OTVORIO DUŠU

'DŽAJIĆ ME NIJE HTIO U ZVEZDI, A DODIK ME ZVAO JER SAM ZA NJEGA POVIJESNI ČOVJEK' Ćiro otkrio Židaku

 Tom Dubravec / CROPIX

S imenom Ćire Blaževića lopta se cijela Jugoslavija, sve se oko njega izvija i savija. Trener, koji je bio izbornik Hrvatske te BiH, Dinama i Hajduka, bio je filmski izbornik Kraljevine Jugoslavije u trileru “Montevideo Bog te video”, spominjao se u kontekstu izbornika Makedonije i Slovenije, a u 79. godini ga sele u Beograd i Banju Luku. Neki menadžeri su ga uznemirili vijestima da je opet kandidat za trenera C. zvezde, pa čak i niškoga Radničkog, a neki nogometni krugovi iz Banje Luke su rekli da bi bili počašćeni da Ćiro vodi Republiku Srpsku u okršaju protiv Srbije.

‘Ostavite me na miru’

Meč koji je Fifa, naravno, zabranila. I u senatorskim godinama Ćiro se guši u medijskoj prašini, živi u svijetu izmišljenih izjava, ili se njegove riječi izvlače iz konteksta i konstruiraju u nevjerojatne priče. Posljednji story o izborniku Republike Srpske odlučno je demantirao, uz poruku: “Ostavite me već jednom na miru”.

No, za gotovo sve “turbulencije” u Ćirinom medijskom životu kriv je uglavnom - Ćiro! Kada sam ga pitao za njegove pokušaje da postane trener Crvene zvezde, rekao bi: “Istina je, i ja sam palio atmosferu, ali nikada stvarno nisam želio postati trener Zvezde. Pa moja pokojna majka Kata bi se okrenula u grobu...”

Potok mu teče kroz kuću

Već mjesecima pokušavam složiti kostur Ćirina životopisa i sve to pretočiti u lako štivo. Na pripremama NK Zagreba u Daruvarskim toplicama noći smo provodili razgovarajući o ključnim trenucima Ćirine biografije. Uz ostalo, dotaknuli smo se i njegova odnosa sa Crvenom zvezdom. Zbilježio sam detalj o kojemu nije često govorio. Ćiro je, naime, bio iskreni prijatelj s Ivanom Stambolićem, srpskim političarom, koji je ubijen u Miloševićevim čistkama.

- Bio sam prijatelj s Ivanom Stambolićem, i on me htio dovesti za trenera Zvezde. Ali, Dragan Džajić i Vladimir Cvetković protivili su se tome jer nikada Hrvat nije bio trener C. zvezde. Jednom mi je u zagrebačkom Intercontinentalu rekao: Ako te neće, smijenit ću i Cvetkovića i Džajića! Sva sreća da me nisu htjeli jer, ovoga mi križa, nije bilo šanse da odem u Crvenu zvezdu. Nikad! Ali, Stambolić me nagovarao, no na kraju me nagovorio da preuzmem Prištinu. “Ćiro, radi mene uzmi Prištinu, spasi ih ako Boga znaš, moramo ih nekako primiriti, vidiš da dolje gori...”

Neki menadžeri se kunu da ta priča nije završena ni danas. Govore mi: “Mi Srbi smo izgubili kralja, može ga nadomjestiti smo kralj fudbala, Ćiro Blažević!” Tvrde da je Slovenac Stojanović samo privremeno rješenje, trajat će kao jogurt, priprema se teren za Ćiru, koji je i sa 78 godina još “kralj fudbala” i opijum za mase. Iako sumnjam u tu priču, ona se vrti samo u nekim glavama. Ali, u međuvremenu se rodila priča o Ćiri kao izborniku Republike Srpske. Jer Ćiro je miljenik i Milorada Dodika. Simpatije su rođene 1982., a o tome mi je Ćiro također govorio u Daruvarskim toplicama:

- Milorad Dodik je ekstremno simpatičan političar, koji je prošao i Baščaršiju i Dorćol i mostarsku lopovštinu, sve je u njemu. Kakva je to “manga” reći će vam podatak da kroz njegovu kuću, u njegovu selu, teče potok...

Kakva je to veza između vas?

- Pitao sam ga: Zašto me zoveš u Banju Luku? Kaže, vi ste za mene povijesni čovjek. Prije rata, 1982. godine, moj ćale je prodavao salatu u Zagrebu, na placu na Kvaternikovom trgu. I nije baš išla salata, sve dok Dodikov stari nije stavio bijeli šal oko vrata. Krenula salata k’o halva...

Zgrozilo ga uhićenje

Ćiro Blažević je odbio biti izbornikom Republike Srpske, ali nikada nije rekao da neće biti trener Zvezde. Osim što mi je nedavno potvrdio da bi ga “pokojna Kata na nebu nabola na vile...” kad bi pristao na to. Međutim, iako je Džajić bio protiv njegova dolaska u Zvezdu, Ćiro je vrlo emotivno reagirao kada su ga uhitili:

- Nemam najbolja iskustva s Džajićem, zbog njegova naglašenog srpstva koje je godinama prikrivao. Nemam razloga štititi Džajića, ali vidjeti ga u lancima, to me zgrozilo, zar su Srbi tako bezosjećajni prema svojim legendama...

U Kini će biti mudrac

Zašto ste bili ljuti na Džajića? Zato što vas nije želio za trenera Zvezde?

- Prvo, Zvezda nije imala sportsku veličinu čestitati Dinamu 1982. godine Sjećam se, umjesto čestitke, Džajić mi je rekao: “Osvojili ste prvenstvo, ali to nam je dobra lekcija da učinimo sve kako se to više ne bi dogodilo”. Džajić je strašno zadužio Zvezdu, pod njegovim vodstvom je doživjela najsvjetlije trenutke, bilo je teško pored njega i Cvetkovića osvojiti naslov. Nakon 1982. nikada to nismo uspjeli...”

Ćiro Blažević i Zvezda - prošlo svršeno vrijeme. Ako su i postojale neke simpatije, ako je i imao naklonost pokojnog Ivana Stambolića, ako je svake srijede odlazio u Beograd i u hotelu Jugoslavija večerao s vodećim beogradskim novinarima, danas je to daleka prošlost. Ako će Ćiro i negdje još otići, to neće biti ni Beograd ni Banja Luka, već Kina. Jer Ćiro kotira kao najstariji trener na svijetu. Ovih je dana jedan mađarski list usporedio Ćiru s njihovim najstarijim trenerom, Jozsefom Garamijem (73), koji trenira MTK. Stariji od njega je samo Rudi Guttendorg, koji je trenirao 22, uglavnom egzotične reprezentacije. Poznati “gonič robova” Guttendorf danas ima 86 godina i malo se umorio. Za razliku od Ćire Blaževića, koji čeka još jedan poziv iz Kine, gdje ni sa 79 godina nije starac, nego - mudrac!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 21:37