KOMEDIJA NA MARAKANI

FOTO: ZAŠTITAR NIJE PUSTIO ŠTIMCA NA PRESICU!? 'Znam ja vas sa finala Kupa 91., ali red je red...'

Imam sreću što u momčadi imam igrače koji igraju i na većim stadionima Ligu prvaka, oni sve znaju i ništa ih ne može impresionirati - rekao je hrvatski izbornik
 Boris Kovačev / CROPIX

Dolazak Hrvata u Beograd izazvao je kaos. Ne onaj navijački, već prometni. Usred najveće gužve, domaćini su zatvorili autoput na prilazu aerodromu i cijelu rutu koja od Surčina vodi do hotela Hyatt, a riječ je o desetak kilometara prometne “žile kucavice” gotovo dvomilijunskoga grada.

Put je osiguravalo nekoliko stotina policajaca. Od pripadnika prometne i temeljne policije, pa sve do specijalaca pod oklopima, popularnih “kornjača”. O tome kako se ništa nije prepuštalo slučaju svjedočila su dva helikoptera koja su u niskom letu nadlijetala rutu od aerodroma “Nikola Tesla” do hotela, a sve prilazne ulice bile su zatvorene. Saznali smo kako će se za sigurnost brinuti četiri tisuće policajaca...

- Organizirali smo helikoptere i konjicu. Sve smo učinili kako bi utakmica protekla u miru. Na svakih smo sto metara postavili policajca... - rekao je prvi potpredsjednjik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

U to da je osiguranje besprijekorno, uvjerio se i Igor Štimac. Naime, izbornika nisu pustili na Marakanu uoči press konferencije u četvrtak, jer nije imao akreditaciju.

- To je izbornik Hrvatske - viknuo je Tomislav Rogić, trener vratara, ali zaštitar je bio neumoljiv.

- Prepoznali smo mi tebe, Igore. Poznat si nam još od finala Kupa 91., ali red je red - pravdao se zaštitar, dok se Štimac nasmijao i mirno pričekao glasnogovornika.

- Pravila su tu zato da se poštuju - rekao je izbornik, stavio akreditaciju oko vrata i ušao pored nadobudnoga zaštitara.

Dobro raspoloženje nije ga napuštalo niti tijekom druženja s novinarima:

- Ovdje smo došli pobijediti - jasno je poručio.

Putokaz do tog cilja pokazao je Darijo Srna:

- Moramo biti pametni i hladne glave čekati svoju priliku.

Domaćini su pitali osjećaju li se Hrvati sigurno u srpskoj prijestolnici pored tolikog osiguranja.

- Kada privatno dolazim u Beograd, nemam nikakvo osiguranje, ali ovo je posjet službene naravi - rekao je Štimac, koji se očito ne zabrinjava zbog toga što bi mu izabranici mogli podlegnuti pritisku Marakane. Naime, izbornik računa na iskustvo koje su Hrvati stekli nastupajući za svoje klubove u ligama “petice” i eurokupovima...

- Oni iz tjedna u tjedan igraju velike utakmice, a sutra je jedna takva. Bez obzira na to što mnogo mojih igrača nije igralo tu i što ne očekujemo dobrodošlicu, navikli smo na takve atmosfere - zaključio je izbornik.

Inače, čini se kako domaćini i nisu bili previše impresionirani dolaskom Hrvata. Više ih je živcirao prometni kolaps, ali i termin “utakmica desetljeća”, kako je u medijima etiketiran sraz Srbije i Hrvatske na Marakani.

- Ovo nije niti utakmica godine, a kamoli desetljeća. Mi nemamo nikakvih izgleda, a vama treba čudo da odete u Brazil bez baraža - bio je sukus komentara na koje smo naišli u srpskoj prijestolnici. Možda je nedostatak vjere i prilika za goste...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 22:24