VELIKANI NA RUBU

'DRŽAVO, POMOZI, PROPADAMO' FK Crvena zvezda i KK Partizan utapaju se u dugovima

Pomozite nam ili stavljamo ključ u bravu - zavapili su srpskoj vladi ovih dana Dragan Džajić, predsjednik nogometnog kluba Crvena zvezda, i Predrag Danilović, predsjednik košarkaškog kluba Partizan.

Nekako u isto vrijeme dva giganta shvatili su da su na rubu opstanka, s nagomilanim dugovima koji im ne dopuštaju normalno funkcioniranje. Europski košarkaški prvak iz 1992. i europski nogometni prvak iz 1991. izdahnut će ukoliko im iz državnog proračuna hitno ne stigne financijska injekcija. Prvi se oglasio nedavno izbodeni Danilović i podsjetio da je Partizanu, vlasniku 12 uzastopnih nacionalnih titula, ponovno blokiran račun.

Partizanovi dugovi

- Naši konkurenti FMP i Crvena zvezda konstantno forsiraju priču da smo mi državni projekt, a to nema veze s istinom. KK Crvena zvezda, točnije jedan čovjek (predsjednik Nebojša Čović, nap. p.) potenciraju priču da moramo imati jednak tretman. No mi nikada nećemo moći biti isti. Po rezultatima u zadnjih 15 godina Partizan je zaslužio 80.000 puta veću pomoć. A što je napravila Zvezda? Ništa - kaže Danilović.

Partizan igračima trenutno duguje milijun i pol eura, a državi još oko 1,2 milijuna eura. Suočava se i s tužbama dvojice bivših igrača Raška Katića i Miroslava Raduljice. Danilović očekuje još tužbi, a ukoliko mu nitko ne pomogne, kaže, ugasit će klub.

- Mi nismo pred kolapsom, mi smo u kolapsu! Nemamo sredstava za igranje u ABA ligi i domaćem prvenstvu, a kamoli Euroligi. Svaka država mora brinuti o svom brandu, a Partizan u Srbiji to sigurno jest. On je njezino dijete. Neću klečati, ali molim ih da nam pomognu - dodao je vlasnik četiri europska zlata i MVP Final Foura 1992.

Pobjegao i trener

Džajić je svoj apel sročio u pismu koje je poslao ministrici sporta Alisi Marić. Njegov je klub u puno većim dugovima, od kojih najveći dio potražuju banke. Više ne mogu plaćati račune, a prošlog su tjedna ostali i bez portugalskog trenera Ricarda Pinte koji je otišao jer mu je rečeno da neće biti nikakvih pojačanja. I Džajić, kao i Danilović, traži kratkoročnu financijsku pomoć koju će vratiti u budžet čim se Zvezda ponovno osovi na noge.

Spasonosna injekcija

- Država nam mora pomoći u ovom vrlo teškom i bolnom razdoblju. U suprotnom nećemo preživjeti. Ne tražimo subvencije, nego privremenu pomoć. U značajnoj smo mjeri smanjili dug koji je iznosio 48 milijuna eura, ali svakodnevno nam na naplatu dolaze novi i novi računi, a mi se svim snagama borimo da ne završimo u blokadi - objašnjava Džajić.

Dodao je da je sve dosad pokušavao izbjeći traženje pomoći te da su vrata Ministarstva sporta prva na koja je pokucao.

- Spasite Crvenu zvezdu, klub koji je osvajanjem europskog i svjetskog naslova ispisao najveći uspjeh u povijesti našeg sporta. Spasite nas, inače ćemo propasti, dramatičan je apel Dragana Džajica ministrici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 10:13