DERBI NA KANTRIDI

FOTO: RIJEKA - DINAMO 0:0 Miroljubivi remi u Rijeci, Ivan Kelava opet bez primljenog pogotka

 Tea Cimaš/CROPIX

Derbi na Kantridi između Rijeke i Dinama iznjedrio je - remi bez pogodaka.

Susret koji je, bodovno, bio daleko važniji Rijeci, ponudio je solidnih prvih 45 minuta u kojima je Dinamo imao najbolju šansu preko Husejinovića i Sammira. Drugo poluvrijeme ponudilo je pak definitivno više čvrstine i agresivnosti, ali s manje dobrih, smišljenih i izrađenih akcija. Modri su ionako prvaci, a Riječane ovaj bod itekako, s obzirom na kalendar, ostavlja u igri za Europu.

Lagani pljusak “pogodio” je Kvarner u popodnevnim satima, ali euforična Kantrida je svejedno “gorjela”, pa je Kelava dobio čast prvi čuti gromoglasne zvižduke po istrčavanju na zagrijavanje.

Sastavi manje-više poznati, kod Dinama Jedvaj na beku umjesto Vrsaljka, za domaće Datković desno, a Marić u sredini obrane.

Krenulo je “vatreno” i dinamično, nogometom koji, barem trkom i energijom, nije (toliko) daleko od onoga što se može vidjeti na zapadno-europskim travnjacima. Pokušaji Husejinovića i Jedvaja s jedne te Alispahića i Benka s druge strane okončani su istim (ne)uspjehom, a Kelava je paradom spasio mrežu nakon udarca Brezovca sa 25 metara. Sve to u početnih 420 sekundi!

Dinamo se pokušavao nametnuti kontrolom i posjedom lopte, trebalo im se to isplatiti u 13. minuti kada je Husejinović u slalomu “a la Kostelić” nanizao trojicu uz desnu liniju kao “štapove”, pa servirao loptu na zlatnom pladnju osamljenom Sammiru čiji udarac sa 11-12 metara sjajno brani Mance. Ne zicer, nego 120-postotna šansa koju reprezentativac mora žmireći pretvoriti u vodstvo...

Nakon poništenog riječkog pogotka (Brezovec ubacio iz slobodnjaka, Benko iz zaleđa pogodio) utakmica je postala “kamilica”, prvenstveno zahvaljujući Modrima koji su čekali jedan bljesak svojih ofenzivaca ili upotrebljivi centaršut na isturenog Krstanovića.

Kekov nalog bio je dvostruki blok i čekanje (polu)kontre, međutim, nije bilo mirnoće pri iznošenju lopte niti kod zadnjeg pasa. Nema Cesareca, nema dubinske, teledirigirane lopte...

U 42. minuti gužva se odvila u gostujućem kaznenom prostoru nakon prekršaja Addyja, no udarac agilnog Jugovića završio je u bloku, a onaj Brezovčev, pak, iznad grede. Bučni domaći navijači tražili su drugi žuti za Ganca, ali Svilokosu isključenje nije bilo ni u “primozgu”. Intenzivan, agresivan, solidan prvi dio, ali nema najvažnijeg - pogodaka.

Nastavak je ponudio identičan modus operandi. Benko je pravu loptu čekao kao vodu usred pustinje. Nije se dogodilo, valja izdvojiti tek gužvu u 49. nakon ubačaja Brezovca kada se Riječani nisu mogli dogovoriti tko bi ugrozio Kelavu. Jurčićevi izabranici kao da su se zadovoljili s “nulom”, udarci iz daljine Sammira i Brozovića bili su opasniji za publiku nego za Mancea.

Uzalud je Kek gubio glasnice (i živce!) tražeći juriš na pobjedu, Bijeli su svim srcem htjeli, ali nije išlo.

Nije pomogla ni dvostruka izmjena ( Močinić, Čulina) koja je trebala donijeti promjenu ritma, Dinamo je, bez problema, sačuvao bod.

Nastavlja se riječka mrtva trka za Europskom ligom, posljednja tri kola donijet će definitivno odluku tko će zastupati Hrvatsku u Uefinom natjecanju.

RIJEKA - DINAMO 0:0



Rijeka: Mance - Mierzejewski, Knežević, Marić, Škarabot - Kreilach, Brezovec - Mujanović, Alispahić, Jugović - Benko.

Dinamo: Kelava - Vrsaljko, Jedvaj, Šimunić, Ibanez - Leko - Brozović, Sammir, Husejinović, Rukavina - Krstanović.

Kraj utakmice.

80. minuta - Dalekometni pokušaj Ibaneza zaustavio je Mance.

71. minuta - Sammir je pucao izvan 16-erca, samo do bloka.

68. minuta - Rukavina je izašao iz igre, ušao je Ibanez.

60. minuta - Još jedna slavljenička bakljada Armade.

54. minuta - Rukavina je bio u solidnoj poziciji, ali je zakomplicirao.

Počelo je drugo poluvrijeme.

Kraj prvog poluvremena.

42. minuta - Brozović je s tri metra promašio prazni gol, ali na njegovu sreću svirano je zaleđe.

34. minuta - Leko je bio u dobroj poziciji, pucao je i poslao loptu preko gola.

26. minuta - Bakljada Armade za 26. rođendan.

24. minuta - Husejinović je bezopasno pucao s više od 20 metara.

16. minuta - Rijeka je zabila, ali je pogodak poništen zbog zaleđa.

16. minuta - Addy je zaradio žuti karton zbog prekršaja.

12. minuta - Husejinović je prošao po lijevoj strani dodao Sammiru koji je sa sedam metara pucao i pogodio Mancea.

5. minuta - Prema nekim procjenama na Kantridi je više od deset tisuća navijača.

Utakmica je počela.

Armada danas slavi 26. rođendan.

Minutom šutnje Kantrida je odala počast preminulom Ivanu Turini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. lipanj 2024 10:19