U SPLITU JE SVE MOGUĆE

Financijski krah prijeti Poljudu: Ovoga puta Hajduk neće imati tko spasiti od bankrota!

Umjesto da trljaju ruke zbog dobiti, za čelnike Hajduka zbrajanje rashoda i prihoda nakon gostovanja Barcelone u Splitu pretvorilo se u noćnu moru
 Joško Ponoš/Cropix

Odmah nakon utakmice predsjednik Hajduka Hrvoje Maleš izjavio je kako će pravnici kluba dobro pregledati svaku stavku ugovora s Barcelonom, jer nije mogao sakriti razočaranje igračkim kadrom koji je Guardiola izveo na poljudski travnjak. No, teško da Hajduk može nešto učiniti u tom pogledu, bijeli Barci trebaju platiti 1,8 milijuna eura.

Član Uprave zadužen za marketing i novi organizacijski ustroj kluba, Pavle Cicarelli, nekoliko dana prije susreta Hajduka i Barcelone izjavio je kako je klub već do toga dana zaradio 500.000 tisuća eura od prodaje ulaznica i marketinških aktivnosti. Vrlo brzo je demantiran.

Poslije sjednice Nadzornog odbora predsjednik Petroslav Sapunar rekao je novinarima: - Nakon što je podvučena crta, iako se još neki detalji trebaju finalizirati, mi smo na pozitivnoj nuli. Trebali smo u kratkom vremenu organizirati vrlo zahtjevan projekt, kakvog na ovim prostorima uskoro zasigurno neće biti. Nažalost, nismo uspjeli prodati sve ulaznice za utakmicu - rekao je Sapunar.

Što to znači poslovati na pozitivnoj nuli? To je blaži termin od priznanja da je “projekt Barcelona” završio gubitkom.

Dva su detalja dovoljna da bi se osvijetlilo kako je to Hajduk valjda jedini klub na svijetu koji je izgubio na gostovanju planetarno popularne Barcelone, aktualnog prvaka Europe: prvi - bijeli nisu uspjeli prodati sve ulaznice, drugi - za izravni televizijski prijenos od HRT-a su dobili samo 100.000 tisuća kuna! Uz to su reklamni prostor za vrijeme prijenosa dvoboja s Poljuda ustupili televiziji, sve za tih 100 tisuća kuna. Televizija sasvim sigurno nije, kao Hajduk, na pozitivnoj nuli s prijenosom s Poljuda.

Za “projekt Barcelona” čelnici kluba, zapravo Pavle Cicarelli, angažirali su suprugu pjevača Tonyja Cetinskog, Ivanu Nobilo, koja je za taj jednokratni radni zadatak navodno honorirana sa 75.000 tisuća kuna.

Nakon što je ‘nadzornik’ Sapunar izribao novu klupsku Upravu, oglasio se priopćenjem predsjednik Maleš.

“Radi se o različitom gledanju kriterija stavki prihoda ‘projekta Barcelona’. Svi prihodi su sastavni dio projekta, od koji su neki proknjiženi, a neki tek trebaju biti proknjiženi u sljedećih nekoliko mjeseci. U konačnici će dobit biti veća od dosadašnjih spomenutih milijun kuna.”

Već udarac od tzv. pozitivne nule s Barcelonom Hajduku je ispadanje već na početku europskog natjecanja od Stoke Cityja.

Igranje u jednom od europskih natjecanja za Splićane je bio dodatni izvor prihoda - uz to bi uvijek poslije prodali nekog od igrača. Kojeg igrača sad mogu prodati za neku izdašniju svotu? Nijednog! Možda mogu nekom utrapiti Anasa Sharbinija ili Tomasova, ali tek za “sitniš” dostatan za mjesec dana života kluba.

Ispadanje iz Europe za Hajduk u financijskom smislu može biti itekako pogubno.

To na Poljudu jako dobro znaju i boje se novog financijskog kraha. Osim derbija s Dinamom, 10. rujna, poljudska školjka do idućega ljeta teško da će više biti ispunjena do kraja. Možda ne bude puna ni protiv Dinama, sve ovisi o tome koliko će do derbija Dinamo već biti u bodovnom plusu.

Nazire li se to već na startu krah ideje ‘Naš Hajduk’?

Od stečaja je Hajduk je ne tako davno spasio bivši premijer Sanader, trenutno s adresom u Remetincu. Od ne tako neizglednog bankrota Hajduk više nema tko spasiti!

Ne ide baš dobro ni navijačima koji pokušavaju spasiti klub projektom “Naš Hajduk”. Njime bi klub dugoročno postao vlasništvo svojih članova. No zasad ih se u “Naš Hajduk” za upisninu od 100 kn, te godišnju članarinu od 50 kn upisalo tek 1000 navijača.

3,7

milijuna kuna prihoda cifra je s kojom su čelnici Hajduka baratali prije samo nekoliko tjedana

500.000

kuna bila je očekivana zarada od utakmice s Barcelonom za predsjednika Maleša

100.000

kuna dobio je Hajduk od prodaje televizijskih prava i reklamnog prostora HRT-u

75.000

kuna honorara dobila je Ivana Nobilo PR na ‘projektu Barcelona’

1000

navijača zasad se upisalo u ‘Naš Hajduk’, projekt reorganizacije kluba

0

kuna je konačna ‘zarada’ od utakmice s Barcelonom, prema najnovijim izračunima na Poljudu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 12:44