. O tom iznosu odlučilo je Vijeće HOO-a - izvijestio je glavni tajnik Josip Čop.

I kolega mu po dužnosti u Zagrebačkom športskom savezu, Velimir Bašić, referirao je o božićnici “s likom dr. Ante Starčevića”.

- Oko 500 naših zaposlenika i korisnika sredstava, među kojima su i treneri te tajnici pojedinih sportskih saveza, primilo je božićnice od 1000 kuna. To je iznos iz Kolektivnog ugovora od ukupnih 2500 kuna koje se odnose na uskrsnicu, regres i božićnicu...

NK Dinamo je zaposlenicima isplatio 1700 kuna božićnice, ali u metropoli postoji i vojska sportaša kojima ove godine božićnica ne znači ništa. Primjerice, košarkaši Cibone maštaju o isplati zaostataka koji sežu čak i do Božića 2008. A sličan je slučaj i s odbojkaši(ca)ma Mladosti. Ovih dana razveselila ih je jedna od osam zaostalih stipendijskih rata. To im je i božićnica...

Splitski sportaši sretni su ako uopće dobiju i plaću, a o božićnicama mogu samo sanjati. Hajdukov predsjednik Joško Svaguša pohvalio se kako je osigurao novac za isplatu plaća za ukupno 150 zaposlenika kluba - igrače, trenere, Radnu zajednicu.

- Govorilo se i o božićnicama, ali zasad ništa nije leglo na račun - kažu zaposlenici Hajduka.

Klub troši oko pet milijuna kuna mjesečno, a glavnina tog iznosa odlazi za plaće igrača - neki primaju 100.000, a neki skoro i 300.000 kuna mjesečno. Uz takve plaće lakše im padne izostanak božićnice.

U KK Split CO primili su jednu plaću od rujna. Nema govora o božićnicama. I za vaterpoliste, odbojkašice, rukometaše... bit će siromašan blagdanski stol. Prekjučer su igrači i uprava RNK Split, skupa s ostalim zaposlenicima Skladgradnje, prosvjedovali ispred Trgovačkog suda pružajući potporu Slavenu Žužulu, sponzoru kluba koji je završio u pritvoru. Drugoligaš Split dosad je važio kao ogledni primjer zdravog kluba u kojem su plaće redovito. Sada su svi zabrinuti i pitaju se - dokad će biti tako.

Najbolje su prošli sportski radnici plaćeni iz gradskog budžeta. Pojedini treneri u omladinskim pogonima, zaposlenici Javne ustanove za upravljenje sportskim objektima, Splitski savez sportova, imaju božićnicu od 1500 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 09:12