NOGOMETNI MERCATO

Europa luda za Hrvatima: Na Vatrene se potrošilo već 30 milijuna, ali još se čeka kapitalac

U protekla tri tjedna s Hrvatima je najveći posao napravio Bayern, kupivši od Wolfsburga za 13 milijuna eura Mandžukića
Poznan, 140612.EURO 2012.Stadion Miejski.Utakmica drugog kola skupine C, Europskog nogometnog prvenstva u Poljskoj i Ukrajini, izmedju Italije i Hrvatske.Na fotografiji: Mario Mandzukic slavi pogodak.Foto: Drago Sopta / CROPIX
 Drago Sopta / CROPIX

Prijelazni rok u Europi tek se zahuktava. Zasad se oko hrvatskih nogometaša okre-nulo tek 30 od najavljivanih 100 milijuna eura, no tek se čeka transfer kapitalca Luke Modrića, kojem je nakon Eura 2012 vrijednost na Transfermarktu povećana sa 39 na 46 milijuna eura (+18%).

Za odštetu reda veličine 10 milijuna eura ne može biti prodan igrač kojeg klub nudi, primjerice Sevilla Rakitića, no nikad se ne zna, ako ima više kupaca, bit će licitiranja...

U protekla tri tjedna s Hrvatima je najveći posao napravio Bayern, kupivši od Wolfsburga za 13 milijuna eura Mandžukića, u obrnutom smjeru još je ranije prelazak dogovorio Olić, kojem je istekao ugovor. Prije Eura je dogovaran, a potom završen prelazak Ćorluke u Bilićev Lokomotiv, no najnoviji Rus postao je Schildenfeld, kojeg su odlične igre u Poljskoj dovele u Moskvu.

Od onih koji nisu bili među 23 reprezentativca, a nisu se još oprostili, Petrić je kao slobodan igrač pronašao angažman kod svog bivšeg trenera Jola u Fulhamu, a dogovor s Evertonom također u statusu slobodnog i dalje čeka Pranjić, kojeg žele i Nizozemci, Kinezi, Saudijci... Klasnić i dalje pregovara, čeka najbolju ponudu, a budući da je slobodan, za njega nema “deadlinea”... Od transfera Vrsaljka u Bayer Leverkusen vjerojatno neće biti ništa jer su Nijemci kupili 20-godišnjeg desnog bočnog Real Madrid Castille Daniela Carvajala za pet milijuna eura. Ostali iz Dinama nemaju ponuda, a Hajduk svoje dragulje nudi i ruši im navedenu virtualnu cijenu s Transfermarkta, koja je ionako samo okvirna, a ne obvezujuća.

Puno bi se igrača prodalo u slučaju prave ponude, pa smo izdvojili samo šestoricu koja sigurno ostaju gdje jesu. Zanimljivo, Srni je cijena u proteklih šest mjeseci pala sa 14 na 12 milijuna eura (-14%), a Eduardu s osam na šest (-25%). Najviše je porasla Jelaviću, čak za 80 posto od posljednjeg ažuriranja, s pet na devet milijuna eura, a s porastom tržišne vrijednosti diče se još Schildenfeld (50%), Mandžukić (40%), Subašić (33%), Strinić (29%), Perišić (17%), Kalinić (8%), te Ćorluka i Kranjčar (po 7%).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 16:44