SPEKTAKL U ZURICHU

FOTO: PORTUGALCU ZLATNA LOPTA Cristiano Ronaldo skinuo Messija s trona i zaplakao

 Getty

Nakon četiri godine vladavine Leu Messiju je istekao mandat najboljeg svjetskog nogometaša i žezlo je prepustio Cristianu Ronaldu. Portugalac je Zlatnu loptu odnio ispred argentinskog genijalca, dok se Franck Ribery i nakon godine u kojoj je osvojio rekordnih pet trofeja s Bayernom morao zadovoljiti trećim mjestom.

Zagrijavanje za Fifa gala priredbu u Zuerichu počelo je još sredinom studenog kada je za dva tjedna produžen rok za predaju glasova izbornicima i kapetanima nacionalnih momčadi, te krugu novinara koje je u žiri izabrao magazin “France Football”. Ta je manevar uslijedio nakon Ronaldove simultanke protiv Švedske, u dvobojima doigravanja za SP, i očito je uvjerio one kolebljive glasače da Realovu zvijezdu za promjenu gurnu u prvi plan. Temperatura se nastavila penjati nakon što je predsjednik Fife Sepp Blatter okrznuo “komandanta Ronalda” i nediplomatski izletjeo s ocjenom da je Messi bliži njegovu ukusu. Portugalac je zaprijetio da će bojkotirati svečanost, ali se kasnije pritisnut očitim argumentima ipak predomislio…

Cristiano Ronaldo je svoj prvi “Ballon d’Or” osvojio 2008. kada je odveo Manchester United na krov Europe. Ovaj put mu je to uspjelo bez jednog klupskog trofeja, učinio je to u “sam svoj majstor” maniri nepreglednom serijom sjajnih igara i zastrašujućom statistikom (69 golova u 59 nastupa).

Izgledi Francka Riberyja da barem na godinu dana suspendira dvoboj Realove i Barcine zvijezde službeno su nestali u ponedjeljak ujutro kada je Bayernov predsjednik Uli Hoeness objavio da Ribery neće dobiti Zlatnu loptu jer je na djelu očito zavjera protiv njegova kluba. “Nekima se ne sviđa ideja da Bayern u jednoj godini osvoji baš sve”, rekao je Hoeness.

Malu satisfakciju u redovima europskog prvaka pronaći će u podatku da je njihov dojučerašnji strateg Jupp Heynckes proglašen trenerom godine u konkurenciji Alexa Fergusona i Juergena Kloppa. “Zahvaljujem na izboru, za trenera nema boljeg načina da se oprosti od pozornice. Ipak, zasluge prvenstveno pripadaju sjajnim igračima”, rekao je Heynckes.

Šanse Lea Messija bitno su smanjene kada je mišić otkazao poslušnost, prvo proljetos u završnici Lige prvaka, a potom i u studenom nakon čega je pauzirao dva mjeseca. Messi je uoči gala priredbe na press-konferenciji priznao da je “pošašćen već i činjenicom da je sedmi put uzastopce na podiju” te dodao je Ronaldo zaista odigrao godinu iz snova.

U uvertiri prema vrhuncu večeri Pele je proglašen Fifa nogometašem 20. stoljeća kao “nogometaš koji je izrastao iznad svih” u povijesti igre, obilježio je sa više od 1200 pogodaka i tri naslova svjetskog prvaka. Pele se raznježio i rasplakao, baš kao i Cristiano Ronaldo nekoliko minuta kasnije kada je došao na pozornicu preuzeti nagradu sa sinom u naručju.

U ne baš origianalnoj zahvali laureate se sjetio svih koji su glasovali za njega, nije zaboravio niti suigrače, predsjednika Florentina Pereza, navijače Reala, majku, obitelj, djevojku i sinčića koji se na pozornici našao u okruženju nogometnih legendi

Fifa momčad godine: Neuer – Lahm, Ramos, T. Silva, D. Alves – Iniesta, Xavi, Ribery – Ronaldo, Ibrahimović, Messi

Najbolji treneri godine – Silvia Neid (izbornica njemačke reprezentacije), Jupp Heynckes (osvajač pet trofeja Bayerna)

Fifa Puskas nagrada strijelcu najboljeg gola godine – Zlatan Ibrahimović, škarice u utakmici s Englesko

Nagrada za najboljeg igrača 20. stoljeća – Pele

Nogometašica godine – Nadine Angerer

Fifa predsjednička nagrada otišla u ruke Jacquesa Roggea, predsjednika Međunardnog olimpijsjkog odbora

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 23:13