NAJBOLJI OD NAJBOLJIH

EUROPSKI PRVAK, OSCAR MEĐU VATRENIMA 'Ovo je velika čast, ali i motivacija za nastupe na Euru!'

 Tomislav Kristo / CROPIX

Nema nikakve dvojbe da hrvatski nogometaši i treneri izuzetno cijene Luku Modrića. Dodatni dokaz tome je epilog glasanja za 4. Nogometni Oscar, u kategoriji najboljeg igrača Hrvatske u sezoni 2015/16. Kao i u prethodna tri izdanja, playmaker Real Madrida i nezamjenjivi član prve postave hrvatske reprezentacije, dobio je uvjerljivo najviše glasova. Kuriozitet ovogodišnjeg glasanja jest što je od 25 trenerskih listića njih čak 24 imalo zaokruženo Modrićevo ime...

- Mogu se samo ponavljati u odnosu na prošle godine - kazao je laureat Modrić.

- Počašćen sam što su me hrvatski nogometaši i treneri još jednom izabrali za najboljeg pojedinca sezone. Meni osobno takvo priznanje puno znači, jer kad ono dolazi od kolega i struke, dakle onih koji su potpuno involvirani u nogomet, onda to ima posebnu težinu. Hvala svima koji su glasali za mene, i želio bih istaknuti - da su i dva Ivana, Rakitić i Perišić, ponijela ovu prestižnu nagradu, bilo bi isto tako zasluženo...

Jako omiljen

Prilično je lako primijetiti sve ove godine kako je Luka Modrić vrlo omiljen igrač unutar nogometnog miljea. Još u Premier ligi dobivao je slične komplimente uvrštavanjem u najbolje momčadi sezone, a istovrsno mu se događa u Španjolskoj otkako je 2012. godine postao članom Real Madrida. Vrhunac brojnih priznanja prošlih sezona, od kojih se ističe i ona španjolskih nogometnih kolega (najbolji vezist Primere), bio je u siječnju ove godine. Na svečanoj dodjeli Zlatne lopte naš je reprezentativac također sudjelovao kao jedan od članova najbolje momčadi u 2015. godini. U izboru koji je FIFPro u partnerstvu s FIFA-om proveo širom svijeta među nogometnim profesionalcima (26.500 iz 68 zemalja), Luka Modrić uvršten je u elitnu postavu zajedno s Neuerom, Alvesom, Thiagom Silvom, Sergijem Ramosom, Marcelom, Iniestom, Pogbom, Messijem, Neymarom i C. Ronaldom.

Kad je prošle godine Modrić dobio treći Oscar kao najbolji igrač Hrvatske, među ostalim je kazao:

- Ovo će mi biti velika motivacija za novu sezonu, u kojoj želim s Realom doći najdalje moguće u svim natjecanjima, te da se maksimalno pripremim za krunu godine, a to je nastup na Euru u Francuskoj...

Godinu dana kasnije, dakle, Modrić je na četvrtu dodjelu Oscara došao u odličnom raspoloženju, jer se prije deset dana, zajedno s Mateom Kovačićem, okitio naslovom prvaka Europe. U Milanu je Modrić ostvario fantastičan doseg za jednog igrača, pogotovo iz Hrvatske, jer je osvojio drugu europsku titulu u tri godine! Po svim analizama struke i analitičara, Modrić je bio jedan od ključnih aktera Reala u oba naslova. Nije stoga čudno da su ga brojni čitatelji Marce i AS-a u anketama (s više od 20 tisuća glasova), uvrstili u najboljih 11 Realove povijesti kad se govori o 11 europskih titula. Modrić je u veznom redu idealne postave slavnog kluba, (pre)bogatog velikim igračima, uvršten uz Zidanea i Redonda!

Podređen momčadi

Nakon što je odradio napornu klupsku sezonu, pred Modrićem je druga važna etapa 2016. godine. Prvenstvo Europe u Francuskoj, koja budi najljepša sjećanja nogometne Hrvatske, još je jedna velika prilika da se Vatreni upišu u anale reprezentativnog nam nogometa.

- Nadam se da ćemo u Francuskoj ispuniti svoja i očekivanja naših navijača. Ono što sam siguran jest da ćemo za taj cilj dati sve od sebe.

O njemu će, definitivno, puno toga ovisiti iako Modrić sasvim razložno ponavlja kako nijedan igrač nije toliko dobar da bi sam odlučivao o sudbini momčadi. Upravo u tom tonu treba ispratiti i njegovu četvrtu titulu najboljeg na Nogometnom Oscaru, jer Modrić simbolizira vrhunsku individualnu kvalitetu koja najbolje djeluje u momčadskoj igri i koja se podređuje kolektivnom interesu. Tu crtu karaktera Luke Modrića prepoznali su očito svi nogometaši i treneri, koji mu pored njegovih tehničkih vrlina za to odaju česta i najviša priznanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 03:55