POSEBAN KAVEZ ZA BOYSE

FOTO Bugarski mediji u panici: 'Hrvatski ultrasi srušit će Razgrad'

 Srđan Vrančić/CROPIX

Zašto Hrvati žele srušiti naš grad?, pita nas prodavačica na kiosku u centru Razgrada i izvlači novine te prstom upire u duplericu bugarskog nacionalnog dnevnika na kojoj je naslov "Hrvatski ultrasi srušti će Razgrad!".

Tekst je naravno popračen fotografijama divljanja navijača Dinama koje ovdje na ulazu u grad dočekuju specijalci, a u centru policajci. One koje primjete odmah će "haltat", a ako ih detektiraju na samom ulazu u stadion, kažu, strpat će ih u kavez.

Sve skupa, strah, a po nas sramota, u malom gradu stotinjak kilometara od Crnog mora. A tamo negdje baš u tom smjeru priča se otišli su i BBB-i koji su se u Razgradu trebali pojaviti na dan utakmice.

- Ne činite mi se kao takvi divljaci - iznenadila se trafikantica i uz neizbježno namigivanje komplimentirala našem, blago rečeno, začuđenom fotoreporteru Jutarnjeg lista koji ovakav nabrijani dekor nije davno osjetio. A čovjek je s objetkivom prošao svašta, od Libije do Sirije...

Ipak, u cijeloj priči netko bi mogao i zaraditi. Lokalni žicari, doduše, jer kad su čuli za zabranu brzo su se sjurili po ulaznice s planom da ih duplo skuplje prodaju "ludim Hrvatima". A da ovih ne nedostaje potvrdila je i klupska vrhuška jer su već dogovorili strategiju sa domaćinima i delegatom Uefe. Prvi je plan izolirati navijače Dinama u kavezu, odnosno na dijelu tribine namijenjenom gostujućim navijačima, a na pitanje hrvatskih policajaca koji su s Dinamom stigli u Bugarsku, što će se poduzeti ako i otamo doleti koja baklja delegat je jasno poručio:

- Odmah ćemo ih izbaciti sa stadiona!

A kada smo već kod stadiona, Ludogorec Arena u Razgradu djeluje impresivno. Novo zdanje sa 6 tisuća sjedećih mjesta poklon je bugarskog oligarha Kirila Domušijeva koji je klub iz druge lige doveo do naslova prvaka.

Još bolji dojam na nas je ostavio trening centar na samom ulazu u grad. Kamp izgleda kao svemirski brod. Dva travnjaka, od kojih se jedan tijekom zime natkriva, teretana, hotel bazen... Uz sve to tu je i prostor za navijača s vrhunskim fan shopom, kafić, mala tribina. Nema sumnje, uvjeti koje je Domušijev omogužio nogometašima Ludogoreca nimalo se ne razlikuju se od onih koje smo znali vidjeti u zapadnoj Europi, a od Maksimira su udaljeni svjetlosnim godinama...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 12:07